Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Loodverontreinigingen

Op verschillende plaatsen in Rotterdam is de grond vervuild met lood. En soms hebben oudere woningen nog loden waterleidingen. Lood is een risico voor de gezondheid.

Vooral ongeboren baby’s en kinderen tot en met 7 jaar zijn kwetsbaar. Lood heeft invloed op de ontwikkeling van hun hersenen en hun vermogen om te leren. Belangrijk is dat u weet waar lood kan zitten. En hoe u kunt voorkomen dat u of uw kinderen lood binnenkrijgen.

In het filmpje hieronder wordt het kort uitgelegd:

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Lood in de grond

In Rotterdam komt lood in de grond voor. Dat is geen probleem, als het maar niet in het lichaam komt. Vooral jonge kinderen steken tijdens het buitenspelen hun handen snel in de mond en krijgen zo vervuilde grond binnen. Ook kunnen mensen lood binnenkrijgen door groenten te eten die ze hebben verbouwd op grond waar lood in zit.

  • Wilt u weten of in uw tuin of buurt lood voorkomt?
  • Wilt u weten wat u aan uw tuin kunt doen als er lood in zit?
  • Wilt u weten hoe u kunt voorkomen dat kinderen lood binnenkrijgen?
  • Wilt u weten hoe u groenten veilig kunt verbouwen?

Ga dan naar Letoplood.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Vul uw postcode in en zie of lood is gevonden in uw tuin of woonblok

Loden waterleidingen

Tot 1960 werden waterleidingen van lood gemaakt. Veel loden waterleidingen zijn inmiddels weggehaald of vervangen, maar dit is nog niet overal zo. Is uw woning in of na 1960 gebouwd, dan is er geen probleem.

  • Is uw huis van voor 1960 en wilt u weten of er in uw woning nog loden waterleidingen zitten?
  • Wilt u weten wanneer uw huis is gebouwd?
  • Zitten er loden leidingen en wilt u weten wat u dan kunt doen?

Ga dan naar pagina Loden leidingen. Daar vindt u antwoord op deze vragen.

Lood en gezondheid

Kijk op de landelijke website van GGD. Link opent een externe pagina. Hier vindt u informatie over de risico’s van het binnenkrijgen van lood. Wilt u liever iemand spreken? Bel dan GGD Rotterdam-Rijnmond 010 433 98 94 of e-mail naar gmggd@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Meer informatie

Wilt u meer weten over lood in de grond of hoeveel lood in uw tuin of woonblok is gevonden? Bezoek dan de website www.letoplood.rotterdam.nl. Link opent een externe pagina

Is uw huis voor 1960 gebouwd en wilt u weten of er in uw woning nog loden leidingen zijn? Lees op de pagina Loden leidingen hoe u loden leidingen herkent.