Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Merwehaven

Voormalige fruithaven wordt stoere woonwijk voor iedereen met ruimte voor horeca, cultuur en innovatieve maakindustrie. Deze wijk verbindt omliggende wijken door voorzieningen, mobiliteit (onder andere groene looproutes en regionale fietsroutes) en werkgelegenheid.

M4H (Merwe-Vierhavens) is het stadshavengebied van de toekomst. Hier ga je werken, wonen en leren. Het gebied verandert de komende jaren naar een bruisend stadsdeel met woningen, horeca, evenementen, onderwijs en cultuur. Een onderdeel hiervan is de verandering van de Merwehaven.

Een plattegrond van de Merwehaven in vogelvlucht.

Woningbouw en voorzieningen Merwehaven

De Merwehaven wordt een groene en duurzame woonwijk met ongeveer 2.500 nieuwe woningen, ruimte voor innovatieve maakbedrijven en tal van voorzieningen. Zoals een basisschool, huisartsenpost, horeca en kleine buurtsuper. De wijk krijgt hiernaast een goede bereikbaarheid en verbinding met de omliggende wijken door goede fiets- en wandelpaden.

Woningen

In de nieuwe wijk komen meer dan 2.500 huur- en koopwoningen, in alle prijsklassen, van sociale woningbouw tot duurdere koop. Maar liefst 60% van de woningen valt in het betaalbare segment. De nadruk ligt op appartementen voor starters, kleine huishoudens en ouderen. Maar ook gezinswoningen krijgen hier een plek.

Op dit moment kan er nog niet worden gewoond in M4H, met uitzondering van de appartementen in de Lee Towers aan het Marconiplein.

Parkeren

Parkeren gebeurt niet op straat, maar in een centraal punt in de wijk (mobilityhubs). Daar zal ook ruimte zijn voor deelvervoer. Dit moet ervoor zorgen dat er minder mensen een eigen auto zullen hebben en er juist meer ruimte is voor wandelen en fietsen. De wijk ligt vlakbij Metrohalte Marconiplein, de tramhalte en station Schiedam CS. 

Verleden

In het plan wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het historisch verleden en de oorspronkelijke structuur van de oude stadshaven. De oude loodsen en havengebouwen blijven waar mogelijk behouden en worden verweven met de nieuwbouw. Naast woningbouw is er ruimte voor innovatieve, creatieve maakbedrijven.

Planning woningbouw Merwehaven

  • Inloopbijeenkomst 21 maart 2023.
  • Presentatie Masterplan Merwehaven Q2 2023.
  • Inzet op start bouw eerste woningen in 2025.
  • Oplevering eerste woningen waarschijnlijk eind 2026.
  • De bouw van de gehele woonwijk zal zeker zo’n 10 jaar duren.
Een impressie van de nieuwbouw in de Merwehaven.

Vragen en antwoorden over woningbouw in de Merwehaven

Meer informatie

Wilt u meer informatie of hebt u vragen over de veranderingen in de Merwehaven? Laat het ons weten via een e-mail naar: merwehavenso@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina .
Wilt u meer weten over M4H, kijk dan op m4hrotterdam.nl. Link opent een externe pagina

Om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van M4H en de Merwehaven kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief. Link opent een externe pagina.