Beschermingsbewind
Gepubliceerd op: 11-12-2017
Geprint op: 07-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/beschermingsbewind/
Ga naar de hoofdinhoud

Lukt het u niet om uw geldzaken te regelen, door een psychische, lichamelijke beperking of schulden? Dan kan beschermingsbewind een mogelijkheid zijn. Beschermingsbewind is vooral bedoeld om u financieel te beschermen.

De gemeente kan u op verschillende manieren helpen bij het op orde krijgen van uw geldzaken. Past bijvoorbeeld een budgetmaatje (vrijwilliger) of budgetbeheer door de Kredietbank Rotterdam niet bij uw situatie? Dan kunt u een beschermingsbewindvoerder zoeken. De Vraagwijzer kan u hierbij helpen.

Wat is een beschermingsbewindvoerder?

Een beschermingsbewindvoerder beheert uw inkomsten en zorgt bijvoorbeeld dat uw rekeningen op tijd worden betaald. Ook zorgt een beschermingsbewindvoerder dat de kans op (nieuwe) schulden kleiner wordt. Kortom, een beschermingsbewindvoerder regelt al uw geldzaken voor u. Zo kunnen anderen geen misbruik van uw situatie maken.

Zo zoekt u een beschermingswindvoerder

De rechtbank bepaalt of u wel of niet in aanmerking komt voor beschermingsbewind. U mag zelf een beschermingsbewindvoerder kiezen. De gemeente heeft afspraken gemaakt met een aantal beschermingsbewindvoerders om de dienstverlening te verbeteren.

Partners convenant Beschermingsbewind

Hieronder vindt u een overzicht met bewindvoerders die het 'Convenant rond Beschermingsbewind’ (pdf) met de gemeente Rotterdam hebben getekend. Dat betekent dat de gemeente afspraken met deze kantoren heeft gemaakt over de dienstverlening aan inwoners met geldproblemen. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op de pagina Rondkomen.

Vind hier achter elkaar: bureau, contactpersoon, telefoonnummer, en e-mailadres.

 

Kwaliteit

Een professionele bewindvoerder wordt aangesteld door de rechtbank. De bewindvoerder moet aantonen dat deze aan de kwaliteitseisen van de rechtbank voldoet. Pas daarna zal de rechtbank de bewindvoerder benoemen. Ook controleert de rechtbank regelmatig op de kwaliteit.

Kosten

Beschermingsbewind kost geld. Het is daarom belangrijk dat u zeker weet dat een bewindvoerder de juiste oplossing is voor uw situatie. Kunt u de kosten niet zelf betalen (bijvoorbeeld wanneer u een laag inkomen hebt)? Dan kan de gemeente u ondersteunen met bijzondere bijstand. Neem voor meer informatie contact op met de Vraagwijzer.

Niet tevreden over uw bewindvoerder?

Wanneer u een klacht heeft over de bewindvoerder, bespreekt u dit eerst met de bewindvoerder zelf. Alle bewindvoerderskantoren hebben een klachtenprocedure waarvan u gebruik kunt maken. Komt u er samen niet uit, dan kunt u de kantonrechter een brief schrijven waarin u uitlegt wat uw klachten zijn. Deze brief stuurt u naar de rechtbank (sector kanton) die uw bewind onder toezicht heeft. De rechter beoordeelt of de klachten gegrond zijn en nodigt u mogelijk allebei uit voor een zitting.

Meer informatie

Bent u bewindvoerder en bent u op zoek naar meer informatie? Kijk dan op de pagina bewindvoerders.