Beschermingsbewind
Gepubliceerd op: 11-12-2017
Geprint op: 25-04-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/beschermingsbewind/
Spring naar het artikel

Als u niet in staat bent om uw financiën te regelen, bijvoorbeeld door een psychische of lichamelijke beperking, dan kan beschermingsbewind een mogelijkheid zijn. Beschermingsbewind is vooral bedoeld om u financieel te beschermen.

Een bewindvoerder beheert uw inkomsten en zorgt onder andere dat uw vaste lasten op tijd worden betaald. Ook zorgt een bewindvoerder dat de kans op (nieuwe) schulden kleiner wordt. Kortom, een bewindvoerder regelt al uw financiële zaken voor u. Zo kunnen anderen geen misbruik van uw situatie maken.

Op orde krijgen van uw financiën

De gemeente kan u op verschillende manieren ondersteunen bij het op orde krijgen van uw financiën. Als een budgetmaatje (vrijwilliger) of budgetbeheer door de Kredietbank Rotterdam niet past bij uw situatie, dan kunt u ook een beschermingsbewindvoerder zoeken. VraagWijzer kan u hierbij ondersteunen.

Beschermingsbewind aanvragen

U kunt het beste beschermingsbewind aanvragen bij een beschermingsbewindvoerder die is aangesloten bij één van de twee grote brancheverenigingen: de Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders (BPBI) en de Nederlandse Branchevereniging voor Bewindvoering en Inkomensbeheer (NBBI). De brancheverenigingen controleren de aangesloten bewindvoerders op kwaliteit.

Kosten

Beschermingsbewind kost geld. Het is daarom belangrijk om vooraf te onderzoeken of een bewindvoerder voor u de juiste ondersteuning is. Als u de bijdrage voor een bewindvoerder niet zelf kunt betalen (bijvoorbeeld wanneer u een laag inkomen hebt) dan kan de gemeente u ondersteunen met bijzondere bijstand voor de kosten van een beschermingsbewindvoerder. Neem voor meer informatie contact op met VraagWijzer.

Ik ben niet tevreden over mijn bewindvoerder, wat kan ik doen?

Wanneer u een klacht heeft over de bewindvoerder, kunt u de kantonrechter een brief schrijven waarin u uitlegt wat uw klachten zijn. Deze brief stuurt u naar de rechtbank (sector kanton) die uw bewind onder toezicht heeft. De rechter beoordeelt of de klachten gegrond zijn en nodigt u mogelijk allebei uit voor een zitting.

Meer informatie

Bent u bewindvoerder en wilt u de belastingzaken van uw cliënt regelen? Kijk dan op de pagina beschermingsbewind doorgeven.