Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 7 min

Loden leidingen

Het Nederlandse kraanwater is van hoge kwaliteit en veilig om te drinken. Het drinkwater moet voldoen aan strenge eisen. Ook als het gaat om de hoeveelheid lood die in het drinkwater mag zitten.

In Nederland mag de hoeveelheid lood niet meer zijn dan 10 microgram lood per liter drinkwater. In gebouwen van vóór 1960 kunnen nog loden waterleidingen zijn. Hierdoor kan er te veel lood in het drinkwater komen.
Veel van deze loden leidingen zijn al weggehaald of vervangen. Maar dit is nog niet overal zo. Controleer daarom zelf of u in uw huis loden leidingen ziet.

Is uw huis van voor 1960

U kunt het grootste deel van de waterleidingen vinden onder de vloer of in de muur. Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in of naar uw huis nog loden leidingen zitten. Een loden leiding herkent u aan de donkerblauwe grijze kleur van de leiding én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt. Een koperen leiding is rood of groenachtig.

Of bekijk de video van waterbedrijf Dunea: Hoe herken ik lood? Doe de test! | YouTube. Link opent een externe pagina (niet ondertiteld).

Stappen

Volg de stappen om zelf te bepalen of u loden waterleidingen heeft.

  1. Weet u het bouwjaar van uw huis niet?
    Als u niet weet in welk jaar uw huis gebouwd is, dan kunt u dit nakijken via de Basisadministratie Adressen en Gebouwen: BAG viewer | Kadaster.nl. Link opent een externe pagina.
  2. Zijn er loden leidingen aanwezig en wilt u weten wat u dan kunt doen?
    De eigenaar van een woning of gebouw is verantwoordelijk voor (het vervangen van) de waterleidingen.
    Het vervangen van loden leidingen is nu nog niet verplicht.
    De landelijke overheid wil wel dat loden leidingen vervangen worden. Daarom werken zij aan een verbod op loden leidingen bij gebouwen waar kinderen verblijven en bij huurwoningen. Wanneer het verbod ingaat is nog niet bekend.

Vragen en antwoorden

Dit doet de gemeente

De gemeente is ook eigenaar van gebouwen van voor 1960. In de meeste daarvan zijn de loden leidingen al vervangen.

Om zeker te weten dat er drinkwater uit de kraan komt waarvan de concentratie lood binnen de norm valt, zijn alle gebouwen onderzocht waar veel kinderen komen. Ook de andere gebouwen van voor 1960 die het eigendom zijn van de gemeente, worden onderzocht.
Bij zo’n onderzoek wordt gekeken of er loden leidingen te zien zijn. Ook wordt het drinkwater getest.
Als loden leidingen worden gevonden, wordt dit direct aan de gebruikers van het pand verteld. Zo kunnen zij maatregelen nemen, totdat de leidingen vervangen zijn.
Als er in het water te veel lood zit en er worden geen loden leidingen in het gebouw gevonden, dan kan het zijn dat er vóór de hoofdkraan nog een loden leiding zit. De gemeente zoekt dan onder andere samen met Evides naar de oorzaak en naar een oplossing.

Schoolbesturen en kinderdagverblijven informeren

Lood is schadelijk voor jonge kinderen. De verantwoordelijkheid voor (loden leidingen in) schoolgebouwen ligt vaak bij schoolbesturen. De gemeente heeft hen allemaal gewezen op de mogelijke aanwezigheid van loden leidingen. De besturen hebben daar, als dat nodig was, actie op ondernomen. Bij de school van uw kind kunt u informeren naar de drinkwaterkwaliteit.

Ook de kinderdagverblijven zijn gewezen op de mogelijke aanwezigheid van loden leidingen. De gemeente heeft hen gevraagd om de loden leidingen te vervangen. U kunt bij het kinderdagverblijf informeren naar de drinkwaterkwaliteit.

Vragen en antwoorden