Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Buurtpreventie

De gemeente en politie doen iedere dag hun uiterste best om Rotterdam schoon, heel en veilig te houden. In sommige wijken krijgen zij hulp van buurtpreventieteams en buurtWhatsappgroepen.

Op dit moment hebben we ruim 35 buurtpreventieteams in onze stad. Maar we willen dit aantal graag verder uitbreiden om zo met elkaar Rotterdam nog veiliger te maken.

Wat is een buurtpreventieteam?

Een buurtpreventieteam bestaat uit een groep van actieve bewoners die elke week samen een ronde door de wijk lopen. Voor de gemeente en de politie zijn ze de extra oren en ogen van de buurt. Als zij tijdens het lopen een onveilige situatie tegenkomen, geven ze dit door aan de gemeente en de politie. Ook geven ze door als er dingen niet kloppen. Bijvoorbeeld als de verlichting niet brandt, de straat kapot is, struiken te hoog zijn of er vuil op straat staat. Zo wordt de buurt veiliger en leefbaarder. Het buurtpreventieteam geeft bewoners daarnaast veiligheidstips.

Meedoen

Wilt u meedoen met buurtpreventie? In veel wijken is al een buurtpreventieteam. Vraag na bij buurtpreventie@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of er al een buurtpreventieteam in uw buurt is. Geef aan in welke buurt u woont en we brengen u in contact met het buurtpreventieteam in uw buurt.

Is er in uw buurt geen buurtpreventieteam en wilt u er één opstarten? Vraag aan uw buurtbewoners om mee te doen. Als u een aantal buurtbewoners hebt om een team te starten kunt u contact opnemen met de gemeente via het e-mailadres buurtpreventie@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Wij helpen u verder.

Ondersteuning door de gemeente

De gemeente ondersteunt de buurtpreventieteams, met materialen en trainingen. U kunt bijvoorbeeld een EHBO-training krijgen en training van een ex-politieman volgen. Zo kunt u als buurtpreventieteam nog beter voorbereid uw rondes lopen. De politie en handhavers ondersteunen de buurtpreventieteams bij hun rondes.