Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Alexanderplein

Het Prins Alexanderplein in Prins Alexander verandert in een groen, levendig en sfeervol stadsplein waar van alles te beleven is. Je kunt er wandelen, op een terrasje of een bankje uitrusten, spelen, genieten van kleine evenementen, kleinschalige festivals en culturele activiteiten.

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft in juni 2024 ingestemd met het definitieve ontwerp voor het Prins Alexanderplein.
Het inrichten van het nieuwe plein start begin 2025.
Begin 2026 is het nieuwe plein naar verwachting klaar.
Met het nieuwe Alexanderplein voel je weer dat je in de laagst liggende polder van Rotterdam, de Alexanderpolder, staat!

2.500 m2 nieuw groen en ongeveer 50 nieuwe bomen

Het Prins Alexanderplein is nu vooral een doorgangsroute, maar wordt een plek  waar je graag naar toe wilt. Een plek waar bewoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten, met extra ruimte voor zitbankjes en terrassen.
Er komt bijna 2.500 m2 nieuw groen op het plein. En er worden ongeveer 50 nieuwe grote en kleinere bomen geplant, waaronder  elzen, iepen en berken.
Een aantal bestaande bomen op het plein blijven, waaronder de mooie grote kastanje op het plein.
Het grote verlaagde plantvak aan de zuidzijde biedt niet alleen ruimte voor elzen en berken, maar ook voor kleurrijke plantensoorten, zoals de grote kattenstaart, de wateraardbei en de gele lis.
De bomen en planten trekken vogels, vlinders, bijen en andere insecten aan en dat is goed voor de biodiversiteit en de natuur.
Het plantvak werkt bovendien als waterberging voor regenwater. Dat regenwater gebruiken we voor de beplanting op het plein en om het grondwater aan te vullen. Bij hevige regenbuien verdwijnt het overtollige water naar open water. Hierdoor neemt de kans op wateroverlast af.
Een groener plein draagt bij aan een gezonde leefomgeving, met een betere luchtkwaliteit en minder hittestress. De vergroening van het plein zorgt ervoor dat het plein in de zomer een aangename temperatuur heeft.

Het ontwerp voor het Prins Alexanderplein is in samenwerking met ontwerpbureau MORE Landscape gemaakt.

Bedriegertjes en watertappunt

Ook voor kinderen wordt het plein een fijne plek. Ze kunnen in de toekomst plezier maken met bedriegertjes: dat zijn fonteintjes die water spuiten op onverwachte momenten. Ook komt er een watertappunt.
Er komt een speeltoestel op het plein. In de loop van dit jaar moet duidelijk worden wat voor speeltoestel er precies moet komen. 
Op verzoek van de ondernemers rond het plein wordt het laden en lossen voor de winkels die in het station zitten, verplaatst naar de noordzijde van het station. Daardoor blijven de randen van het plein zoveel mogelijk vrij van vrachtwagenverkeer.
Er komt extra ruimte voor fietsparkeerplekken en parkeerplekken voor (deel)scooters op de Eridanusstraat en bij de entree van winkelcentrum Alexandrium.

Woningen in plaats van kantoren

In de toekomst veranderen de kantoorgebouwen aan het plein deels in woningen. Als eerste verandert het voormalige kantoorgebouw De Ster aan het plein in een woongebouw met 169 huurappartementen, met een rooftopbar met daktuin op de 10e verdieping en horeca met terrassen op de begane grond. De woningen gaan in de zomer van 2024 in de verhuur.
Ook het kantoorgebouw Saturnus aan het plein maakt in de toekomst plaats voor woningen. Met bewoners aan het plein wordt het Prins Alexanderplein direct al een stuk levendiger. De gemeente maakt met de eigenaren van de andere kantoorgebouwen aan het plein afspraken om de begane grond van de gebouwen zoveel mogelijk aantrekkelijker in te richten.

Pleingesprekken

Omwonenden en bezoekers van het plein hebben in de afgelopen jaren op verschillende manieren hun ideeën en wensen voor het nieuwe ontwerp van het plein meegegeven.
Er waren pleingesprekken met voorbijgangers en andere gebruikers van het plein. En mensen konden via de gratis app Gemeentepeiler hun mening geven over de nieuwe inrichting.
'Een groen plein met veel bomen en planten, speeltoestellen en ruimte voor kleine evenementen': zo zien bewoners van Prins Alexander en andere Rotterdammers het toekomstige plein graag. Dat bleek uit het participatietraject. Hun wensen komen terug in het definitieve ontwerp.
Ook waren er gesprekken met vastgoedeigenaren, ontwikkelaars en huurders van panden aan het plein. De gemeente is nog met deze partijen in overleg over over programmering op en rond het plein. En over placemaking (manieren om meer betekenis te geven aan het plein).

Filmpjes met straatgesprekken over Prins Alexanderplein

'Het plein moet anders worden! Van een leeg, kaal en ongezellig plein naar een groen en gezellig plein waar je graag komt!'
Kijk hier naar de filmpjes met straatinterviews op het Prins Alexanderplein. De filmpjes zijn tijdens het participatietraject opgenomen:

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Tijdelijk groen

Om het plein nu al een groener gezicht te geven zijn rondom de bomen op het plein 2 groenvakken aangelegd.
De blauwe tegels zijn vervangen door gras. Ook zijn er bloembollen in de grond geplant, om de groenvakken op te fleuren.

De Alexanderknoop, hart van Rotterdam-Oost

De gemeente ziet kans om de Alexanderknoop, het gebied rondom het OV-knooppunt en treinstation Rotterdam Alexander, te ontwikkelen tot hét centrum van Rotterdam-Oost.
Samen met partners en bewoners in het gebied heeft de gemeente in de afgelopen tijd een toekomstplan voor de Alexanderknoop gemaakt.
Het wordt een gebied met volop ruimte voor wonen, werken, winkelen en recreëren.
De groene metamorfose van het Prins Alexanderplein zet alvast de toon voor de verdere ontwikkeling van de Alexanderknoop in de komende jaren.

Meer informatie over dit project vindt u op de pagina Alexanderknoop.

Oostflank

Het Prins Alexanderplein in de Alexanderknoop is een deel van de Oostflank van Rotterdam, het gebied tussen Prins Alexander en Zuidplein.
Rotterdam gaat hier in de toekomst 30.000 woningen bouwen, vanwege de sterk groeiende vraag naar woonruimte in de stad.
Er komt een nieuwe stadsbrug tussen IJsselmonde en Kralingen en snel openbaar vervoer tussen Zuidplein en Kralingse Zoom. Hierdoor zijn de nieuwe woningen straks goed bereikbaar.
De bouw van de woningen gaat verder samen met de komst van extra voorzieningen, zoals winkels, gezondheidscentra, sportvoorzieningen, buurttuinen en veel ander groen.

Meer informatie vindt u op de pagina Oostflank

Stadsproject

Het Prins Alexanderplein is een van de Rotterdamse stadsprojecten die zorgen voor vergroening van de stad. Met de stadsprojecten wil Rotterdam de leefomgeving een flink stuk groener en aantrekkelijker maken en daarmee mensen uitnodigen om elkaar te ontmoeten, te relaxen en te recreëren. Daarnaast bieden de stadsprojecten ook oplossingen voor hittestress en de opvang van hevige stortbuien, en vergroten ze de biodiversiteit in de stad. Waar de andere stadsprojecten zorgen voor meer groen in de Binnenstad en Rotterdam-Zuid, investeert de gemeente met het stadsproject Prins Alexanderplein ook in een aantrekkelijke groene leefomgeving in Rotterdam-Oost.

Kijk voor meer informatie op stadsprojecten.

Rotterdam gaat voor groen

De vergroening van het Prins Alexanderplein is mogelijk gemaakt met financiële steun van het programma 'Rotterdam gaat voor groen'.
Met dit programma wil de gemeente, samen met bewoners en bedrijven, zorgen voor 20 hectare extra groen in Rotterdam. Dat zijn ongeveer 40 voetbalvelden.
Meer groen verbetert de stad op allerlei belangrijke vlakken. Van gezondheid en geluk van bewoners tot de waarde van onroerend goed, klimaat en biodiversiteit.

Kijk voor meer informatie op Twintig hectare extra groen in de stad.