Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Abrikoos

De gemeente wil het pand Abrikoos herontwikkelen tot een nieuwe steeg. Deze steeg wordt een veilige en aantrekkelijke verbinding voor voetgangers tussen het historische centrum van Delfshaven en de achterliggende wijken.

Het pand wordt gesloopt. Het openen van de gevels van bestaande panden die gelegen zijn aan de steeg en het toevoegen van ongeveer drie woningen is ook onderdeel van het plan.

De voormalige tapasbar Abrikoos aan de Aelbrechtskolk 51 in Historisch Delfshaven staat al geruime tijd leeg. In 2017 heeft de gemeente het pand aangekocht om op deze plek een nieuwe steeg te realiseren. Dit plan werd niet door iedereen in de buurt meteen positief ontvangen. Zo vindt het Genootschap Historisch Delfshaven dat het stadsgezicht onvoldoende wordt beschermd. Inmiddels zijn vele gesprekken gevoerd en het plan wordt door veel bewoners omarmd. Ook laten de autoriteiten die toezicht houden op het beschermd stadsgezicht zich positief uit over het plan.

Verbinding tussen wijken 

De gemeente ziet met dit initiatief een kans om het historische centrum van Delfshaven beter te verbinden met de wijken Bospolder-Tussendijken, Coolhaveneiland en het Dakpark.

Door deze ingreep ontstaat voor de wijkbewoners en bezoekers een aantrekkelijke en veilige langzaam-verkeer-route.

Onderzoek door architect

In overleg met een klankbordgroep van bewoners en betrokken eigenaren is een architect ingeschakeld die een schetsontwerp heeft gemaakt voor de steeg en de woningen. Het schetsontwerp van de steeg wordt nu binnen de gemeente uitgewerkt tot een inrichtingsplan voor een groene, open en toegankelijke steeg die de wandelingen in Delfshaven nog aantrekkelijker maakt. Het voorlopig ontwerp van het inrichtingsplan is tijdens een informatiemarkt op 2 juli 2022 in het Watergeusplein aan de buurt gepresenteerd.

Planning

De omgevingsvergunning is begin 2024 verleend. De sloopwerkzaamheden zullen plaatsvinden na de zomer van 2024. Omwonenden worden nog voor de zomer per brief geïnformeerd over de exacte planning.

Na de sloop zal de steeg worden afgesloten met een houten barrière. Pas wanneer de woningen aan de Schanszijde zijn gebouwd, zal de steeg worden ingericht en geopend. Dit wordt naar verwachting op zijn vroegst in 2027 gerealiseerd.

Tovertunnel

Op dit moment worden de wijken vlakbij deze plek verbonden door de Tovertunnel. Dit is een ’s avonds afgesloten voetgangersdoorgang waar kunstenares Willij Vanderlinden een fraai kunstwerk van heeft gemaakt. De Tovertunnel blijft gewoon bestaan.

Meer informatie

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met wijkmanager Jolanda Broekzitter via e-mail j.broekzitter@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.