Ontwikkeling van Parkstad
Gepubliceerd op: 12-06-2020
Geprint op: 04-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/parkstad/
Ga naar de hoofdinhoud

Aan beide kanten van de Laan op Zuid, tussen de Kop van Zuid, de Afrikaanderwijk en de wijk Feijenoord wordt Parkstad ontwikkeld. Parkstad wordt de verbinding tussen Oost en West en vormt een mooie entree naar de rest van Zuid.

Door het ontwikkelen van een leefomgeving voor diverse doelgroepen behoort de locatie bij het toekomstige, steeds grotere, centrum van Rotterdam. Een mooie stedelijke wijk met meer dan 1.000 woningen en allerlei voorzieningen. Het woningbouwprogramma bestaat uit nieuwbouwprojecten waaronder Remisehof, Machinistenhof, Overmaas en Leeuwenkuil. Naast woningen komen er ook voorzieningen, zoals een zwembad en een sporthal in het Huis op Zuid.

Nieuws en werkzaamheden

Tijdens de feestelijke start bouw werden wensen van de toekomstige bewoners in beton gegoten.

Projectontwikkelaar VORM is gestart met de bouw van KOER. Dit project bestaat uit een aantal woongebouwen waar in totaal ruimte is voor 168 gezinnen. Het wordt gebouwd op het open terrein tussen Laan op Zuid en Hilledijk. KOER krijgt woningen voor gezinnen, starters en ouderen. Het aanbod bestaat uit appartementen, herenhuizen, parkwoningen en atelierwoningen. Dinsdag 6 september 2022 was er een feestelijk start bouw moment op de bouwplaats. Hierbij waren tientallen genodigden, toekomstige bewoners en de wethouder aanwezig.

'KOER bewijst dat duurzaam wonen in een groene omgeving in de stad prima mogelijk is. In de wijk is een grote vraag naar verschillende type woningen van mensen die willen doorstromen. Dit project maakt dat mogelijk. Ouderen die een appartement met lift willen, starters die op zichzelf willen wonen en gezinnen die op zoek zijn naar een woning met buitenruimte. Mooi aan dit project verder is de gezamenlijke binnentuin waar kinderen veilig kunnen spelen en er ruimte is voor ontmoeten', zegt Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen van Rotterdam.

Woongebouw met groen karakter

KOER krijgt twee gezamenlijke ruimten en een gezamenlijke binnentuin, dit zorgt voor ontmoetingen en een oase van rust in Rotterdam. Op de eerste verdieping komt ook een groot (marathon)balkon voor bewoners, met zicht op de Laan op Zuid. Ondergronds kunnen zij parkeren op één van de 77 parkeerplekken en vinden bewoners deelvervoer. Naast koopwoningen krijgt KOER ook 89 huurwoningen in de middeldure en hogere prijscategorie. Het ontwerp van KOER is duurzaam, zo is er veel rekening gehouden met laag energiegebruik en met de te gebruiken materialen.

Er is nog een aantal koopwoningen beschikbaar. Belangstellenden kunnen op diverse data terecht in het informatiecentrum. Kijk voor meer informatie op vorm.nl/koer.

In en rondom de Leeuwenkuil, het open gebied tussen de Brede Hilledijk, Paul Krugerstraat en Jacominastraat, zijn sinds 2021 veel werkzaamheden bezig. Samen met verschillende bedrijven werkt gemeente Rotterdam hier aan nieuwbouwprojecten: De Kuil (woningen en voorzieningen), OBS Nelson Mandela (basisschool), Huis op Zuid (woningen, sporthal, zwembad en horeca), Overhoeks (woningen en waarschijnlijk kleine horeca) en KOER (woningen). Meer over deze projecten leest u onder het kopje Projecten op deze webpagina.

Werk in uitvoering

Op dit moment wordt er volop gebouwd aan Huis op Zuid, zowel het sport/zwem gedeelte als het woongedeelte. Om het bouwen langs de toekomstige gevel mogelijk te maken is de stoep tijdelijk niet in gebruik en worden fietsers en voetgangers via het fietspad en de berm omgeleid. Ook bij De Kuil zijn de eerste echte bouwwerkzaamheden van start, fase 3 van dit project is inmiddels in verkoop gegaan. Overhoeks bouwt door en gaat de komende maand de hoogte in. Het werk voor OBS Nelson Mandela is nog niet gestart, in juni is een aannemer geselecteerd die na de zomer kan starten met bouwen.

Overlast

Bij ingrijpende werkzaamheden op de bouwplaatsen, zoals heien en damwanden trekken, zal elke bouwer met direct omwonenden contact opnemen. Dit om bijvoorbeeld vooropnames in te plannen of te informeren over de duur van de werkzaamheden. Bij overlast van een specifieke bouwplaats kunt u contact opnemen met de bouwer, de contactgegevens vindt u verderop op deze pagina. Weet u niet precies van welke bouwplaats u overlast ervaart? Neem dan contact op via afrikaanderwijkso@rotterdam.nl.

De afgelopen periode zijn de meeste zand/grond werkzaamheden afgerond. Ook is een nieuw riool in de Jacominastraat aangelegd.

Bouwverkeer

Samen met de bouwers wordt zo veel als mogelijk gezorgd voor een goede bereikbaarheid van de Afrikaanderwijk. Op het plaatje hieronder ziet u in een schets hoe het bouwverkeer in de eerste bouwfase (bouwperiode) rijdt voor de projecten De Kuil, OBS Nelson Mandela en Huis op Zuid. Het bouwverkeer voor het project Overhoeks komt van rechts via de Hilledijk.

 

Uitleg bij het kaartje

 • Al het bouwverkeer voor Huis op Zuid, De Kuil en OBS Nelson Mandela komt binnen via de inrit aan de Brede Hilledijk naar de Hilledijk.
 • Verkeer voor Huis op Zuid rijdt via Brede Hilledijk in en uit bij Paul Krugerstraat, linksaf de Laan op Zuid op.
 • Verkeer voor OBS Nelson Mandela en De Kuil slaat vlak na de inrit rechtsaf naar hun bouwplaatsen. Zij rijden via het middendeel van project De Kuil weer naar buiten. Daar slaan zij linksaf de Paul Krugerstraat op richting de Laan op Zuid.
 • Bouwverkeer voor Overhoeks rijdt aan via de Hilledijk en af naar de Paul Krugerstraat, vervolgens rechtsaf de Laan op Zuid op.
 • Op de Hilledijk (bij Overmaas en Het Remisehof) blijft het mogelijk voor autoverkeer om de Hilledijk te gebruiken en de wijk via de Paul Krugerstraat te verlaten.

Door op deze manier te werken hoeft het bouwverkeer niet verder de Afrikaanderwijk in. De bouwers en de gemeente zetten zich volledig in om de wijk zo goed als mogelijk veilig en bereikbaar te houden.

Meer informatie

Heeft u een vraag? E-mail ons dan op afrikaanderwijkSO@rotterdam.nl of bel naar het telefoonnummer 14 010.

In mei 2022 gaat Heijmans van start met de bouw van het project De Kuil. De eerste voorbereidende werkzaamheden zijn gestart en binnenkort wordt het terrein ingericht. Deze werkzaamheden bestaan uit grondtransport en het aanbrengen van bouwwegen.

Werkzaamheden

Eerst starten de werkzaamheden aan de noordzijde (Hilledijk en Paul Krugerstraat). Als eerste worden er tijdelijke damwanden geplaatst. Deze wanden worden in de grond geslagen om het hoogteverschil met het omliggend terrein in stand te houden. Zo kan de gedeeltelijk verdiepte stallingsgarage gemaakt worden en verzakt de tijdelijke bouwweg niet. Nadat de garage is gemaakt worden de damwanden verwijderd. De damwanden zitten dus tijdelijk in de grond.

In de tweede helft van juni 2022 starten de heiwerkzaamheden van de toekomstige woningblokken aan de zuidzijde (Jacominastraat en Paul Krugerstraat). Deze werkzaamheden worden naar verwachting tot de bouwvakantie (zaterdag 23 juli 2022) uitgevoerd. De werkzaamheden worden in de meeste gevallen uitgevoerd op werkdagen tussen 7.00 uur en 16.00 uur.

Wonen in 'De Kuil'

Heijmans informeert omwonenden graag zo goed en zo snel als mogelijk. Bijvoorbeeld als er bijzondere (bouw)werkzaamheden zijn buiten de reguliere tijden of buiten de bouwplaats moeten worden uitgevoerd. Dit doen zij via de BouwApp, te vinden in de appstore op uw mobiele telefoon of tablet. In de BouwApp kunt u zoeken naar project 'De Kuil'. Via de app brengen zij u direct op de hoogte van werkzaamheden en andere ontwikkelingen. Daarnaast kunt u makkelijk contact met de bouwer opnemen als u vragen of opmerkingen heeft.

Meer informatie over dit project vindt u op www.wonenindekuil.nl.

In Afrikaanderwijk wordt er momenteel flink gebouwd. Eén van de ontwikkelingen is het nieuwbouwproject Overmaas. Het is een samenbouwproject, dat bestaat uit 4 deelprojecten: Overture, Overtuin, Overmaat en Overhoeks. Het project heeft een uniek verhaal. Architecten Koos Kok, Alex Jager en procesbegeleider Milou Chênevert vertellen hoe zij samen de bouwwensen van de nieuwe bewoners in de wijk waarmaken.

Samen een nieuwbouwproject realiseren

Het unieke aan Overmaas is dat het een samenbouwproject is, ook wel CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) genoemd. In de oorspronkelijke vorm van CPO is er een groep bewoners met een bouwwens die zelf alles organiseren om die bouwwens uit te laten komen. Maar CPO-projecten zijn er in veel verschillende vormen. Koos Kok, architect bij Bureau MASSA en verantwoordelijk voor Overture, vertelt hoe het CPO bij Overmaas in elkaar steekt: 'Het bijzondere is dat de architecten hier de eerste stap hebben gezet om een schets en een plan te ontwikkelen. Hiermee konden wij toekomstige bewoners enthousiast maken om in de wijk te komen wonen. Met potentiele nieuwe bewoners is er een vereniging opgericht. Vervolgens is deze vereniging van bewoners onze opdrachtgever geworden. Het is best bijzonder dat wij op zoek gingen naar onze eigen opdrachtgever.'

Samen opdrachtgever

Kortom, de toekomstige bewoners zijn de opdrachtgever van het bouwproject en worden overal bij betrokken. Zij maken de hele ontwikkeling van de woning mee van schetstekeningen en materiaalkeuze, naar het zoeken van een aannemer tot de uiteindelijke bouwbegeleiding. Elke maand is er een bijeenkomst met bewoners en architecten om de stand van zaken te bespreken. Opdrachtgever zijn komt niet zonder risico’s, vertelt Koos: 'Als het gebouw wat duurder wordt dan gedacht, dan is dit ook van invloed op het budget. De bewoners betalen nooit meer dan nodig, maar ze betalen uiteindelijk wel wat het project kost om te maken, bedenken en uit te voeren. Er is geen partij die ergens winst maakt. Dat is natuurlijk ook echt anders dan bij een normaal bouwproject.'

De verschillende deelprojecten bepaalden de voorwaarden waarbinnen de bewoners hun woningen konden maken. Binnen die basis konden zij hun eigen plattegrond ontwerpen. Alex Jager is architect bij JagerJanssen Architecten en verantwoordelijk voor het deelproject Overtuin: 'Waar wil je de wanden? Waar wil je de deuren? De 65 woningen zijn allemaal op maat gemaakt. Bewoners kregen lege plattegronden die zij zelf verder konden inkleuren. Natuurlijk hebben we hierbij geholpen, daar zijn we architect voor. Wat je bij Overmaas ziet zijn 65 unieke woningen op maat gemaakt voor de opdrachtgevers. Dat is natuurlijk geweldig. Zo betrek je bewoners bij het proces.'

Saamhorigheid

Zo een samenwerkingsproces heeft bijkomstige positieve effecten geeft Milou Chênevert, architect bij De Nijl Architecten en als procesbegeleider betrokken bij het deelproject Overmaat, aan: 'Je zit met de bewoners aan tafel. Zij gaan daar wonen. Wij blijven nauw betrokken om alles op alles te zetten om hun wensen te vervullen. Wat ik heel leuk vond, is dat je ziet dat de vereniging van bewoners een hechte groep wordt. Want in het begin is het nog geen groep, de groepsdynamiek ontstaat langzaamaan.'

In het laatste deelproject Overhoeks, waar 55 nieuwe woningen komen, werken de drie architecten en bureaus samen. Zij merken op dat steeds meer mensen bewust kiezen om in Afrikaanderwijk te wonen. Milou: 'Mensen kennen de buurt al, omdat zij bijvoorbeeld uit Zuid komen of familie in de buurt hebben. Zij geloven ook in de buurt en durven makkelijker zo’n samenbouwproject aan te gaan. Ik zie dit vooral bij dit laatste deelproject Overhoeks. Het is ontzettend leuk om te zien hoe super divers die groep toekomstige bewoners is.'

Bij Overmaas betrokken architectenbureaus

 • Overmaat: Geurst & Schulze Architecten, Kühne & Co Architektenburo, De Nijl Architecten
 • Overtuin: JagerJanssen Architecten, Joke Vos Architecten
 • Overture: Bureau Massa, Laila Ghait Architecten
 • Overhoeks: Bureau Massa, JagerJanssen Architecten, De Nijl Architecten

Projecten

Bekijk de kaart met de projecten rondom de Laan op Zuid, met in rood de actuele ontwikkelingen van Parkstad:

Artist Impressie van de hal met receptie in Huis Op Zuid.

Het Huis op Zuid in Rotterdam wordt een nieuw multifunctioneel gebouw met sport- en zwemfaciliteiten en woonappartementen. Het komt aan de Laan op Zuid tussen de Brede Hilledijk en de Paul Krügerstraat (F op de kaart). Het nieuwe gebouw heeft een sleutelfunctie in het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ). Het biedt huidige en (toekomstige) bewoners van Rotterdam Zuid optimale mogelijkheden en kansen om te sporten, wonen en/of ondernemen.

Omwonenden

Heeft u vragen over de bouwwerkzaamheden en eventuele overlast, neem dan contact op met Ben Lotry, senior projectleider bij Groep van Roey nv, bereikbaar via telefoonnummer +32 478 - 328 843 of e-mail ben.lotry@vanroey.pro.

In de Leeuwenkuil (B2 op de kaart) worden door Heijmans Vastgoed 226 woningen gerealiseerd, waaronder 76 huurwoningen in het middensegment. Het project omvat eengezinswoningen, appartementen en commerciële ruimten. Er komt een parkeergarage voor auto's onder de bouwblokken en collectieve fietsenbergingen. De buitenkant van 'De Kuil' oogt als een stedelijk blok en het heeft een landschappelijk binnengebied. Dit groene hart is ook ontworpen voor sociale verbinding: bewoners en buurtgenoten kunnen elkaar hier ontmoeten.

Omwonenden

De bouwwerkzaamheden vinden plaats vanaf mei 2022 t/m halverwege 2025. De werkzaamheden worden in principe uitgevoerd op werkdagen tussen 7.00 uur en 16.00 uur.

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden van het project 'De Kuil' maakt Heijmans gebruik van de BouwApp. Via deze app voor uw mobiele telefoon of tablet brengen zij u direct op de hoogte van werkzaamheden en andere ontwikkelingen. Daarnaast kunt u makkelijk contact met Heijmans opnemen als u vragen of opmerkingen heeft over de werkzaamheden. De BouwApp is als volgt op uw mobiele telefoon of tablet te downloaden:

 • Ga naar de appstore op uw apparaat om de app gratis te downloaden.
 • Zoek in de app naar 'De Kuil'.
 • Open het project en klik op 'volgen'.
 • Selecteer betreffende doelgroep, bijvoorbeeld omwonende.

Heeft u liever dat zij u per post of e-mail informeren, stuur dan uw naam en adresgegevens naar info@wonenindekuil.nl.

Contact opnemen over dit project is mogelijk via de BouwApp of neem contact op met de contactpersoon Rens Buurman via e-mail info@wonenindekuil.nl of telefoonnummer 010 - 266 28 00.

Overmaas bestaat uit deelprojecten Overture, Overtuin, Overmaat en Overhoeks. De nieuwbouwwoningen komen tot stand via zelfbouw (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap - CPO) en worden gebouwd tussen de Laan op Zuid en de Hilledijk (G op de kaart). Het project bestaat in totaal uit 120 woningen in het hogere segment. De eerste drie projecten zijn inmiddels nagenoeg gereed. Inmiddels is het vierde project Overhoeks in de verkoop, bestaande uit 47 appartementen en 8 eengezinswoningen.

Omwonenden

De bouwwerkzaamheden vinden plaats van december 2021 tot en met halverwege 2023. De werktijden zijn van 6.45 uur tot 17.00 uur en soms op zaterdag.

Bij vragen kunt u mailen naar bouw@gebr-verschoor.nl of bellen naar 010 - 416 92 11.

Openbare Basisschool Nelson Mandela heeft op dit moment twee locaties in de Afrikaanderwijk. In de toekomst gaan de twee locaties samen in een nieuw schoolgebouw in De Leeuwenkuil. De bouw start naar verwachting in mei 2022 en duurt tot augustus 2023. Het is de bedoeling dat de school in het schooljaar 2023/2024 gebruik maakt van het gebouw.

Gemeente Rotterdam, stichting BOOR en Hogeschool Rotterdam willen een nieuw schoolgebouw realiseren. Het is een unieke samenwerking tussen voortgezet en hoger onderwijs. En een mooie aanvulling op het onderwijsaanbod op Zuid. In het nieuwe gebouw komen opleidingen van de Hogeschool Rotterdam én een nieuwe school voor havo en vwo. De locatie van het nieuwe gebouw is op het huidige Spoorweghavenplein, omringd door de Laan op Zuid, het Zuiderspoorpad, de Zuiderspoorstraat en Hillekopplein (Z op de kaart).

Projectontwikkelaar VORM bebouwt het lege stuk grond tussen Laan op Zuid en Hilledijk (I op de kaart). Het bouwproject heet KOER en krijgt 168 huur- en koopwoningen in de midden en hogere prijsklasse. Het wordt een opvallend gebouw dat bestaand uit meerdere bouwdelen. Bij de ontvangstruimte komt ruimte voor gezamenlijke activiteiten. Verder komt er een gezamenlijke binnentuin waar bijvoorbeeld kinderen veilig kunnen spelen. In de parkeergarage komt een zogenoemde mobiliteitshub. Hier kunnen bewoners elektrische vervoersmiddelen huren en met elkaar delen. De bouw startte in mei 2022. De oplevering van de eerste woningen wordt verwacht in 2023.

Omwonenden

De bouwwerkzaamheden vinden plaats van mei 2022 tot en met eind 2024. De werktijden zijn in de meeste gevallen van 7.00 uur tot 19.00 uur.

Heeft u vragen over de bouwwerkzaamheden en eventuele overlast, neem dan contact op met VORM Bouw via telefoonnummer 010 - 642 13 00 of maak een melding op de website van Vorm.

Eén van de projecten langs de Laan op Zuid (T op de kaart) is het plan voor 200 nieuwe woningen en voorzieningen. Het bestemmingsplan is inmiddels vastgesteld en maakt de nieuwbouw mogelijk van één bouwblok met in totaal maximaal 200 woningen en met in de plinten aan de Laan op Zuid en de 2e Rosestraat commerciële en maatschappelijke voorzieningen.

Bent u benieuwd naar de uitgangspunten voor de nieuwbouw? Stuur dan een e-mail met uw verzoek om de 'NVU blok T' te ontvangen naar afrikaanderwijkSO@rotterdam.nl.

Ter inzagelegging

In de periode van 19 april 2022 tot en met 30 mei 2022 liggen ontwerpbestemmingsplan 'Blok T, Parkstad Zuid' (NL.IMRO.0599.BP2185ParkZBlokT-on01) met de bijbehorende stukken voor iedereen ter inzage. U kunt het ontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken, inzien via ruimtelijkeplannen.nl.

Reageren op de plannen

Binnen de terinzageleggingsperiode kan iedereen reageren op de plannen. Dit noemen we het indienen van zienswijzen. De zienswijzen kunnen schriftelijk aan de gemeenteraad worden gestuurd. Dit kan via een brief aan: R&W/Bestemmingsplannen, Postbus 6575, 3002 AN Rotterdam. Vergeet in de brief niet uw naam en adresgegevens te vermelden, en eventueel uw e-mailadres. Zienswijzen kunnen ook mondeling worden doorgegeven. Voor het maken van een afspraak kunt u op werkdagen bellen naar 010 - 489 41 25.

Inloopavond

Op dinsdag 26 april 2022 vindt tussen 19.00 uur en 20.30 uur een inloopavond plaats over het ontwerp-bestemmingsplan 'Blok T, Parkstad Zuid'. Deze bijeenkomst vindt plaats in het gebouw ’t Klooster, aan de Afrikaanderplein 7, 3072 EA te Rotterdam.

Tijdens deze avond wordt ook de Nota van Uitgangspunten gepresenteerd, dit zijn de uitgangspunten die vanuit de gemeente worden meegegeven voor het bouwplan.

De bijeenkomst heeft geen vast programma, u bent binnen deze tijdstippen welkom om langs te komen. Er zijn verschillende ambtenaren van de gemeente aanwezig aan wie u vragen kunt stellen over de inhoud van het ontwerpbestemmingsplan dat ter inzage ligt.

Nota van Uitgangspunten

Mocht u niet naar de inloopavond komen, dan kunt u de nota van uitgangspunten ook per e-mail opvragen. Stuur dan een e-mail met uw verzoek om de 'NVU blok T' te ontvangen naar afrikaanderwijkSO@rotterdam.nl.

Woningcorporatie Vestia bouwt op de hoek van de Hilledijk en de Putselaan (S op de kaart), een complex met 137 sociale huurwoningen. De bewoners van de Tweebosbuurt hebben voorrang op deze woningen. Architectenbureau LEVS maakte een ontwerp in drie delen met een diversiteit aan woningen: een toren en een galerijblok met twee- en driekamerappartementen voor kleinere huishoudens. De eengezinswoningen met 4, 5 of zelfs 6 kamers én een tuin of terras bieden ruimte aan grotere gezinnen. De woningen worden aangesloten op net stadsverwarmingsnet en krijgen geen gasaansluiting. De nieuwe woningen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 klaar.

Aan de kruising van de Laan op Zuid met de Rosestraat ontwikkelt AM het project Imagine (K3 op de kaart). Het complex bestaat uit 295 woningen (appartementen en compacte stadswoningen), waarvan 162 koop- en 133 vrije sector huurwoningen, zowel in het midden als hogere segment. De woningen zijn verdeeld over laagbouw en twee hoge woontorens. In de plint kunnen ondernemers terecht. De bouw start in 2021.

Het Remisehof is een van de grootste woningbouwprojecten binnen het gebied Parkstad. Gelegen aan de Laan op Zuid, vormt het een belangrijke schakel tussen de Kop van Zuid en Afrikaanderwijk. De nieuwe, comfortabele woningen vormen een groot contrast met vroeger. Toen trams en bussen hier op hun volgende rit en overslag plaatsvond van de scheepvaart naar de trein. Fase 1 is inmiddels opgeleverd en bestaat uit de bouwblokken 'De Remise'(H op de kaart) en 'De Spoorweghaven' (K1 op de kaart) waar 137 vrije sector huurwoningen en 36 koopwoningen deel van uitmaken. Een uniek onderdeel van het project zijn de afgesloten parkeergarage en de grote, gemeenschappelijke en groene binnentuinen. Fase 2 is in de zomer van 2020 gestart en bestaat uit het bouwblok 'Het Spuikanaal' (K2 op de kaart) met 79 koopwoningen en appartementen.

De Machinistenhof is gelegen aan het spoorweghavenpark in de geliefde wijk Kop van Zuid - Entrepot (L2 op de kaart). Het twee fasen project telt in totaal 61 woningen waaronder stadswoningen, herenhuizen en huurappartementen in de middencategorie. Met een afgesloten binnenterrein en directe ligging aan het Spoorweghavenpark is de Machinistenhof ideaal voor gezinnen met (jonge) kinderen.

Meer informatie

Heeft u een vraag over de ontwikkeling van Parkstad? Stuur dan een e-mail naar afrikaanderwijkSO@rotterdam.nl.

Heeft u interesse in de woningen, dan kunt u uw vraag het beste stellen via de website van het betreffende nieuwbouwproject.