Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Klimaat Actieplan Rotterdam

In 2030 moet onze stad groener en gezonder zijn voor de Rotterdammer. Het Klimaat Actieplan Rotterdam (KAR) is een overzicht van alle acties die de gemeente Rotterdam uitvoert om dit voor elkaar te krijgen.

 Denk daarbij aan het verduurzamen van onze energiesystemen, het aardgasvrij maken van gebouwen en woningen, het verduurzamen van de transport van goederen en personen, en het duurzaam hergebruiken van grondstoffen.

Updates

Met het KAR laten we zien wat we gezamenlijk al hebben bereikt op al deze terreinen. We publiceren twee keer per jaar (in september en in februari) een update van het KAR met daarin informatie over nieuwe projecten en resultaten. Zo willen we ondernemers, bewoners en partners inspireren om ook zelf aan de slag te gaan. 

De ambitie 

In 2030 moet onze stad groener en gezonder zijn voor de Rotterdammer. Daarbij is een schone lucht van groot belang. Daarom moet onze CO₂-uitstoot in 2030 met 55% zijn verminderd. En in 2050 moet Rotterdam klimaatneutraal zijn. Het zijn ambitieuze doelen, waar we gezamenlijk mee aan de slag moeten gaan. Inmiddels maken 7 op de 10 Rotterdammers zich weleens zorgen over het klimaat – zo blijkt uit de Omnibusenquête van 2022. Dit benadrukt dat onze doelen voor iedere Rotterdammer belangrijk zijn.   

Want de overgang naar schone energie houdt de energierekening op de langere termijn voor iedereen betaalbaar. Een schonere lucht levert voordelen op voor de gezondheid van iedere Rotterdammer. En meer groen in de openbare ruimte houdt onze stad koel tijdens de warme zomermaanden.

Doe mee! 

We werken aan een manier waarop we ideeën uit de stad kunnen verzamelen en gebruiken. Hiervoor gaat de gemeente Rotterdam in gesprek met bewoners, ondernemers en partners om concrete afspraken te maken. Wanneer dit is uitgewerkt, komen we er op deze pagina op terug. 

Ons duurzaamheidsbeleid is ambitieus en de uitvoering komt steeds meer op gang. Maar voor het halen van onze doelen in 2030 en 2050 moeten we nog meer goede plannen maken en uitvoeren.