eHealth
Gepubliceerd op: 17-01-2019
Geprint op: 23-07-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/ehealth/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Videochatten met uw dokter, stappen tellen met de telefoon, een robot die ouderen herinnert aan hun afspraken of tijdens een zwangerschap thuis de ontwikkeling van uw baby volgen: het zijn allemaal voorbeelden van eHealth.

eHealth zijn alle digitale toepassingen in de zorg. Door dit soort technologische toepassingen kunnen mensen langer thuis wonen, of gezonder ouder worden. eHealth kan ook helpen bij een gezondere leefstijl of mensen ondersteunen die mantelzorger zijn. Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk om e-health te ondersteunen.

Rotterdamse voorbeelden

In 2018 is er door gemeente Rotterdam subsidie gegeven aan minirobot Tessa van zorginstelling Aafje en de technologische modelwoning van Wmo Radar. Deze projecten zorgen ervoor dat oudere Rotterdammers vitaal zijn en blijven. Zorgrobot Tessa kan met voorgeprogrammeerde vragen als 'Is het gelukt om uw huiskamer te stofzuigen?' structuur aanbrengen in de dag. Bovendien worden mantelzorgers met deze ‘controle’ ontlast, waardoor er meer tijd ontstaat voor echt menselijke contact. Bekijk het filmpje eHealth Aafje en tinybot Tessa (Youtube).

De modelwoning van Wmo Radar is ingericht met eHealth-toepassingen (zorgtechnologie). Mensen kunnen binnenlopen en kennismaken met deze technologie, maar ook meenemen om thuis te proberen. Mantelzorgers en zorgmedewerkers zijn ook welkom. Bekijk het filmpje voor een voorbeeld van deze technologie: de robohond en robokat.

Zelf aan de slag met eHealth?

Er staat een mooi overzicht van apps in de GGD AppStore die worden aanbevolen door GGD-en. Daar kunt u een link vinden naar de juiste app voor uw gezondheid.

Nationale eHealthweek

Elk jaar organiseert ECP (Platform voor de Informatie Samenleving) in samenwerking met partners de Nationale eHealth week. Tijdens deze week worden kennis, ervaringen en nieuwe initiatieven op het gebied van e-health gedeeld. De eHealthweek vindt dit jaar plaats van 21 tot en met 26 januari 2019.

De eHealthweek: een week waarin kennis en vaardigheden op het gebied van eHealth worden vergroot. Door heel Nederland worden workshops en cursussen georganiseerd. Ook in Rotterdam staat eHealth op de kaart.

Programma

Op woensdag 23 januari organiseert de gemeente Rotterdam (Life Sciences & Health) het Netwerk Ontbijt Zorginnovatie. Rotterdamse professionals met interesse in e-health kunnen op woensdag 23 januari terecht in de Rotterdamse Science Tower. Tijdens het ontbijt presenteren ondernemers verschillende Rotterdamse initiatieven op het gebied van eHealth. Ook is er een inhoudelijk programma. Hier zijn wethouder Sven de Langen (Volksgezondheid, Zorg, Sport, Ouderen) en Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS bij aanwezig.

Aansluitend is er de Rotterdamse eHealth Innovatie Safari. Deelnemers aan deze tocht brengen een bezoek aan innovatieve locaties zoals de Digitale Poli (Parnassia Groep), Rijndam Revalidatie, de Havenpolikliniek en de Hogeschool Rotterdam.

  • Wanneer: woensdag 23 januari
    • 07.00 – 10.00 uur (ontbijt en inhoudelijk programma)
    • 10.15 - 16.00 uur (safari)
  • Waar: Life Sciences & Health Hub, 9e etage

Meer over de activiteiten in Rotterdam vindt u op de website Life Sciences and Health 010. Bekijk ook het uitgebreide programma.