Fietsstad
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 13-11-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/fietsstad/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

De fiets heeft een belangrijke rol in de groeiende stad Rotterdam. Om de stad bereikbaar te houden is een mobiliteitstransitie nodig. De fiets speelt daarin een grote rol. De ‘Fietskoers 2025’ zet de ambities en plannen op een rij.

In ‘Fietskoers 2025’ komen alle activiteiten aan bod om voorzieningen voor snelle en langzame fietsers te verbeteren en is er aandacht voor nieuwe fietsers en veilig fietsen. Verder willen we zoveel mogelijk Rotterdammers stimuleren (vaker) de fiets te pakken. Ook delen we kennis en ervaring in een regionale samenwerking, zetten we in op extra handhaving van fietsparkeren en zijn fietsdata & -innovatie een belangrijk thema.

Fietsverbeteringen

De komende periode worden er brede veilige fietspaden aangelegd, zetten we in op het creëren van veilige schoolomgevingen en worden verkeerslichten zo afgesteld dat er een betere doorstroming komt. Verder komen er extra fietsparkeerplekken, onder andere bij Rotterdam CS, station Alexander, in Blijdorp, Coolhaven en op het Noordereiland. Fietsen en verkeersveiligheid op scholen is ook een belangrijke pijler. Met het verkeersmenu en de inzet van fietsdocenten streven we ernaar dat in 2022 alle kinderen uit groep 7 fietsexamen doen.

Voorzieningen en regelingen

Hier staan alle voorzieningen en regelingen voor fietsers. Of u nu bewoner, reiziger of toerist bent:

Uw fiets dichtbij huis stallen? Vraag een fietstrommel aan. In de binnenstad van Rotterdam zijn gratis fietsenstallingen. Bij metrostations kunt u voor een vast bedrag per jaar een fietskluis huren.

Lever uw oude, ongebruikte fiets in. Zo blijft er genoeg plek in het rek voor iedereen. Breng de fiets naar een milieupark. Of laat hem gratis ophalen door de gemeente. Voor het ophalen maakt u een afspraak via het online formulier.

Ongebruikte fietsen in uw buurt of fietswrakken? Help mee door dit te melden bij de gemeente. Dit kan via de BuitenBeter app, het webformulier of door te bellen naar 14 010.

Is uw  fiets verdwenen? Kijk dan in de landelijke database of uw fiets naar Fietspunt is gegaan. Bij Fietspunt worden de fietsen verzameld die gemeente en politie uit de stad hebben verwijderd. Vermoedt u dat uw fiets is gestolen, dan adviseren wij u aangifte te doen bij de politie.

Er zijn in Rotterdam verschillende mogelijkheden om een fiets te huren. We hebben ze voor u op een rijtje gezet. Rotterdam heeft ook de Swapfiets, waarbij u meteen een nieuwe fiets krijgt als ‘ie kapot is.

Vind snel uw weg op de fiets met de routeplanner van de Fietsersbond of van de ANWB.

Maak gebruik van veerdienst Kralingen-Feijenoord, de Waterbus (regio Rotterdam en Dordrecht) of de Fast Ferry (Hoek van Holland-Landtong-Persoonshaven-Maasvlakte) om de fiets mee te nemen over het water.

Uw werkgever kan als u met de fiets naar het werk komt u belastingvrij vergoeden met 19 cent per fietskilometer.

Nog prettiger fietsen

Ideeën om Rotterdam als fietsstad te verbeteren zijn welkom bij Citylab010 of de online fietscommunity fietsfan010. Fietsfan010 is dé plek om nieuws, ideeën en tips over fietsen in Rotterdam uit te wisselen. Samen maken we van Rotterdam dé ideale fietsstad.

Meer informatie

Platform voor fietsend Rotterdam: fietsfan010.