Niet in het riool
Er zijn 3 dingen die u door de wc mag spoelen: poep, plas en wc-papier. Afval en andere dingen, zoals schoonmaakdoekjes, billendoekjes, mondkapjes, handschoenen, kattenbakgrit, olie en (frituur)vet mag u niet doorspoelen.
Op deze pagina leest u waarom dit niet mag en wat u er dan wel mee moet doen.
Verstopping rioolbuizen
Rotterdam heeft regelmatig last van vastlopende pompen in de rioolgemalen, doordat er spullen in het riool komen die er niet thuishoren. Vooral schoonmaakdoekjes, vochtig toiletpapier, babydoekjes en (frituur)vet zorgen voor grote problemen in de riolering van Rotterdam. De doekjes lossen niet op en vormen een bal in de rioolpompen, waardoor deze vastlopen. En als vet of olie in contact komt met koud water, wordt het een grote klont. Daardoor blijft het aan de rioolbuizen kleven en zorgt het voor verstopping in de rioolbuizen. Het vuile rioolwater kan dan niet wegstromen.
Dit kan ook gevolgen hebben voor u thuis. Niet alleen het riool in de straat, maar ook het riool op uw terrein kan verstoppen. U loopt dan risico dat uw gootsteen niet meer goed doorspoelt of uw toilet overstroomt.
Spoel afval niet door de gootsteen of toilet
Maar waar wel?
Huishoudelijk afval kunt u altijd bij het restafval gooien.
Om uzelf eraan te herinneren dat u producten als schoonmaakdoekjes, billendoekjes, maandverband, tampons en luiers niet door het toilet mag spoelen, kunt u een prullenbak naast het toilet of in de babykamer zetten.
(Frituur)vet en olie gooit u niet weg, maar levert u in. Dit doet u op de volgende manier:
- Wacht tot het vet is afgekoeld.
- Giet het afgekoelde vet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Dit gaat het makkelijkst met een trechter.
- Sluit de verpakking goed af.
- Lever de verpakking in bij het dichtstbijzijnde milieupark of een vetinzamelpunt.
De afvalbak
- babydoekjes
- luiers
- vochtig toiletpapier
- maandverband
- tampons
- condooms
- restafval
- schoonmaakdoekjes
- keukenpapier
- kattenbakkorrels.
De gfe+t-bak
- etensresten, koffieprut
- tuinafval
- onkruid
- botjes
- graten.
Het milieupark
- (frituur)vet (vloeibaar en gestold)
- olie
- klusafval (cement of gips)
- verf (ook op waterbasis)
- chemicaliën (cosmetica, wasbenzine, terpentine en bestrijdingsmiddelen)
- spoelwater van kwasten
- gebruikte kwastreiniger
- oude medicijnen.
De apotheek
- oude medicijnen.
De autowasplaats of wasserette
Was uw auto bij voorkeur op één van deze twee locaties. Spoel het water waar u de auto mee schoonmaakt niet door het toilet of de gootsteen. Giet het ook niet in de straatput.
Medicijnen en chemisch afval
Ook medicijnen en chemisch afval, zoals motorolie, verf en terpentine en wasbenzine, horen niet thuis in het riool. Ze kunnen ervoor zorgen dat de riolering minder goed functioneert en zorgen ervoor dat er extra inspanning nodig is om het afvalwater schoon te maken. Bovendien kunnen bepaalde chemische stoffen in het riool voor explosiegevaar zorgen. Ze zijn dus levensgevaarlijk.
Deze stoffen kunnen ook in het oppervlaktewater terechtkomen. Dat is niet alleen slecht voor planten en dieren, maar ook voor uzelf.
Meer informatie
Vind een milieupark of vetinzamelpunt in uw buurt: