Bospolder - Spangen - Tussendijken
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/bospolder-spangen-tussendijken/
Ga naar de hoofdinhoud

Bospolder en Tussendijken worden gescheiden door de Schiedamseweg, een drukke winkelstraat met voorzieningen voor beide buurten. Ten noordwesten hiervan ligt Spangen, met het kenmerkende Kasteel van Sparta. Er wonen ongeveer 24.500 mensen.

Vanaf 16 maart heeft uw wijk een wijkraad. De leden van de wijkraad halen op wat er leeft in de buurt. Op straat, tijdens bijeenkomsten of online. Ze zorgen ervoor dat iedereen die dat wil kan meedenken. Bijvoorbeeld over meer groen, veiligheid, speelplekken of fietspaden. De wijkraad verzamelt de ideeën en maakt plannen - samen met bewoners, wijkorganisaties en de gemeente. Al deze plannen schrijven ze op in het wijkakkoord. Dit wijkakkoord wordt onder andere door de gemeente uitgevoerd. De wijkraad kijkt mee of dit ook echt gebeurt; en adviseert de gemeente over alles dat voor de wijk van belang is. Lees meer op de pagina Wijkraden.

Zeneguy Gambier

Zeneguy Gambier

Sara Hakkenberg

Sara Hakkenberg

Kemal Kuzu

Kemal Kuzu

Ineke Palm (voorzitter)

Ineke Palm

Marlies van der Poel

Marlies van der Poel

Tessa Roosenstein

Tessa Roosenstein

Rini Vermeulen-Vermaat

Rini Vermeulen-Vermaat

Nieuws

Meer nieuws over uw wijk? Meld u aan voor de wijknieuwsbrief. Elke twee weken ontvangt u nieuws over uw eigen wijk in uw mailbox.

Anneke Hauser en Luisa Goncalves op pad met ieder een karretje, een vuilniszak en een afvalknijper om het zwerfafval in Bospolder-Tussendijken op te ruimen..

Zes keer per week gaan Anneke Hauser en Luisa Goncalves op pad om hún Bospolder-Tussendijken schoon te maken. Van maandag tot en met zaterdag ruimen ze zwerfafval op. Anneke trekt er soms zelf ook nog op zondag op uit met haar gereedschap.

Ze kregen allebei van de gemeente een karretje met een vuilniszak en een afvalknijper. Daar maken ze dankbaar gebruik van. Uiteraard zijn hun buurtgenoten blij met hun opruimwerk.

De drijfveer van Anneke en Luisa is in eerste instantie een schone buurt. Luisa heeft daarbij nog een extra stimulans: ze kan vanwege artrose niet werken. Noodgedwongen leeft ze van een uitkering. Maar daar wilde ze toch iets voor terug doen.

 

Ergernis

Het zetje om iets te doen aan het vele afval op straat kreeg Luisa vervolgens van een buurvrouw die zich irriteerde aan het vuil bij afvalcontainers en de troep op straat.

Ook Luisa stoorde zich daaraan. En: ze besloot er ook iets aan te doen.

'Iets doen aan dat afval op straat leek me een nuttige wederdienst, waarmee ik ook nog eens mijn eigen ergernis oploste. Ik belde naar de gemeente en vertelde wat ik van plan was. Of ik daarbij ondersteuning kon krijgen in de vorm van materiaal. De medewerker van de gemeente die ik sprak was aangenaam verrast. En al snel kreeg ik een ring voor een vuilniszak, een voorraad vuilniszakken en een afvalknijper. Ik kon aan de slag.'

Toekomst

Ergens anders in de wijk ging een gelijkgestemde buurtbewoner net zo daadkrachtig het zwerfafval te lijf. Dat was Anneke.

Een extra stimulans voor Anneke om de straat op te gaan en rotzooi op te ruimen, is haar doofheid. Vanwege haar doofheid komen thuis de muren soms op haar af. Ze gaat daarom graag naar buiten. En de buurt ontdoen van plastic zakjes, verpakkingen en andere troep is een mooie aanleiding om de deur uit te gaan.

'Maar', voegt ze daaraan toe, 'ik doe het óók voor de toekomst. Afval op straat is slecht voor het milieu en door dat op te ruimen, draag ik mijn steentje bij aan een beter milieu!'

Het hele interview met Luisa en Anneke lezen? Kijk dan op de Facebookpagina van gebied Delfshaven.

Bezoekers van het Westervolkshuis, Post West, Pier80, Schiemond en de Kipstraat hebben het misschien wel gemerkt. In deze Huizen van de Wijk is het eten en drinken de afgelopen jaren een stuk gezonder geworden. Mede dankzij: Saïna Lucio – beheerder van het Westervolkshuis in Delfshaven.

Rotterdam wil dat haar inwoners op zoveel mogelijk plekken in de stad gezond kunnen eten. Daarom kregen in 2020 verschillende Huizen van de Wijk in de stad de uitdaging om hun voedselaanbod aan te passen. Ze konden hiermee 'topprestatiebadges' verdienen. De gemeente werkte in deze pilot samen met JOGG-Teamfit.

Puntjes op de i

Voor Saïna Lucio kwam de pilot als geroepen. Zij beheert namens Wmo Radar het Huis van de Wijk aan de Spartastraat. En ze zegt: 'Wij waren hier in Delfshaven al een tijdje bezig met een gezond aanbod van eten en drinken. Maar met hulp van JOGG-Teamfit hebben we de puntjes op de i gezet. Dat was heel leerzaam.'

Zo worden de tosti’s in het Westervolkshuis nu ook met volkoren boterhammen gemaakt. En is het aanbod suikerarme drankjes verbeterd. Verder organiseert Wmo Radar regelmatig activiteiten waarbij gezondheid centraal staat. 'Ik vind het vooral belangrijk om niet belerend te zijn’, zegt Saïna. ‘Dat zou voor mij zelf ook niet werken, dus waarom zou ik dat bij een ander proberen?'

Niets opgedrongen

Saïna probeert juist op subtiele wijze vrijwilligers en bezoekers in haar Huis van de Wijk te wijzen op gezondere eetkeuzes. Ze vertelt over de kookgroepen die wekelijks in het Westervolkshuis samenkomen. 'Als ik dan toevallig langsloop en ik zie dat ze met boter koken, vraag ik hen of dat ook met olijfolie zou kunnen. Inmiddels is iedereen hier wel gewend om na te denken of het ook gezonder kan. Maar we hebben zeker niets opgedrongen.'

Topprestatiebadge

De gemeente beloonde onlangs de vier Huizen van de Wijk in Delfshaven met hun gezondere voedselaanbod. De beheerders van deze locaties kregen maar liefst twee 'topprestatiebadges' uitgereikt. Ook Huis van de Wijk de Kipstraat in Centrum ging voortvarend aan de slag en verdiende één 'topprestatiebadge'.

Bewonersinitiatieven

Als u een leuk idee voor de buurt heeft kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dat kan van alles zijn, zolang het gebied of de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. Kijk voor meer informatie op Mijn.Rotterdam.nl of Opzoomermee.nl of neem contact op met uw wijknetwerker.

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Bospolder-Spangen-Tussendijken, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.