Stadsprojecten
Gepubliceerd op: 16-06-2020
Geprint op: 01-12-2022
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/stadsprojecten/
Ga naar de hoofdinhoud

De komende jaren komt er veel meer groen in de stad. Groene pleinen, parken en straten  waar u kunt wandelen, sporten of juist even lekker zitten. Veel mensen wonen er straks op nog geen 15 minuten lopen vandaan.

Waarom wordt Rotterdam groener? Groen is nodig. Om de stad af te koelen als het warm is en om wateroverlast te voorkomen als het hard regent. Door al dat groen komen er meer bloemen, vlinders, bijen, vogels, vleermuizen en kleine dieren zoals egels. Dat is goed voor mens en natuur.

Uitkomsten peiling Rotterdam wordt groen!

865 mensen hebben meegedaan over een peiling over groen in Rotterdam. Uitslagen:

  • 6,3 voor groen in de stad
  • Wandelen in Kralingse bos favoriet.

Een ruime meerderheid (90%) geeft aan wel eens gebruik te maken van een groene plek in de stad om te wandelen, de hond uit te laten, af te spreken met anderen, te chillen of te sporten. Anderen gaven aan dat zij in het groen zijn om (er langs) te fietsen, vogels te kijken, te fotograferen, de stad te ontvluchten, rust en frisse lucht te ervaren. En ook om te zonnen, te werken, voor een picknick of BBQ of om een festival of horeca te bezoeken. Ze gaan daar vooral lopend of met de fiets naar toe. Het Kralingsebos en de plas zijn favoriet, op de voet gevolgd door Het Park (bij de Euromast) en diverse singels zoals de Heemraadssingel, Noordsingel, Spoorsingel, Bergsingel, Provenierssingel.

Verder staan in de top 10:

  • het Vroesenpark
  • (Lage) Bergse Bos/-Plas
  • Zuiderpark
  • de Zevenhuizerplas
  • het Grotekerkplein bij de Laurenskerk
  • de Rotte
  • Eiland van Brienenoord.

De plekken die buiten de top 10 vallen, maar wel veel genoemd zijn: Essenburgpark, Schiebroekse park, Maasboulevard/ Boompjes, veld naast Markthal, Park Twee heuvels, Molenpad, Arboretum Trompenburg, Ommoordse Veld, Groenstrook/landtong Rozenburg. Van degenen die het groen niet opzoeken, gaven de meesten aan de plek te ver weg te vinden, geen tijd te hebben, het groen buiten de stad op te zoeken, liever thuis te blijven, al in een groene straat te wonen, niet te weten waar het groen is of mobiel te beperkt te zijn om er naar toe te gaan.

Méér groen!

Verbeterpunten waren er ook. Maar liefst 399 tips kwamen binnen. De meeste mensen willen meer groen. Suggesties waren: De Coolsingel, De Groenendaal, het Centrum in het algemeen, het  Lage Erfplein, bij  Jumbo Entrepot en bij de overkapping van de ’s-Gravendijkwal – Henegouwerlaan. Daarnaast waren er ideeën als: meer bomen in straten (en minder parkeerplekken), meer groene daken, tegeltuintjes en bollenperkjes in parken. Ook zijn kleine parkjes in woonbuurten die ver weg liggen van de grotere parken een idee.  En: maak groen meer bereikbaar / leg verbindingen aan tussen groene plekken. Vergroening zou ook samen moeten gaan met minder auto’s en meer ruimte voor voetgangers. Daarnaast ook aandacht voor onderhoud: er zijn groene plekken waar (te) weinig onderhoud is, of er wordt niet gehandhaafd waardoor hondenpoep of zwerfvuil de plekken minder aantrekkelijk maken. Openbare toiletten zouden kunnen helpen parken aantrekkelijker te maken. Tot slot werd regelmatig het belang van meer biodiversiteit genoemd. Bermen werden als voorbeeld genoemd. Er zijn bermen die naar het idee van sommigen niet meer gemaaid moeten worden.  

De peiling kon ingevuld worden tussen 3 september en 16 oktober 2022.  De uitkomsten gebruikt de gemeente voor haar beleid. Wilt u ook uw mening geven over ontwikkelingen in Rotterdam? Kijk voor meer informatie op Gemeentepeiler.

Pleinen en parken

Het Hofplein, het Schouwburgplein en het Alexanderplein worden mooie groene pleinen met minder verkeer. De Westblaak wordt Blaakpark en in het Hofbogenpark kunt u straks tussen de toppen van de bomen lopen. In Rotterdam-Zuid komen zelfs drie nieuwe parken: het Rijnhavenpark, het Nelson Mandelapark aan de Maashaven en het Getijdenpark Feyenoord. Daar kunt u ook genieten aan het water en in het Rijnhavenpark zelfs wonen. 

Stadsakkoord

Het Stadsakkoord is een overeenkomst tussen 27 partijen. Zij trekken de komende jaren samen op om de Stadsprojecten te realiseren. De partijen komen van binnen en buiten Rotterdam. Ze hebben kennis van heel verschillende dingen zoals vervoer, financiën, werkgelegenheid, bouwen, wonen, klimaat, cultuur.