eHealth
Gepubliceerd op: 17-01-2019
Geprint op: 15-08-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/ehealth/
Spring naar het artikel

Videochatten met uw dokter, stappen tellen met de telefoon, een robot die ouderen herinnert aan hun afspraken of tijdens een zwangerschap thuis de ontwikkeling van uw baby volgen: het zijn allemaal voorbeelden van eHealth.

eHealth zijn alle digitale toepassingen in de zorg. De gemeente Rotterdam vindt het belangrijk om e-health te ondersteunen.Door dit soort technologische toepassingen kunnen mensen langer thuis wonen, of gezonder ouder worden. eHealth kan ook helpen bij een gezondere leefstijl of mensen ondersteunen die mantelzorger zijn.

Rotterdamse voorbeelden

Rotterdam kent inmiddels verschillende voorbeelden van eHealth. De gemeente Rotterdam heeft subsidie gegeven aan de technologische modelwoning van wmo Radar en de zorgrobot Tessa van zorginstelling Aafje. Deze projecten zijn bedoeld om oudere Rotterdammers kennis te laten maken met eHealth, om vitaal te zijn en te blijven.

Op maandag 9 september 2019 openden de deuren van Zorg van Nu Rotterdam, gevestigd in het Havenue (voormalig Havenziekenhuis). Op die locatie kan iedereen kennis maken met eHealth-toepassingen. Er worden workshops voor professionals en trainingen voor bijvoorbeeld digicoaches georganiseerd. Ook kan men aansluiten bij een zogenaamde TeaHealth. Tijdens deze high tea leren ouderen over eHealth en de mogelijkheden ervan.

De zorginnovatiewinkel is tot stand gekomen via samenwerking tussen gemeente Rotterdam, Zorg van Nu van het ministerie van VWS, de Rotterdam eHealth Agenda, Hogeschool Rotterdam, Havenue en Bureau Zorginnovatie. Zorg van Nu Rotterdam is gevestigd op de derde verdieping van de Havenpolikliniek.

Vanuit de stoel met een afstandsbediening de gordijnen sluiten. Een klok die u eraan herinnert dat u uw medicijnen moet innemen. Of een sensor die zorgt dat het licht automatisch aan gaat zodra u uit bed stapt. Deze en vele andere technologische oplossingen komen samen in de Comfortwoning van wmo Radar. De Comfortwoning is ingericht met producten op het gebied van veiligheid, hygiëne, gemak en welzijn.

 

Rotterdam heeft nu twee comfortwoningen. Mensen kunnen binnenlopen en kennismaken met deze technologie, maar ook meenemen om thuis te proberen. Mantelzorgers en zorgmedewerkers zijn ook welkom. De eerste comfortwoning staat in Overschie, aan het Mookhoekplein 15. De openingstijden zijn maandag van 10.00 tot 12.00 uur en donderdag van 13.30 uur tot 15.30 uur.

Op 5 december 2019 opende de tweede Comfortwoning, aan de Hendrik Staetsweg 17 in Prins Alexander (het Lage Land). Deze Comfortwoning is open op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur. Meer informatie over de Comfortwoning vindt u op comfortwoning.com.

Zorgrobot Tessa kan met voorgeprogrammeerde vragen als 'Is het gelukt om uw huiskamer te stofzuigen?' structuur aanbrengen in de dag. Bovendien worden mantelzorgers met deze ‘controle’ ontlast, waardoor er meer tijd ontstaat voor echt menselijke contact. Bekijk het filmpje over Zorgrobot Tessa (Youtube).

eHealth-activiteiten in Rotterdam

Door het jaar heen vinden er in Rotterdam activiteiten plaats op het gebied van eHealth. Deze activiteiten zijn bedoeld om kennis te maken met de mogelijkheden van eHealth.

Door het coronavirus zijn de geplande eHealth-activiteiten en bijeenkomsten voor de komende maanden geannuleerd. Dit volgt op de genomen maatregelen en richtlijnen van de overheid. Wanneer nieuwe activiteiten bekend worden, verschijnen die op deze pagina.

Zelf aan de slag met eHealth?

Er staat een mooi overzicht van apps in de GGD AppStore die worden aanbevolen door GGD-en. Daar kunt u een link vinden naar de juiste app voor uw gezondheid.

\