Ontwikkeling van Parkstad
Gepubliceerd op: 12-06-2020
Geprint op: 30-11-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/parkstad/
Ga naar de hoofdinhoud

Aan beide kanten van de Laan op Zuid, tussen de Kop van Zuid, de Afrikaanderwijk en de wijk Feijenoord wordt Parkstad ontwikkeld. Parkstad wordt de verbinding tussen Oost en West en vormt een mooie entree naar de rest van Zuid.

Door het ontwikkelen van een leefomgeving voor diverse doelgroepen behoort de locatie bij het toekomstige, steeds grotere, centrum van Rotterdam. Een mooie stedelijke wijk met meer dan 1.000 woningen en allerlei voorzieningen. Het woningbouwprogramma bestaat uit nieuwbouwprojecten waaronder Remisehof, Machinistenhof, Overmaas en Leeuwenkuil. Naast woningen komen er ook voorzieningen, zoals een zwembad en een sporthal in het Huis op Zuid.

Nieuws

Momenteel wordt er gewerkt aan nieuwbouwplannen op het veld tussen Hilledijk, Laan op Zuid, Paul Krugerstraat en Jacominastraat. De komende tijd gaat de gemeente van start met het bouwrijp maken van deze locatie. Omwonenden hebben een uitgebreide brief ontvangen.

Bouwrijp maken

Voordat er gestart kan worden met bouwen, zorgt de gemeente ervoor dat de grond geschikt wordt gemaakt. Dit ‘bouwrijp maken’ start vanaf 16 november 2020. Vooruitlopend hierop worden er vooropnames gemaakt van woningen en gebouwen die dicht naast het bouwterrein staan. Betreffende bewoners worden binnenkort benaderd voor een afspraak, door Quattro Expertise, die deze opnames in opdracht van de gemeente uitvoert.

Wat gaat er gebeuren?

 • Opnames van 24 woningen (Beyersstraat 22 t/m 32 en Bothastraat 90 t/m 124), het Tentgebouw en het huidige zwembad
 • De bestaande speelplekken worden verwijderd in verband met onderliggende kabels en leidingen die komen te vervallen en de benodigde ophoging
 • Plaatsen van bouwhekken om de hele locatie
 • Afgraven van het terrein van Huis op Zuid
 • Ophogen van het terrein van De Leeuwenkuil
 • Opgehoogde terrein inzaaien met graszaad
 • Realiseren van een tijdelijke speelplek. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden.

Bereikbaarheid en overlast

Om de overlast tijdens het bouwrijp maken zoveel mogelijk te beperken, rijden de vrachtauto’s met grond zo min mogelijk door de Jacominastraat. Zij zullen vanaf de Paul Krugerstraat het bouwterrein oprijden. De parkeervakken langs het huidige grasveld komen te vervallen. De Jacominastraat en de Beyersstraat blijven tijdens deze werkzaamheden gewoon bereikbaar. Dit geldt voor de stoep aan de kant van de woningen, voor de parkeervakken langs de stoep en de rijweg zelf.

Planning

 • Begin november 2020: vooropname van omliggende woningen en gebouwen.
 • Rond november 2020 tot februari 2021: start grondwerkzaamheden, dit duurt ongeveer 3 maanden.
 • Maart 2021 tot augustus 2021: de aangebrachte grond blijft ongeveer 6 maanden zo liggen, hiermee wordt bereikt dat de grond later niet meer zakt. Als het gras sterk genoeg is wordt het hekwerk langs de Brede Hilledijk en de Hilledijk verwijderd. Zo wordt een gedeelte weer bruikbaar als grasveld. De gemeente onderzoekt hoe er in deze periode een tijdelijke speelvoorziening kan worden gemaakt.
 • September 2021 tot eind 2021: vanaf september worden de grondwerkzaamheden verder afgerond en het gebied gereed gemaakt voor de start van de bouw. Ook wordt rondom de toekomstige bebouwing nieuwe riolering aangelegd. Meer communicatie hierover volgt in 2021.
 • Eind 2021: na het volledig bouwrijp maken en voor de start van de bouwwerkzaamheden, worden opnieuw opnames gemaakt van dezelfde woningen en gebouwen als in november 2020.
 • Eind 2021 / begin 2022: start nieuwbouw, meer informatie hierover delen wij met u zodra bekend.

Heeft u een vragen? Stuur dan een email naar afrikaanderwijkSO@rotterdam.nl.

Rotterdam krijgt een nieuw sport- en zwemcentrum op Zuid. Het sportcentrum bestaat uit een 25 meter bad, een instructiebad, een sporthal met drie zaaldelen die opgesplitst kunnen worden, horeca en een overdekte fietsenstalling.

Bekijk de kaart met de projecten rondom de Laan op Zuid, met in rood de actuele ontwikkelingen van Parkstad:

De oplevering van de eerste fase van bouwproject het Remisehof is woensdag 10 juni 2020 van start gegaan. In totaal krijgen 172 nieuwe bewoners de sleutels van hun nieuwe woning uitgereikt.

Wie regelmatig over de Laan op Zuid rijdt, zag de ontwikkeling de laatste maanden op hoog tempo vorderen. Naast het Remisehof bouwen binnen het gebied Parkstad ook Overmaas en De Machinistenhof flink door. Naar verwachting worden ook deze woningbouwprojecten op korte termijn opgeleverd. De projecten, samen goed voor ongeveer 400 woningen, leveren een belangrijke bijdrage aan de Rotterdamse ambitie om 50.000 woningen te bouwen in de periode tot 2040.

Het Remisehof

Het Remisehof is een van de grootste woningbouwprojecten binnen het gebied Parkstad. Gelegen aan de Laan op Zuid, vormt het een belangrijke schakel tussen de Kop van Zuid en Afrikaanderwijk. Met het project het Remisehof wordt een onderscheidend nieuwbouwproject neergezet op een steenworp afstand van diverse Rotterdamse bekende plekken zoals de Erasmusbrug, Katendrecht en de Afrikaandermarkt. De nieuwe, comfortabele woningen vormen een groot contrast met vroeger. Toen trams en bussen hier wachtten op hun volgende rit en overslag plaatsvond van de scheepvaart naar de trein. Fase 1 van het project bestaat uit de bouwblokken 'De Remise' en 'De Spoorweghaven' waar 137 vrije sector huurwoningen en 36 koopwoningen deel van uitmaken. Een uniek onderdeel van het project zijn de afgesloten parkeergarage en de grote, gemeenschappelijke groene binnentuinen. De binnentuinen werken als een oase van rust waardoor ze een perfecte balans bieden in het hedendaags stedelijk wonen. Voor kinderen biedt het daarnaast een veilige plek om te spelen. De woningen zijn dan ook in trek bij gezinnen. Daarmee draagt het project niet alleen bij aan de bouwambitie. Het helpt ook bij een andere doelstelling, namelijk gezinnen een fijne woonplek in de stad bieden.

Fase 2: laatste woningen in de verkoop

Inmiddels is de voorbereiding van de start van de bouw van fase 2 gestart. Deze fase bestaat uit het bouwblok “Het Spuikanaal” dat bestaat uit 79 koopwoningen en appartementen. De verkoop van fase 2 is in februari 2020 gestart en bijna alle woningen zijn verkocht. Dit ondanks de uitdagingen die het coronavirus met zich meebracht. Er is nog een enkele woning beschikbaar. Via de site van Remisehof of via makelaar Ooms kunnen geïnteresseerden zich melden voor de laatste woningen van fase 2.  Voor verhuur van de huurwoningen van het Achmea Dutch Residential Fund van Syntrus Achmea in fase 1 kunnen geïnteresseerden zich nog inschrijven via hureninremisehof.nl.

Het team achter het Remisehof

Het project het Remisehof wordt gerealiseerd door VOF Remisehof, een samenwerkingsverband van Stevast Baas & Groen B.V. & Dura Vermeer Bouw Zuid West B.V. Deze bedrijven wonnen met Syntrus Achmea Real Estate & Finance in 2016 de tender voor de ontwikkeling van dit unieke schakelpunt tussen meerdere buurten op Rotterdam-Zuid. De plannen zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met architectenbureau Powerhouse en landschapsarchitect Delva.

Project Remisehof

Het Remisehof is een van de grootste woningbouwprojecten binnen het gebied Parkstad. Gelegen aan de Laan op Zuid, vormt het een belangrijke schakel tussen de Kop van Zuid en Afrikaanderwijk. De nieuwe, comfortabele woningen vormen een groot contrast met vroeger. Toen trams en bussen hier op hun volgende rit en overslag plaatsvond van de scheepvaart naar de trein. Fase 1 is inmiddels opgeleverd en bestaat uit de bouwblokken 'De Remise' en 'De Spoorweghaven' waar 137 vrije sector huurwoningen en 36 koopwoningen deel van uitmaken. Een uniek onderdeel van het project zijn de afgesloten parkeergarage en de grote, gemeenschappelijke en groene binnentuinen. Fase 2 start in de zomer van 2020 en bestaat uit het bouwblok 'Het Spuikanaal' met 79 koopwoningen en appartementen. Lees meer op remisehof.nl.

Project Overmaas

Overmaas bestaat uit deelprojecten Overture, Overtuin, Overmaat en Overhoeks. De nieuwbouwwoningen komen tot stand via zelfbouw (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap - CPO) en worden gebouwd tussen de Laan op Zuid en de Hilledijk. Het project bestaat in totaal uit 120 woningen in het hogere segment. De eerste drie projecten zijn inmiddels nagenoeg gereed. Binnenkort gaat Overhoeks in de verkoop, bestaande uit 47 appartementen en 8 eengezinswoningen.

Lees meer op overmaas-wonen.nl.

Project Machinistenhof

De Machinistenhof is gelegen aan het spoorweghavenpark in de geliefde wijk Kop van Zuid - Entrepot. Het twee fasen project telt in totaal 61 woningen waaronder stadswoningen, herenhuizen en huurappartementen in de middencategorie. Met een afgesloten binnenterrein en directe ligging aan het Spoorweghavenpark is de Machinistenhof ideaal voor gezinnen met (jonge) kinderen. Lees meer op machinistenhof.nl.

Project Huis op Zuid

Het Huis op Zuid in Rotterdam wordt een nieuw multifunctioneel gebouw met sport- en zwemfaciliteiten en woonappartementen. Het komt aan de Laan op Zuid tussen de Brede Hilledijk en de Paul Krügerstraat. Het nieuwe gebouw heeft een sleutelfunctie in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Het biedt huidige en (toekomstige) bewoners van Rotterdam Zuid optimale mogelijkheden en kansen om te sporten, wonen en/of ondernemen. Lees meer op de pagina Huis op Zuid.

Project Leeuwenkuil

De Leeuwenkuil is een van de nieuwste ontwikkelingen in Parkstad. In totaal worden 226 woningen gerealiseerd, waaronder 76 huurwoningen in het middensegment. De buitenkant van het project oogt als een stedelijk blok en het heeft een landschappelijk binnengebied. Dit groene hart is ook ontworpen voor sociale verbinding: bewoners en buurtgenoten kunnen elkaar hier ontmoeten.

Nieuwbouw OBS Nelson Mandela

Openbare Basisschool Nelson Mandela heeft op dit moment twee locaties in de Afrikaanderwijk. In de toekomst krijgt de school een nieuwe plek in De Leeuwenkuil. De plannen worden op dit moment gevormd.

Meer informatie

Heeft u een vraag over de ontwikkeling van Parkstad, dan kunt u ons een e-mail sturen. Heeft u interesse in de woningen, dan kunt u uw vraag het beste stellen via de website van het betreffende nieuwbouwproject.