Ik zoek jeugdhulp
Zoekt u jeugdhulp? Kijk welke mogelijkheden er zijn.
Voor deze webpagina geven de zorgaanbieders jeugdhulp informatie over de jeugdhulp die zij bieden. Inhoudelijke vragen over het aanbod van jeugdhulp kunt u stellen aan uw contactpersoon van het wijkteam. Of aan de zorgaanbieder jeugdhulp.
Hoe krijgt u jeugdhulp?
Voor een zorgaanvraag kunt u contact opnemen met het Centrum voor Jeugd & Gezin. Link opent een externe pagina (CJG). Zij bespreken met u wat er aan de hand is en kunnen u eventueel doorverwijzen naar het wijkteam. Het kan ook zijn dat uw huisarts u doorverwijst naar het wijkteam of naar een zorgaanbieder jeugdhulp.
Wij verwachten dat u als ouder(s) samen met uw sociale netwerk zelf oplossingen inzet. Vooral bij het bevorderen van het sociaal persoonlijk functioneren van uw kind. Denk aan ondersteuning bij het leren tandenpoetsen. Hiervoor vergoedt de gemeente niet altijd meer jeugdhulp.
Hoe kiest u een zorgaanbieder jeugdhulp?
Samen met een medewerker uit het wijkteam bepalen u en uw kind wat er aan de hand is. En of er hulp nodig is om het probleem op te lossen. Als er hulp nodig is, maakt de medewerker van het wijkteam een ondersteuningsplan. Hierin staat welke resultaten behaald moeten worden, hoeveel zorg er nodig is en hoe lang er zorg nodig is. Soms is er aanvullend hulp nodig in een groep, we noemen dat dagopvang. Het kan ook nodig zijn dat uw kind (tijdelijk) bij een instelling gaat wonen om hulp te krijgen. Of in een pleeggezin. In het ondersteuningsplan staat beschreven welke hulp er voor u en uw kind nodig is.
De gemeente Rotterdam heeft met verschillende zorgaanbieders jeugdhulp contracten afgesloten. Afhankelijk van welke zorg nodig is zijn er meerdere zorgaanbieders jeugdhulp beschikbaar. We hebben voor u de organisaties bij elkaar gezet die dezelfde zorg kunnen leveren. De wijkteammedewerker jeugd bespreekt met u welke zorgaanbieders jeugdhulp voor u beschikbaar zijn.
De zorgaanbieder jeugdhulp die de opdracht krijgt, gaat samen met u en uw kind aan de slag om de resultaten te halen. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het leveren van de hulp die nodig is. Soms is het nodig dat de zorgaanbieder jeugdhulp andere hulpverleners inschakelt. Dit doen zij natuurlijk in overleg met u. Voor de uitvoering van de hulp krijgt u bij de zorgaanbieder een vaste contactpersoon. De zorgaanbieder brengt de wijkteammedewerker jeugd op de hoogte hoe het gaat. Dit gebeurt in overleg met u. Als er andere hulp nodig is, dan bespreekt de zorgaanbieder dit met het wijkteam, u en uw kind.
Zorgaanbieders jeugdhulp
Voor het leveren van passende jeugdhulp aan de Rotterdamse jeugd sluit de gemeente contracten met jeugdhulp-aanbieders af. Vanaf 1 januari 2023 zijn de nieuwe contracten in werking getreden die de gemeente heeft gesloten. Met sommige jeugdhulpaanbieders heeft de gemeente nu al een contract, met andere nog niet. Het jaar 2023 is een overgangsjaar, waarin lopende trajecten nog kunnen doorlopen onder de oude contracten.
Met de nieuwe contracten jeugdhulp wil de gemeente passend aanbod dicht bij de Rotterdamse gezinnen thuis en op school te organiseren. Om dat te bevorderen zijn er aanpassingen aangebracht in de opdrachtenstructuur en het arrangementenmodel.
Jeugdhulp in de thuissituatie, in een dagcentrum of op school
Voor jeugdigen met GGZ hulpvragen die in korte tijd behandeld kunnen worden. Het doel is het verminderen of mogelijk oplossen van de psychosociale problematiek, zodat de jeugdige gezond, kansrijk en veilig kan opgroeien.
Deze aanbieders bieden vanaf 1 januari 2023 ondersteuning:
- Stichting Eleos. Link opent een externe pagina samen met Lelie zorggroep. Link opent een externe pagina
- Fier. Link opent een externe pagina
- Mentaal Beter Cure B.V.. Link opent een externe pagina
- Parnassia Groep B.V.. Link opent een externe pagina
- PKJP - Praktijk voor Jeugd- en Kinderpsychiatrie. Link opent een externe pagina
Bij ambulante hulpverlening thuis gaat het om een behandeling of ondersteuning in de thuissituatie. Hulp kan nodig zijn door problemen in de geestelijke gezondheid, ervaren beperkingen of wegens gedragsproblemen. Voor jeugdigen met GGZ hulpvragen.
Deze aanbieders bieden vanaf 1 januari 2023 ondersteuning:
- Coach-Point B.V.. Link opent een externe pagina
- Evelien van den Kerkhof (Basic Trust). Link opent een externe pagina
- Expertisecentrum Uniek B.V.. Link opent een externe pagina
- Fier. Link opent een externe pagina
- GRIP Group B.V.. Link opent een externe pagina
- Levéo Care B.V.. Link opent een externe pagina
- Mentaal Beter Cure B.V.. Link opent een externe pagina
- miSenso B.V.. Link opent een externe pagina
- PKJP - Praktijk voor Jeugd- en Kinderpsychiatrie. Link opent een externe pagina
- Sensa Zorg B.V.. Link opent een externe pagina
- Silver Specialistische Zorg B.V.. Link opent een externe pagina
- Stichting Eleos. Link opent een externe pagina samen met Lelie zorggroep. Link opent een externe pagina
- Yulius. Link opent een externe pagina
- Vink Psychologisch Centrum B.V.. Link opent een externe pagina
Voor jeugdigen met een lichte of zwaardere verstandelijke of lichamelijke beperking of blijvende psychische problematiek (zoals ASS of ADHD) is er begeleiding.
Deze aanbieders bieden vanaf 1 januari 2023 ondersteuning:
- ASVZ. Link opent een externe pagina
- Boba Groep B.V.. Link opent een externe pagina
- Gemiva-SVG Groep. Link opent een externe pagina
- Lahr. Link opent een externe pagina
- Stichting Eleos. Link opent een externe pagina samen met Lelie zorggroep. Link opent een externe pagina
- Levéo Care B.V.. Link opent een externe pagina
- Middin. Link opent een externe pagina
- Pameijer. Link opent een externe pagina
- Profila Zorggroep. Link opent een externe pagina
- Sensa Zorg B.V.. Link opent een externe pagina
Voor jeugdigen van 4 tot en met 20 jaar met specifieke ondersteuningsbehoefte om deel te nemen aan (voortgezet) speciaal onderwijs cluster 3 en 4, PrO en mbo-1 is er een speciaal onderwijszorgarrangement. De aanvraag voor hulp verloopt via school.
Enver (combinatie met Pameijer). Link opent een externe pagina
Voorziening tussen Kinderopvang Plus en KDC of regionale dagbehandeling
Het dagprogramma Jonge Kind is bedoeld voor jonge kinderen, vóór de leerplichtige leeftijd, met ontwikkelingsachterstand op één of meerdere levensgebieden (gezien hun kalenderleeftijd) die naar verwachting langer dan leeftijdsgenoten nodig hebben om zich te ontwikkelen. Deze kinderen kunnen ook gedragsproblemen hebben.
De ontwikkelingsachterstand is zo groot dat die naar verwachting niet ingelopen wordt op gewone kinderopvang, Peutergroep, Kinderopvang Plus of door de inzet van alleen een ambulant traject in de thuissituatie.
De kinderen hebben intensievere begeleiding nodig dan Kinderopvang Plus biedt, maar minder intensief dan op een ontwikkelingsgericht dagprogramma op een KDC.
Uitstroomperspectief
Het uitstroomperspectief is nog niet altijd duidelijk, maar door vroegtjidig aan de ontwikkelachterstand te werken, hopen we dat de kinderen in een passende vorm van onderwijs of opvang kunnen uitstromen. Als blijkt dat onderwijs toch niet tot de mogelijkheden behoort, kan het kind alsnog uitstromen naar een ontwikkelingsgericht dagprogramma.
Binnen het dagprogramma Jonge Kind wordt tijdig onderzocht welke vorm van onderwijs passend gaat zijn, zodat hierop voorgesorteerd kan worden met ondersteuning en onderwijsexpertise vanuit PPO Rotterdam.
Verschil met regionale dagbehandeling
Regionale dagbehandeling is kortdurend en zeer specialistisch. Dagprogramma Jonge kind biedt op een laagdrempelige manier meer ruimte en tijd om ontwikkelachterstand in te halen (maximaal 2 jaar en 12 weken).
Het dagprogramma Jonge Kind is niet passend:
- als de verwachting is dat het (hoog complexe) probleem (vaak op meer ontwikkelgebieden) van het kind is op te lossen met een korte, intensieve behandeling, of
- als nog niet duidelijk is wat de oorzaak en omvang van de ontwikkelingsachterstand zijn en eerst observatie en diagnostiek nodig zijn.
- Dan is een intensief, hoog specialistisch en multidisciplinair behandeltraject vanuit de regionale inkoop passend.
Bij het dagprogramma Jonge Kind is observatie en diagnostiek of een intensief behandeltraject al gedaan of niet van toepassing. Mocht echter tijdens deelname aan het dagprogramma Jonge Kind blijken dat (proces)diagnostiek voor het kind noodzakelijk is, dan kan dit mogelijk gemaakt worden binnen het dagprogramma .
Ontwikkelingsachterstand inlopen moet mogelijk zijn
Het dagprogramma is zinvol voor kinderen, waarbij de verwachting is dat zij hun ontwikkelingsachterstand kunnen inlopen. In ieder geval voor hun zesde jaar.
Als de beperking van een kind zo groot is dat nu al ingeschat kan worden dat het kind nooit naar een passende vorm van onderwijs kan en meer gebaat is bij een langdurig, intensief zorgprogramma, dan is het ontwikkelingsgerichte dagprogramma voor kinderen vanaf 3 jaar geschikt.
Inhoud dagprogramma Jonge Kind
Kleinschalige en groepsgerichte aanpak, waarbij kinderen veel individuele stimulans, begeleiding en aansturing krijgen. Het dagprogramma biedt een veilig pedagogisch klimaat en een gestructureerde omgeving. Kinderen krijgen bijvoorbeeld persoonlijke verzorging en zindelijkheidstraining. Voor ouders is er opvoedondersteuning.
Niet bedoeld voor
- Kinderen tussen 0-2 jaar
Voor ouders van deze kinderen is er opvoedingsondersteuning vanuit het CJG of, indien nodig, opvoedingsondersteuning vanuit opdracht 1 psychische problematiek of begeleiding en opvoedingsondersteuning vanuit opdracht 2 chronische psychische problematiek of beperking voor kinderen met een lichte of zwaardere lichamelijke en/of verstandelijke beperking. - Kinderen die ouder zijn dan 5 jaar bij vaststellen van de jeugdhulpbehoefte
Deze kinderen zijn leerplichtig. Zij kunnen, afhankelijk van hun ondersteuningsbehoefte, meedoen aan OZA Specifiek in het speciaal onderwijs of het onderwijsgerichte dagprogramma (perceel 2) binnen de lokale inkoop of het aanbod van de regionale inkoop als zij complexe en hoog-specialistische zorg nodig hebben zonder vorm van onderwijs. - Kinderen ouder dan 5 jaar met een vrijstelling van de leerplicht die op grond van hun mentale, psychische en/of lichamelijke gesteldheid niet in staat worden geacht ooit (nog) onderwijs te kunnen volgen in een onderwijssetting.
Voor deze kinderen is het ontwikkelingsgerichte dagprogramma. - Kinderen ouder dan 4 jaar met normale intelligentie (al dan niet met psychiatrische stoornis), waarbij school terughoudend is in aannemen vanwege hun gedrag
Voor deze kinderen is er ambulante begeleiding vanuit opdracht 1 of 2, waarin ook de school en leerkracht ondersteuning kunnen krijgen. - Kinderen ouder dan 4 jaar met lagere dan gemiddelde intelligentie (al dan niet met psychiatrische stoornis), waarbij school terughoudend is in aannemen vanwege hun gedrag
In overleg met PPO Rotterdam kan worden bepaald waar het kind het meest bij gebaat is; speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs met jeugdhulp op school (OZA Specifiek).
Aanbieders
Locaties waar nu aanbod dagprogramma Jonge Kind is:
- ABA Huis. Link opent een externe pagina, Hyacinthstraat 28 (Feijenoord)
- City Kids. Link opent een externe pagina, Bramantestraat 30 (Prinsenland)
- Enver. Link opent een externe pagina, Kralingseweg 463 ('s Gravenland)
- Gro-up (Buitenwereld). Link opent een externe pagina, F. Bordewijkstraat 5 (Zevenkamp)
- Middin. Link opent een externe pagina, F. Bordewijkstraat 5 (Zevenkamp)
Aangezien het hier om nieuw aanbod gaat, hebben aanbieders tot juli 2023 de tijd om een groep te starten.
Het is de bedoeling dat de aanbieders gezamenlijk kijken naar een goede spreiding over de stad, zodat jonge kinderen zoveel mogelijk in en nabij de eigen wijk de ondersteuning kunnen krijgen die zij nodig hebben.
Voor leerplichtige jeugdigen van 5 tot 18 jaar, die vanwege hun problematiek en/of zorgbehoefte uitvallen of dreigen uit te vallen op school, is er een onderwijszorgprogramma.
Deze aanbieders bieden vanaf 1 januari 2023 ondersteuning:
- ABA Huis. Link opent een externe pagina
- Boba. Link opent een externe pagina
- Enver. Link opent een externe pagina
- Gro-up (Buitenwereld) . Link opent een externe pagina
- Horses & Co. Link opent een externe pagina
- iHub. Link opent een externe pagina
- Pameijer. Link opent een externe pagina
- Raeger. Link opent een externe pagina
- Timon. Link opent een externe pagina
- Yulius. Link opent een externe pagina
Voor kinderen die niet in staat zijn om onderwijs te volgen op school
Dat zijn kinderen met een (ernstige) (meervoudige) beperking:
- in de leeftijd van 3 tot 18 jaar, waarbij de diagnose of een ernstig vermoeden van (L)VB is vastgesteld en waarbij geen aanspraak is op de WLZ met een leerplichtvrijstelling
- met een cognitieve ontwikkelingsachterstand van 1 tot 4 jaar op de kalenderleeftijd (voor instroom van kinderen van 3 tot 6 jaar geldt een ontwikkelingsachterstand van minimaal 1 jaar of meer t.o.v. de ontwikkeling passend bij de leeftijd van het kind)
- met beperkte cognitieve en sociaal-emotionele vaardigheden of
- met eventueel aanvullende problematiek zoals gedrags-, hechtings- of psychiatrische problematiek en/of een lichamelijke beperking.
Zij krijgen vrijstelling van onderwijs na beroep op artikel 5 onder a van de Leerplichtwet.
De kinderen gaan naar een kinderdagcentrum (KDC) en volgen daar een ontwikkelingsgericht dagprogramma.
Inhoud ontwikkelingsgericht dagprogramma
In het ontwikkelingsgerichte dagprogramma:
- werken aan praktische en cognitieve vaardigheden.
- stimuleren van de sociaal-emotionele ontwikkeling.
- vanuit ontwikkelingsmogelijkheden van het kind werken aan huidige en toekomstige deelname aan de maatschappij en een zo zelfstandig mogelijk bestaan.
- werken aan voorkomen, verminderen of stabiliseren van de gevolgen of complicaties van de aandoening of van het ontstaan van aan de aandoening gerelateerde stoornissen.
Omdat voor ieder kind het recht op leren en ontwikkelen centraal staat, is er altijd samenwerking met een vorm van onderwijs, die aansluit op de mogelijkheden van het kind, zodat het KDC geen geïsoleerde voorziening is. Dat wil zeggen dat alle aanbieders in ieder geval een contactpersoon hebben bij het samenwerkingsverband PPO of Koers VO die meekijkt naar de ontwikkeling en de mogelijkheden van een kind om (een vorm van) onderwijs te volgen.
Niet bedoeld voor
- Jonge kinderen (2 tot 6 jaar) waarbij de inschatting is dat de ontwikkelingsachterstand in relatief korte tijd (maximaal 2 jaar en 12 weken) ingelopen zou kunnen worden. Dan is het dagprogramma Jonge Kind passend.
- Kinderen met een gemiddelde intelligentie en/of zonder volledige vrijstelling van de leerplicht. Zij kunnen een beroep doen op regionale daghulp, dagprogramma Jonge Kind of een onderwijsgericht dagprogramma.
- Kinderen met een (licht) verstandelijke beperking die onderwijs volgen en na schooltijd (groepsgerichte) behandeling nodig hebben. Zij kunnen een beroep doen op ondersteuning vanuit ‘opdracht 2 blijvende psychische problematiek en beperking’
- Naschoolse opvang, vakantieopvang of weekendopvang.
Aanbieders
Locaties met aanbod ontwikkelingsgericht dagprogramma:
- ASVZ. Link opent een externe pagina
- Ruud Kuijperstraat 4, Rotterdam (Charlois)
- City Kids. Link opent een externe pagina
- Bramantestraat 30, Rotterdam (Prins Alexander, Prinsenland)
- Rivium Oostlaan 25-27, Capelle aan de IJssel
- Middeldijkerplein 5, Barendrecht
- Horses & Co. Link opent een externe pagina
- Molenwei 3, Heerjansdam
- Raeger. Link opent een externe pagina
- Fascinatio Boulevard 622, Capelle aan den IJssel
- Lievegoed. Link opent een externe pagina
- Grieksestraat 18, Rotterdam (Delfshaven, Oud-Mathenesse)
- Van Aelstraat 4, Rotterdam (Prins Alexander, Het Lage Land)
- Pameijer. Link opent een externe pagina
- Bruckerstraat 23, Ridderkerk
- Aleyda van Raephorstlaan 243-245, Rotterdam (Hillegersberg-Schiebroek)
- Bongerd 12, Capelle aan den IJssel
- Schere 39, Rotterdam (Charlois, Zuidwijk)
- Hillestraat 7, Rotterdam (Feijenoord)
- Sliedrechtstraat 71, Rotterdam (Feijenoord)
- Aleyda van Raephorstlaan 243, Rotterdam (Hillegersberg-Schiebroek).
De hulp is gericht om kinderen met dyslexie een optimale schoolperiode te bieden, waarbij dyslexie zo min mogelijk in de weg staat. Een aanvraag voor hulp bij dyslexie kan alleen via school.
Deze aanbieders bieden vanaf 1 januari 2023 ondersteuning:
Het verlenen van mantelzorg aan je kind kan erg zwaar zijn. Als ouders of verzorgers overbelast dreigen te raken kan mantelzorgondersteuning worden ingezet zonder dat een andere jeugdhulpindicatie nodig is.
Deze aanbieders bieden sinds 1 januari 2023 ondersteuning:
De jeugdige heeft intensieve en/of langdurige behandeling nodig om dagelijks te kunnen functioneren. Of er is opvoedondersteuning aan ouders, zodat de situatie in een gezin stabiliseert. De hulp wordt aan huis geleverd of bij de zorgaanbieder.
Deze aanbieders bieden vanaf 1 januari 2023 ondersteuning:
Dagbehandeling is er voor:
- jeugdigen met gedragsproblematiek waarvan nog niet bekend is wat het is.
- jeugdigen met een medisch probleem en ontwikkelingsproblemen, die daarvoor dagbehandeling en verpleegkundige zorg nodig hebben.
- jeugdigen waarvoor (hoog) specialistische Jeugd GGZ-dagbehandeling nodig is.
Deze aanbieders bieden vanaf 1 januari 2023 ondersteuning:
Jeugdhulp waarbij een jeugdige tijdelijk of langdurig niet thuis woont
Pleegzorg betekent dat een kind voor korte of langere tijd in een ander gezin woont. Bij voorkeur woont de jongere bij eigen familie of bekenden. Lukt dat niet, dan zoekt de zorgaanbieder een pleeggezin dat past bij het kind en zijn achtergrond. Pleegzorg richt zich op zowel de jeugdige als op de pleegouders. Het doel van pleegzorg is dat na verloop van tijd de ouders zelf de opvoeding weer op zich nemen. Als blijkt dat dit niet mogelijk is, nemen pleegouders de opvoeding van de jeugdige voor langere tijd op zich. De relatie met de eigen ouders blijft voor kinderen altijd van belang.
Deze aanbieders bieden vanaf 1 januari 2023 ondersteuning:
De jeugdige wordt beperkt in zijn functioneren en heeft behandeling en/of ondersteuning nodig, die niet in de thuissituatie geboden kan worden. Het doel van de behandeling met verblijf is herstel, verbetering of stabilisatie van de problematiek van het kind. En versterking van de opvoedingsvaardigheden van de ouders. Is dat op orde, dan kan de jeugdige weer terugkeren naar het eigen gezin.
Deze aanbieders bieden vanaf 1 januari 2023 ondersteuning:
Voor deze jeugdigen is behandeling niet (meer) nodig en ligt het accent op zo zelfstandig mogelijk opgroeien met professionele hulp. Deze ondersteuning wordt op de locatie geleverd, waar de jeugdige woont. Denk hierbij aan langdurig verblijf op een stabiele bekende plek.
Deze aanbieders zijn vanaf 1 januari 2023 gecontracteerd om deze vorm van ondersteuning te bieden: