VGZ Rotterdampakket
Gepubliceerd op: 31-10-2017
Geprint op: 25-09-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/vgz-rotterdampakket/
Ga naar de hoofdinhoud

VGZ Rotterdampakket en het coronavirus: de balies in de Vraagwijzers Centrum en Feijenoord zijn gesloten en de dienstverlening is aangepast.

Dit betekent dat de medewerkers van zorgverzekeraar VGZ u zo veel mogelijk via de telefoon zullen spreken en helpen.

Contactinformatie

 • U kunt de klantenservice van VGZ bellen via 0800 - 401 01 05
 • De openingstijden van de klantenservice van VGZ zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.30 uur.

VGZ Rotterdampakket 2021

Gemeente Rotterdam en VGZ bieden ook in 2021 het VGZ Rotterdampakket aan. Een complete zorgverzekering met korting en extra vergoedingen voor alle Rotterdammers. Mensen met een lager inkomen krijgen extra voordeel. Meer weten? Bekijk hier onze nieuwe video van het VGZ Rotterdampakket. Overstappen kan tot 1 januari 2021.

Video 'Het VGZ Rotterdampakket: goed en voordelig verzekerd' (januari 2021)

Verplicht eigen risico 2020

Als u als verzekerde zorg heeft gehad in 2020 ontvangt u eind 2020 een rekening van VGZ voor het verplichte eigen risico van maximaal 50 euro. Het is mogelijk dat u al digitaal een bericht hierover heeft ontvangen.

Heeft u hier vragen over? Neemt u dan contact op met de klantenservice van VGZ:

 • Telefonisch: 0800 - 401 01 05 (gratis). Dit kan maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur
 • Per brief: Antwoordnummer 9292, 5600 VM Eindhoven (gratis)

Mantelzorgondersteuning vanuit VGZ Rotterdampakket tijdens coronacrisis

Tijdens de coronacrisis hebben mantelzorgers het extra zwaar. Zij hebben nog meer dan anders behoefte aan ondersteuning. Mantelaar is een organisatie die mantelzorgondersteuning aanbiedt, ook tijdens deze crisis. Dit wordt onder andere vergoed vanuit het VGZ Rotterdampakket.

Mantelaar koppelt zorgstudenten aan mensen die extra verzorging, begeleiding en gezelschap nodig hebben. De zorg- en ondersteuning van Mantelaar vindt thuis plaats gedurende bijvoorbeeld één middag in de week maar studenten kunnen ook komen slapen of zijn 24 uur per dag aanwezig. Net wat er nodig is. Mantelaar volgt tijdens de coronacrisis de richtlijnen van het RIVM die voor de thuiszorg gelden en heeft tevens haar eigen interne richtlijnen opgesteld.

Hoe kunt u gebruik maken van het aanbod van Mantelaar?

 • u heeft de collectieve zorgverzekering VGZ Rotterdampakket
 • óf u heeft een (aanvullende) zorgverzekering van Univé, IZZ, IZA of UMC. Kijk voor meer informatie hierover op de website van Mantelaar
 • óf u heeft u een PGB/wmo, PGB/wlz of PGB/zvw-indicatie. Kijk voor meer informatie op de website van Mantelaar
 • óf als particulier als u niet voor eerder genoemde mogelijkheden in aanmerking komt. Bekijk de tarieven.

Het aanbod voor mantelzorgondersteuning van Mantelaar is door zorgverzekeraar VGZ in samenwerking met gemeente Rotterdam geregeld. Lees meer over het VGZ Rotterdampakket en Mantelaar.

Mantelaar als alternatief voor de dagbesteding

Door het coronavirus valt ook veel dagbesteding weg. Verschillende aanbieders van dagbesteding bieden daarom een alternatief aanbod aan. Het kan zijn dat de geboden alternatieven voor u niet mogelijk zijn. VGZ heeft daarom besloten de mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning in het VGZ Rotterdampakket te verruimen en flexibel in te zetten: het is nu mogelijk om met een dagbesteding indicatie alsnog een beroep te doen op het Rotterdampakket en mantelzorgondersteuning via Mantelaar aan te vragen. Om risico’s zowel voor student, mantelzorger en mantelzorgontvanger goed in te schatten is het expliciet in deze gevallen nodig dat de eigen huisarts van de mantelzorger aan Mantelaar laat weten dat het risico aanvaardbaar is.

Over zorgverzekering VGZ Rotterdampakket

Het VGZ Rotterdampakket is samengesteld voor Rotterdammers door VGZ en de gemeente Rotterdam. Deze zorgverzekering is vooral geschikt voor ouderen, chronisch zieken en Rotterdammers met hoge zorgkosten en een inkomen tot 130 procent van het wettelijk minimumloon (2.359,00 euro, inclusief acht procent vakantiegeld bruto per maand of lager). Ook is er sinds 2019 een nieuwe variant van deze zorgverzekering beschikbaar, het VGZ Rotterdampakket Compact. Heeft u of verwacht u lagere zorgkosten dan is het VGZ Rotterdampakket Compact beschikbaar.

Preventiebudget

Als u verzekerd bent met het Rotterdampakket, kunt u gebruik maken van een preventiebudget. Dit kunt u inzetten voor trainingen zoals ‘Omgaan met stress’, om weer te gaan bewegen met BeweegPlus of voor slaaptherapie. VGZ regelt de financiering direct met de aanbieders van deze trainingen, u ziet geen nota’s. En er zijn verder geen extra kosten verbonden aan deelname. Meer over het preventiepakket is te lezen op de website van VGZ.

Mantelzorgondersteuning

Veel mensen zorgen voor iemand in hun omgeving. Bijvoorbeeld hun ouders, een buurman of partner. Het kan soms zwaar zijn om voor een ander klaar te staan en te zorgen. Daarom is belangrijk dat u zelf ook rust krijgt en gezond blijft.  Zorgt u voor iemand in uw omgeving en bent u verzekerd via het Rotterdampakket? Of is degene waar u voor zorgt verzekerd met het VGZ Rotterdampakket? Dan kunt u en/of de persoon waarvoor u zorgt, gebruik maken van vervangende mantelzorg via de Mantelaar. Bij vervangende mantelzorg worden medisch studenten gekoppeld aan een mantelzorger, zodat zij de extra ondersteuning, zorg en gezelschap tijdelijk over kunnen nemen. Meer informatie leest u op de website van de Mantelaar.

Voordelen van het VGZ Rotterdampakket

 • u krijgt van VGZ vijf procent korting op de basisverzekering
 • één vaste premie voor al uw zorgkosten
 • ruime vergoedingen voor bijvoorbeeld een complete bril, tandzorg, huidbehandeling (acne, overbeharing) en 20 fysiotherapiebehandelingen
 • een ruim budget voor preventie, zoals voor de cursus ‘Omgaan met dementie’ of voor een leefstijlcheck
 • het maakt niet uit of u nu al zorg gebruikt; er is geen medische selectie. Alle Rotterdammers kunnen zich aanmelden

Is uw inkomen lager dan 130 procent van het wettelijk minimumloon?

 • u maakt gebruik van alle voordelen
 • gemeente Rotterdam betaalt elf euro per maand mee aan de premie. Deze premiebijdrage ontvangt u niet zelf maar wordt verrekend met de premie
 • u ontvangt bijna nooit rekeningen. VGZ betaalt de kosten meestal rechtstreeks
 • het eigen risico is 50 euro in plaats van 385 euro per persoon. De overige 335 euro is meeverzekerd en opgenomen in de maandelijkse premie. (LET OP: de maandpremie is hierdoor hoger, maar u heeft, behalve de 50 euro, geen extra kosten. Eigen bijdrage zijn dus ook vergoed)
 • de premie voor het VGZ Rotterdampakket (na verrekening van de premiekorting) per 1 januari 2021 is 176,68 euro per maand.

Is uw inkomen hoger dan 130 procent van het wettelijk minimumloon?

 • u maakt gebruik van alle voordelen
 • het eigen risico is 385 euro. Dit kan in overleg met VGZ in tien maandelijkse termijnen betaald worden via het gespreid betalen van uw eigen risico. Zo heeft u geen onverwachte kosten wanneer u uw eigen risico aanspreekt. Heeft u het eigen risico niet geheel verbruikt? Dan ontvangt u het teveel betaalde eigen risico terug van VGZ. Meer over het gespreid betalen leest u op de website van VGZ.
 • De premie voor het VGZ Rotterdampakket voor hogere inkomens is per 1 januari 2021 164,53 euro per maand.

Voordelen van het VGZ Rotterdampakket Compact

Dit pakket is vooral geschikt voor Rotterdammers met lage zorgkosten, maar die toch goed verzekerd willen zijn. Het pakket kent ruime vergoedingen maar deze zijn lager dan bij het VGZ Rotterdampakket. Het VGZ Rotterdampakket Compact is voor alle Rotterdammers toegankelijk want er wordt geen onderscheid gemaakt op basis van uw inkomen. U krijgt van VGZ vijf procent korting op de basisverzekering. Voor dit pakket geldt geen gemeentelijke bijdrage van elf euro per maand en het eigen risico is niet meeverzekerd. De premie van het VGZ Rotterdampakket Compact is lager dan de premie van het VGZ Rotterdampakket.

 • het eigen risico is 385 euro. Dit kan in overleg met VGZ in tien maandelijkse termijnen betaald worden via het gespreid betalen van uw eigen risico. Zo heeft u geen onverwachte kosten wanneer u uw eigen risico aanspreekt. Heeft u het eigen risico niet geheel verbruikt? Dan krijgt u het teveel betaalde eigen risico terug van VGZ. Meer over het gespreid betalen leest u op de website van VGZ.
 • één vaste premie voor al uw zorgkosten
 • de premie voor het VGZ Rotterdampakket Compact per 1 januari 2021 is 141,73 euro per maand
 • een ruim budget voor preventie, zoals voor de cursus ‘Omgaan met dementie’ of voor een leefstijlcheck.

Veelgestelde vragen

Ja. Ook bij het Rotterdampakket wordt tandartszorg voor kinderen tot 18 jaar vergoed. Een melkgebit heeft goede tandzorg nodig om problemen in de toekomst te voorkomen. Tandartszorg voor kinderen valt onder de basisverzekering en heeft geen invloed op uw eigen risico. U ontvangt dus geen rekening. 

De premie voor Rotterdammers met een laag inkomen is hoger omdat het wettelijk eigen risico van 385 euro grotendeels (335 euro) is meeverzekerd in de maandelijkse premie. Het overige deel (50 euro) moet wel gewoon betaald worden.

Iedere Nederlander heeft ook in 2020 een wettelijk eigen risico van 385 euro. Bij het VGZ Rotterdampakket geldt voor Rotterdammers met een lager inkomen slechts een eigen risico van 50 euro. Het resterende bedrag van 335 euro is meeverzekerd in de maandelijkse premie. Op deze manier krijgt deze groep naast deze 50 euro, geen onverwachte rekeningen. Zo weet deze groep het hele jaar door waar men aan toe is en hoeft men geen zorg te mijden uit angst voor extra rekeningen. Bepaalde kosten, zoals het bezoeken van de huisarts zijn uitgezonderd van het wettelijk eigen risico.

Nee, bij betalingsachterstanden in de maandelijkse premie kunt u niet overstappen. U moet eerst deze schuld inlossen. Dat kunt u zelf doen, of u kunt eenmalig leenbijstand aanvragen bij de gemeente Rotterdam indien u een laag inkomen heeft. Als u uw betalingsachterstand heeft ingelost, kunt u overstappen naar het VGZ Rotterdampakket.

Leenbijstand is een lening bij de gemeente. De lening is een vorm van bijzondere bijstand. De lening moet u terugbetalen en u moet overstappen naar het VGZ Rotterdampakket. Om deze lening aan te vragen kijkt u op de pagina Bijzondere bijstand.

Beide Rotterdampakketten zijn totaalpakketten; ze bestaan uit een basisverzekering, een aanvullende verzekering en een vergoeding voor tandzorg. De hoogte van de vergoedingen verschilt echter per pakket. Zo is het VGZ Rotterdampakket een uitgebreide zorgverzekering en is het VGZ Rotterdampakket Compact een goedkopere verzekering met lagere vergoedingen. Voor meer informatie hierover, bezoek de website vgz.nl/rotterdam of bel de klantenservice van VGZ, 0800 - 401 01 05. Op de website vindt u ook het vergoedingenoverzicht.

Voor mensen die veel zorg gebruiken biedt het VGZ Rotterdampakket (het uitgebreide pakket) uitkomst, omdat er ruime vergoedingen beschikbaar zijn en er vrijwel geen nota’s meer door de verzekerde zelf betaald moet worden.

Verder biedt het VGZ Rotterdampakket mogelijkheden om aan uw gezondheid te werken.

 • Het VGZ Rotterdampakket (het uitgebreide pakket) is speciaal voor mensen die veel zorg gebruiken: ‘ontzorgen’, vrijwel geen nota’s meer en ruime vergoedingen.
 • Bij het VGZ Rotterdampakket Compact (goedkopere pakket en minder vergoedingen) is speciaal voor mensen met lage zorgkosten die toch goed verzekerd willen zijn.

Kijk voor meer informatie het vergoedingenoverzicht op vgz.nl/rotterdam of bel met de klantenservice van VGZ, telefoon 0800 - 401 01 05.

 • Voor het VGZ Rotterdampakket (het uitgebreide pakket) geldt dat alle eigen bijdragen vanuit de zorgverzekering (VGZ Ruime Keuze) worden vergoed. Daarnaast wordt de eigen bijdrage Wmo voor maatwerkvoorzieningen op basis van indicatie en uitvoering door de gemeente volledig vergoed.
  Toelichting: per 1 januari 2020 is de eigen bijdrage die mensen moeten betalen voor gebruik van voorzieningen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voor iedereen gelijk. Het bedrag gaat per 1 januari 2020 naar 17,50 euro per vier weken, ongeacht het inkomen of de draagkracht. De maatregel komt voort uit het regeerakkoord van het huidige kabinet.
 • Voor het VGZ Rotterdampakket Compact (goedkopere pakket met minder respectievelijk lagere vergoedingen) geldt dat alle eigen bijdragen vanuit de zorgverzekering (VGZ Ruime Keuze) worden vergoed, met uitzondering van de eigen bijdrage die voor sommige geneesmiddelen geldt (eigen bijdrage GVS; Geneesmiddelenvergoedingssysteem).
  Deze eigen bijdrage vanuit de zorgverzekering is per 1 januari 2020 maximaal 250 euro. De vergoeding van de eigen bijdrage Wmo voor maatwerkvoorzieningen op basis van indicatie en uitvoering van de gemeente is ook niet opgenomen in het VGZ Rotterdampakket Compact, dus niet meeverzekerd in dit pakket.
 • Als het eigen risico 385 euro is, kunt u met VGZ afspreken om het gespreid over het jaar in tien maandelijkse termijnen te betalen.
 • Als het eigen risico 50 euro is, kunt u met VGZ afspreken om dit in twee maandelijkse termijnen te betalen.

Neemt u hiervoor contact op met VGZ, telefoon 0800 - 401 01 05, of bezoek de website.

 

U heeft een speciaal aanbod gekregen zonder eigen risico, omdat u onder de gemeentelijke zorggroep valt.

Als u een VGZ Rotterdampakket met een premiekorting heeft afgesloten (wat alleen mogelijk is indien u een inkomen heeft dat lager is dan 130 procent van het minimumloon), dan is dat een vorm van bijzondere bijstand in het kader van de Participatiewet. De gemeente voert deze wet uit. Om dit goed te kunnen doen, heeft de gemeente gegevens van u nodig over u en uw situatie. De gemeente gaat zorgvuldig met deze gegevens om. Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam is daarvoor verantwoordelijk.
 
De gemeente registreert hiervoor de volgende persoonsgegevens of kan die zo nodig bij u opvragen:

 • Naam, adres, woonplaats
 • Burgerservicenummer (BSN)
 • Inkomsten uit het buitenland (indien aanwezig)
 • Bewijs van inschrijving voor genoemde aanvullende verzekering
 • Ingangs- en beëindigingdatum verzekering
 • Gegevens die nodig zijn in verband met inhouding premie van bijstandsuitkering
 • Verklaring inkomen (bij inkomen 2.359,00 euro (inclusief 8% vakantiegeld) bruto per maand is eigen risico 50 euro (overige 335 euro is meeverzekerd; tevens geeft gemeente Rotterdam 11 euro korting per maand op de premie)

Verder is het belangrijk voor u om dit te weten:

 • De gemeente legt uw gegevens en haar eigen besluiten vast in een (digitaal) dossier.
 • Deze informatie is beveiligd, onder andere met wachtwoorden. Alleen de mensen die dit nodig hebben om hun werk te kunnen doen, mogen deze informatie bekijken. Dit kunnen ook mensen zijn van organisaties buiten de gemeente. 
 • Voor iedereen die toegang heeft tot uw gegevens geldt een geheimhoudingsplicht.
 • Uw gegevens kunnen ook worden gebruikt voor onderzoek of statistiek. Wij zorgen er dan voor dat de gegevens niet meer naar uw persoon herleidbaar zijn. Als u niet wilt dat uw gegevens daarvoor worden gebruikt, dan kunt u dit aangeven.

De gemeente bewaart uw gegevens ten minste 5 jaar.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u in de folder ‘Bescherming van uw gegevens’ en op de websitepagina Uw gegevens.

Meer informatie

Heeft u een vraag over het VGZ Rotterdampakket? Kijk dan op vgz.nl/rotterdam. Of bel de klantenservice van VGZ. Het telefoonnummer is 0800 - 401 01 05. De klantenservice is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 08.30 tot 17.30 uur.