Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 9 min

Verborgen leed oudere

Gebeuren er dingen waardoor u zich thuis niet veilig voelt? Bijvoorbeeld omdat er iemand is die boosheid of frustratie met geweld afreageert op u of uw partner? Of omdat iemand uw pinpas niet wil teruggeven? U bent hierin niet alleen.

1 op de 20 ouderen in Rotterdam krijgt hier wel eens mee te maken.

Verborgen leed. Praat erover.

Als u zich thuis niet veilig voelt, is het belangrijk dat u erover praat. Hieronder staan enkele tips over hoe u dat kunt doen.

  • Neem contact op met iemand die u vertrouwt, zoals de huisarts of de ouderenwerker.
  • Bel gratis en anoniem Veilig Thuis op 0800 20 00 voor advies en hulp (elke dag, dag en nacht bereikbaar).
  • Bezoek deluisterlijn.nl. Link opent een externe pagina of bel 0900 07 67 (elke dag, dag en nacht bereikbaar).
  • Bel met de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen via 0348 466 666 (elke dag bereikbaar tussen 9.00 en 21.00 uur).
  • Denkt u eraan om uzelf pijn te doen, of aan zelfdoding? Bel 0800 01 13 of chat met vrijwilligers op 113.nl. Link opent een externe pagina (elke dag, dag en nacht bereikbaar).
  • Is het in uw situatie lastig om te bellen? Dan kunt u bij uw eigen apotheek de woorden 'masker 19' zeggen tegen de baliemedewerker. Dan komt er altijd hulp. Als u alleen bent, belt de apotheker samen met u naar Veilig Thuis om samen te kijken hoe u geholpen kan worden. Als de pleger in de buurt is, dan belt de apotheker zelf naar Veilig Thuis. Dan worden uw naam, adres en geboortedatum doorgegeven. Veilig Thuis gaat vervolgens met politie in overleg welke vervolgstap het meest passend is en wie wat doet.
Man met handen voor het gezicht

Verborgen verhalen

Hieronder kunt u luisteren naar drie situaties, waarin een oudere zich niet op z’n gemak voelt. U kunt de verhalen ook lezen. Kijk op de pagina Verborgen leed voor alle Verborgen verhalen.