Fietsstad
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 16-07-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/fietsstad/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Fietsen is goedkoop en makkelijk. U beleeft de stad en doet tegelijk aan lichaamsbeweging. Niet voor niets stimuleert Rotterdam mensen om de fiets pakken. En zorgen we dat fietsers de komende jaren meer snelheid, comfort en ruimte krijgen.

Sinds 2016 hebben fietsers in Rotterdam een voorrangspositie. Want luchtkwaliteit, economie en gezondheid worden allemaal beter van meer fietsers. De gemeente nam vorig jaar vele maatregelen om de stad aantrekkelijker te maken voor fietsers.

Fietsverbeteringsplannen

Ook voor 2018 zijn er allerlei fietsverbeteringsplannen.

De gemeente maakt fietsen in Rotterdam zo aantrekkelijk mogelijk. Voorbeelden:

Voorzieningen en regelingen

Hier staan alle voorzieningen en regelingen voor fietsers. Of u nu bewoner, reiziger of toerist bent:

Uw fiets dichtbij huis stallen? Vraag een fietstrommel aan. In de binnenstad van Rotterdam zijn gratis fietsenstallingen. Bij metrostations kunt u voor een vast bedrag per jaar een fietskluis huren.

Lever uw oude, ongebruikte fiets in. Zo blijft er genoeg plek in het rek voor iedereen. Breng de fiets naar een milieupark. Of laat hem gratis ophalen door de gemeente. Voor het ophalen maakt u een afspraak via het online formulier.

Ongebruikte fietsen in uw buurt of fietswrakken? Help mee door dit te melden bij de gemeente. Dit kan via de BuitenBeter app, het webformulier of door te bellen naar 14 010.

Is uw  fiets verdwenen? Kijk dan in de landelijke database of uw fiets naar Fietspunt is gegaan. Bij Fietspunt worden de fietsen verzameld die gemeente en politie uit de stad hebben verwijderd. Vermoedt u dat uw fiets is gestolen, dan adviseren wij u aangifte te doen bij de politie.

Er zijn in Rotterdam verschillende mogelijkheden om een fiets te huren. We hebben ze voor u op een rijtje gezet. Rotterdam heeft ook de Swapfiets, waarbij u meteen een nieuwe fiets krijgt als ‘ie kapot is.

Vind snel uw weg op de fiets met de routeplanner van de Fietsersbond of van de ANWB.

Maak gebruik van veerdienst Kralingen-Feijenoord, de Waterbus (regio Rotterdam en Dordrecht) of de Fast Ferry (Hoek van Holland-Landtong-Persoonshaven-Maasvlakte) om de fiets mee te nemen over het water.

Uw werkgever kan als u met de fiets naar het werk komt u belastingvrij vergoeden met 19 cent per fietskilometer.

Nog prettiger fietsen

Ideeën om Rotterdam als fietsstad te verbeteren zijn welkom bij Citylab010 of de online fietscommunity fietsfan010. Fietsfan010 is dé plek om nieuws, ideeën en tips over fietsen in Rotterdam uit te wisselen. Samen maken we van Rotterdam dé ideale fietsstad.

Meer informatie

Platform voor fietsend Rotterdam: fietsfan010.