Papier
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 16-09-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/papier/
Spring naar het artikel
Foto: Mark Heeman

Gemeente Rotterdam zamelt papier en karton in voor hergebruik, van oud papier en karton wordt weer nieuw papier en karton gemaakt. Wist u dat sommige soorten karton helemaal gemaakt zijn van oud papier?

Door uw papier en karton apart te houden hoeft er ook minder restafval naar de verbrandingsovens en dat is weer goed voor het milieu!

Ophaaldagen en locaties huiscontainer voor papier (kalender)

In sommige delen van Rotterdam hebben bewoners thuis een huiscontainer voor papier van de gemeente. Heeft u zo’n huiscontainer, bekijk dan de ophaaldagen in de Afvalwijzer (kalender). Tik in de zoekbalk uw straatnaam in. De inzameldagen van de papiercontainer komt  voor het hele jaar in beeld. De papiercontainer wordt één keer in de vier weken geleegd. In de Afvalwijzer staan zowel de locaties van ondergrondse containers, waaronder papiercontainer, in de stad en ook de ophaaldagen van papiercontainers aan huis.

Veelgestelde vragen

Papier en karton zijn geen afvalstoffen, maar belangrijke grondstoffen voor het maken van nieuw papier en karton.

Papier en karton kan ongeveer zeven keer worden hergebruikt. Om papier en karton  te kunnen recyclen is het belangrijk dat het schoon en droog is. Gooi daarom uw oud papier en karton niet bij uw restafval, maar in aparte papiercontainers aan huis of bij u in de wijk.

Kranten, boeken, cadeaupapier, enveloppen, golfkarton en kartonnen dozen, papieren zakken, reclamedrukwerk, telefoongidsen en tijdschriften. U mag ook verpakkingen van droge etenswaren zoals meel en hagelslag in de papiercontainer doen.

Zelfs eierdozen mogen bij het oud papier, als deze maar schoon en droog zijn.

Papier met aan de binnenkant plastic onderdelen of waar metaal aan zit mogen niet in de papiercontainer. Voorbeelden hiervan zijn frisdrank- en melkpakken (deze mogen bij het plastic), ordners en ringbanden, kartonnen dozen met veel plakband of zware nietjes, geplastificeerd papier, diepvriesverpakkingen en ansichtkaarten.

Pas op met het weggooien van persoonlijke documenten in de papiercontainer. In verband met privacy gevoelige gegevens is het beter om deze te verscheuren en gewoon bij het restafval te gooien.

Uw kunt uw papier gewoon los in de papiercontainer gooien. Zorg er wel voor dat het droog en schoon is. Maak het karton klein zodat het door de inwerpopening van de container past. Zorg ervoor dat ook het karton droog en schoon is. Voor grote stukken karton kunt u ook een grofvuilafspraak maken.

Om het u zo makkelijk mogelijk te maken uw oud papier in te leveren, staan er door de stad heen speciale papiercontainers.

De locaties van de papiercontainers vindt u in de Afvalwijzer.

Is de papiercontainer vol, neem dan uw oud papier mee naar de volgende papiercontainer. Plaats uw oud papier niet naast de volle container. Zo voorkomt u dat afval over straat gaat zwerven en dat u een boete krijgt voor het plaatsen van afval naast een container. Is de papiercontainer vol of kapot dan kunt u dit melden.

Tips voor minder papierverbruik

U kunt het papierverbruik verminderen door onnodige verpakkingsmaterialen te weigeren. Wilt u ongewenste folders en drukwerk niet meer in uw brievenbus hebben? Vraag dan bij de Stadswinkel een 'nee-nee' sticker aan die u op uw brievenbus kunt plakken. In Rotterdam scheiden we toch allemaal ons afval?

Rotterdam Circulair

In Rotterdam willen we dat afval op den duur niet meer bestaat. Dat doen we onder andere door afval goed te scheiden. Maar er is nog zoveel meer. Samen moeten we minder afval produceren, spullen hergebruiken en recyclen. Er gebeurt al heel veel in Rotterdam. Op rotterdamcirculair.nl staat allerlei informatie over de circulaire economie in de stad. Laat u inspireren door alle initiatieven die al plaatsvinden! Zelf een circulair initiatief opzetten? We helpen u graag op weg.

NEE-NEE of NEE-JA sticker op brievenbus

Jaarlijks komt er ongeveer 30 kilo aan ongeadresseerde reclame, drukwerk en huis-aan-huisbladen in uw brievenbus. Voor veel mensen erg handig; u krijgt de laatste aanbiedingen zodat u uw inkopen zo goedkoop mogelijk kunt doen. Maar aan de andere kant is dat papier slecht voor het milieu.

Veel papier verdwijnt vaak weer gelijk in de prullenbak. Bijdragen aan papierverspilling kan met een NEE-NEE-sticker of een NEE-JA-sticker op de brievenbus. Wilt u minder papier ontvangen? Kies dan de sticker die het beste bij u past en plak deze op uw brievenbus. Lees hier hoe u aan een sticker komt.

Plannen voor JA-sticker in 2020

Een afvalvrije stad in 2050. De ambitie van Rotterdam is groot en dat vraagt om maatregelen. Daarvoor is het hard nodig om een forse papierbesparing van het ongeadresseerde drukwerk in de stad te realiseren. Hiervoor is een ander brievenbusstickersysteem nodig. We gooien in de stad namelijk miljoenen kilo’s ongelezen reclamedrukwerk weg. Daarom heeft de gemeente Rotterdam het voornemen om vanaf 1 januari 2020 de JA-sticker voor reclamedrukwerk in te voeren. Dat betekent dat alleen mensen die uitdrukkelijk toestemming geven, nog ongeadresseerde reclame mogen ontvangen. De gemeenteraad van Rotterdam neemt in het najaar van 2019 een beslissing over de maatregel. Bewoners en ondernemers worden in aanloop naar de invoering van de maatregel op diverse manieren geïnformeerd.