VGZ Rotterdampakket
Gepubliceerd op: 31-10-2017
Geprint op: 22-03-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/vgz-rotterdampakket/
Spring naar het artikel
Foto: VGZ

Speciaal voor alle inwoners van Rotterdam is er het VGZ Rotterdampakket: een collectieve zorgverzekering met veel vergoedingen. Samengesteld voor Rotterdammers door VGZ en gemeente Rotterdam.

Het VGZ Rotterdampakket is met name geschikt voor ouderen, chronisch zieken en Rotterdammers met een inkomen tot 130 procent van het wettelijk minimumloon (€ 2.238,25, inclusief acht procent vakantiegeld bruto per maand of lager). Ook is er vanaf 2019 een nieuwe variant van deze zorgverzekering beschikbaar, het VGZ Rotterdampakket Compact.

Gemeente Rotterdam biedt in samenwerking met VGZ de volgende twee zorgverzekeringspakketten aan:

1) VGZ Rotterdampakket

De voordelen:

 • u krijgt van VGZ tien procent korting op de basisverzekering
 • één vaste premie voor bijna al uw zorgkosten
 • ruime vergoedingen voor bijvoorbeeld een complete bril, tandzorg, huidbehandeling (acne, overbeharing) en 20 fysiotherapiebehandelingen
 • een ruim budget voor preventie, zoals voor de cursus Omgaan met dementie of de cursus Omgaan met stress
 • het maakt niet uit of u nu al zorg gebruikt; er is geen medische selectie. Alle Rotterdammers kunnen zich aanmelden

Is uw inkomen lager dan 130 procent van het wettelijk minimumloon?

 • u maakt gebruik van alle voordelen
 • gemeente Rotterdam betaalt tien euro per maand mee aan de premie
 • u ontvangt bijna nooit rekeningen. VGZ betaalt de kosten meestal rechtstreeks
 • het eigen risico is 50 euro in plaats van 385 euro per persoon. De overige 335 euro is meeverzekerd en opgenomen in de maandelijkse premie. (LET OP: de maandpremie is hierdoor hoger, maar u heeft, behalve de 50 euro, geen extra kosten).
 • de premie voor het VGZ Rotterdampakket is (na verrekening van de premiekorting) per 1 januari 2019 166,33 euro per maand

Is uw inkomen hoger dan 130 procent van het wettelijk minimumloon?

 • u maakt gebruik van alle voordelen
 • het eigen risico is 385 euro. Dit kan in overleg met VGZ in tien maandelijkse termijnen betaald worden via het gespreid betalen van uw eigen risico. Zo heeft u geen onverwachte kosten wanneer u uw eigen risico aanspreekt. Heeft u het eigen risico niet geheel verbruikt? Dan ontvangt u het teveel betaalde eigen risico terug van VGZ. Meer over het gespreid betalen leest u op de website van VGZ.
 • De premie voor het VGZ Rotterdampakket voor hogere inkomens is per 1 januari 2019: 153,41 euro per maand.

2) Nieuw: VGZ Rotterdampakket Compact

Bij het VGZ Rotterdampakket Compact wordt geen onderscheid gemaakt ten aanzien van iemands inkomen. Voor dit pakket geldt geen gemeentelijke bijdrage van tien euro en het eigen risico is niet meeverzekerd. U krijgt van VGZ tien procent korting op de basisverzekering.

 • het eigen risico is 385 euro. Dit kan in overleg met VGZ in tien maandelijkse termijnen betaald worden via het gespreid betalen van uw eigen risico. Zo heeft u geen onverwachte kosten wanneer u uw eigen risico aanspreekt. Heeft u het eigen risico niet geheel verbruikt? Dan krijgt u het teveel betaalde eigen risico terug van VGZ. Meer over het gespreid betalen leest u op de website van VGZ.
 • één vaste premie voor bijna al uw zorgkosten
 • de premie voor het VGZ Rotterdampakket Compact is 131,85 euro per maand.

Kom langs op het spreekuur

VGZ helpt u graag met al uw vragen over uw zorgverzekering. U kunt hiervoor langskomen op het spreekuur van VGZ bij de VraagWijzer:

 • spreekuur Vraagwijzer Feijenoord:
  • elke woensdag en vrijdag, 09.00 uur tot 12.15 uur én van 13.00 tot 16.00 uur.
  • adres: Maashaven O.Z. 230, 3072 HS Rotterdam
 • spreekuur Vraagwijzer Centrum:
  • elke maandag en dinsdag, 09.00 uur tot 12.15 uur én van 13.00 tot 16.00 uur.
  • adres: Coolsingel 40 (ingang aan de zijkant stadhuis), 3011 AD Rotterdam

Veelgestelde vragen

De premie in 2019 is afhankelijk welk pakket u afneemt en wat uw inkomen is:

 • VGZ Rotterdampakket
  • Rotterdammers met een inkomen tot 130 procent van het minimumloon (2.238,25 euro, inclusief 8 procent vakantiegeld bruto per maand of lager) ontvangen van de gemeente Rotterdam 10 euro per maand korting. De premie voor deze groep bedraagt 166,33 euro per maand.
  • Rotterdammers met een inkomen boven de 130 procent van het minimumloon komen niet in aanmerking voor de gemeentelijke premiebijdrage en kunnen ook geen gebruikmaken van het meeverzekeren van het eigen risico. Zij betalen daarom 153,41 euro per maand voor dit pakket.
 • VGZ Rotterdampakket Compact
  • De premie bedraagt 131,85 euro (er is geen inkomensgrens en u ontvangt geen 10 euro korting van de gemeente)

De premie voor Rotterdammers met een laag inkomen is hoger omdat het wettelijk eigen risico van 385 euro grotendeels (335 euro) is meeverzekerd in de maandelijkse premie. Het overige deel (50 euro) moet wel gewoon betaald worden.

Iedere Nederlander heeft in 2018 een wettelijk eigen risico van 385 euro. Bij het VGZ Rotterdampakket geldt voor Rotterdammers met een lager inkomen slechts een eigen risico van 50 euro. Het resterende bedrag van 335 euro is meeverzekerd in de maandelijkse premie. Op deze manier krijgt deze groep naast deze 50 euro, geen onverwachte rekeningen. Zo weet deze groep het hele jaar door waar men aan toe is en hoeft men geen zorg te mijden uit angst voor extra rekeningen. Bepaalde kosten, zoals het bezoeken van de huisarts zijn uitgezonderd van het wettelijk eigen risico.

Het VGZ Rotterdampakket is een uitgebreide zorgverzekering:

 • Deze is vooral geschikt voor Rotterdammers met hoge zorgkosten, zoals ouderen en chronisch zieken
 • Rotterdammers met een laag inkomen (130 procent van het minimumloon, 2.238,25 euro, inclusief acht procent vakantiegeld bruto per maand of lager) ontvangen 10 euro korting van de gemeente op de maandelijkse premie en het eigen risico is 50 euro, de overige 335 euro is meeverzekerd
 • Rotterdammers met een hoger inkomen dan 130procent van het minimumloon (hoger dan 2.238,25 euro, inclusief acht procent vakantiegeld bruto per maand) ontvangen geen korting en het eigen risico is 385 euro

Het VGZ Rotterdampakket Compact is een goedkopere verzekering met minder vergoedingen.

 • Deze is vooral geschikt voor Rotterdammers met lage zorgkosten, maar die toch goed verzekerd willen zijn
 • Het eigen risico is 385 euro en er is geen tien euro korting op de maandelijkse premie

Nee, bij betalingsachterstanden in de maandelijkse premie kunt u niet overstappen. U moet eerst deze schuld inlossen. Dat kunt u zelf doen, of u kunt eenmalig leenbijstand aanvragen bij de gemeente Rotterdam indien u een laag inkomen heeft. Als u uw betalingsachterstand heeft ingelost, kunt u overstappen naar het VGZ Rotterdampakket.

Leenbijstand is een lening bij de gemeente. De lening is een vorm van bijzondere bijstand. De lening moet u terugbetalen en u moet overstappen naar het VGZ Rotterdampakket. Om deze lening aan te vragen kijkt u op de pagina Bijzondere bijstand.

Beide Rotterdampakketten zijn totaalpakketten; ze bestaan uit een basisverzekering, een aanvullende verzekering en een vergoeding voor tandzorg. De hoogte van de vergoedingen verschilt echter per pakket. Zo is het VGZ Rotterdampakket een uitgebreide zorgverzekering en is het VGZ Rotterdampakket Compact een goedkopere verzekering met lagere vergoedingen. Voor meer informatie hierover, bezoek de website vgz.nl/rotterdam of bel de klantenservice van VGZ, 0800 - 401 01 05. Op de website vindt u ook het vergoedingenoverzicht.

 • Bij het VGZ Rotterdampakket (het uitgebreide pakket) en speciaal voor mensen die veel zorg gebruiken: ‘ontzorgen’, vrijwel geen nota’s meer en ruime vergoedingen.
 • Bij het VGZ Rotterdampakket Compact (goedkopere pakket en minder vergoedingen) en speciaal voor mensen met lage zorgkosten maar die toch goed verzekerd willen zijn.

Kijk voor meer informatie het vergoedingenoverzicht op vgz.nl/rotterdam of bel met de klantenservice van VGZ, telefoon 0800 - 401 01 05.

 • Voor het VGZ Rotterdampakket (het uitgebreide pakket) geldt dat alle eigen bijdragen vanuit de zorgverzekering (VGZ Ruime Keuze) worden vergoed. Daarnaast wordt de eigen bijdrage Wmo voor maatwerkvoorzieningen op basis van indicatie en uitvoering door de gemeente volledig vergoed.
  Toelichting: per 1 januari 2019 is de eigen bijdrage die mensen moeten betalen voor gebruik van voorzieningen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor iedereen gelijk. Het bedrag gaat per 1 januari 2019 naar 17,50 euro per vier weken, ongeacht het inkomen of de draagkracht. De maatregel komt voort uit het regeerakkoord van het huidige kabinet.
 • Voor het VGZ Rotterdampakket Compact (goedkopere pakket met minder resp. lagere vergoedingen) geldt dat alle eigen bijdragen vanuit de zorgverzekering (VGZ Ruime Keuze) worden vergoed, met uitzondering van de eigen bijdrage die voor sommige geneesmiddelen geldt (eigen bijdrage GVS; Geneesmiddelenvergoedingssysteem).
  Deze eigen bijdrage vanuit de zorgverzekering is per 1 januari 2019 maximaal 250 euro. De vergoeding van de eigen bijdrage Wmo voor maatwerkvoorzieningen op basis van indicatie en uitvoering van de gemeente is ook niet opgenomen in het VGZ Rotterdampakket Compact, dus niet meeverzekerd in dit pakket.
 • Als het eigen risico 385 euro is, kunt u met VGZ afspreken om het gespreid over het jaar in tien maandelijkse termijnen te betalen.
 • Als het eigen risico 50 euro is, kunt u met VGZ afspreken om dit in twee maandelijkse termijnen te betalen.

Neemt u hiervoor contact op met VGZ, telefoon 0800 - 401 01 05, of bezoek de website.

 

U heeft een speciaal aanbod gekregen zonder eigen risico, omdat u onder de gemeentelijke zorggroep valt.

VGZ helpt u graag met al uw vragen over uw zorgverzekering. U kunt hiervoor langskomen op het spreekuur van VGZ bij de VraagWijzer:

Spreekuur VraagWijzer Feijenoord:

 • elke maandag en dinsdag, 09.00 uur tot 12.15 uur én van 13.00 tot 16.00 uur
 • adres: Maashaven O.Z. 230, 3072 HS Rotterdam.

Spreekuur VraagWijzer Centrum:

 • elke woensdag en vrijdag, 09.00 uur tot 12.15 uur én van 13.00 tot 16.00 uur
 • adres: Coolsingel 40 (ingang aan de zijkant stadhuis), 3011 AD Rotterdam.

 

Nee, deze premiekorting ontvangt u in 2019 niet, dan geldt een andere regeling:

 • Rotterdammers met een inkomen tot 130 procent van het minimumloon (2.238,25 euro, inclusief acht procent vakantiegeld bruto per maand of lager) ontvangen 10 euro korting op de maandpremie indien zij verzekerd zijn met het VGZ Rotterdampakket (het uitgebreide pakket). Op het VGZ Rotterdampakket Compact is geen gemeentelijke premiebijdrage van toepassing.

Indien u een VGZ Rotterdampakket met een premiekorting heeft afgesloten (hetgeen alleen mogelijk is indien u een inkomen heeft dat lager is dan 130% van het minimumloon), dan is dat een vorm van bijzondere bijstand in het kader van de Participatiewet. De gemeente voert deze wet uit. Om dit goed te kunnen doen, heeft de gemeente gegevens van u nodig over u en uw situatie. De gemeente gaat zorgvuldig met deze gegevens om. Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam is daarvoor verantwoordelijk.
 
De gemeente registreert hiervoor de volgende persoonsgegevens of kan die zo nodig bij u opvragen:

 • Naam, adres, woonplaats
 • Burgerservicenummer (BSN)
 • Inkomsten uit het buitenland (indien aanwezig)
 • Bewijs van inschrijving voor genoemde aanvullende verzekering
 • Ingangs- en beëindigingdatum verzekering
 • Gegevens die nodig zijn in verband met inhouding premie van bijstandsuitkering
 • Verklaring inkomen (bij inkomen 2.238,25 (inclusief vakantiegeld) bruto per maand is eigen risico 50 euro (overige 335 euro is meeverzekerd; tevens geeft gemeente Rotterdam 10 euro korting per maand op de premie)

Verder is het belangrijk voor u om dit te weten:

 • De gemeente legt uw gegevens en haar eigen besluiten vast in een (digitaal) dossier.
 • Deze informatie is beveiligd, onder andere met wachtwoorden. Alleen de mensen die dit nodig hebben om hun werk te kunnen doen, mogen deze informatie bekijken. Dit kunnen ook mensen zijn van organisaties buiten de gemeente. 
 • Voor iedereen die toegang heeft tot uw gegevens geldt een geheimhoudingsplicht.
 • Uw gegevens kunnen ook worden gebruikt voor onderzoek of statistiek. Wij zorgen er dan voor dat de gegevens niet meer naar uw persoon herleidbaar zijn. Als u niet wilt dat uw gegevens daarvoor worden gebruikt, dan kunt u dit aangeven.

De gemeente bewaart uw gegevens ten minste 5 jaar.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u in de folder ‘Bescherming van uw gegevens’ en op de websitepagina www.rotterdam.nl/privacy.

Meer informatie

Heeft u een vraag over het VGZ Rotterdampakket? Kijk dan op vgz.nl/rotterdam. Of bel de klantenservice van VGZ. Het telefoonnummer is 0800 - 401 01 05. De klantenservice is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 08.30 tot 17.30 uur.