Openbare verlichting
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 25-05-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/openbare-verlichting/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

In Rotterdam staan zo’n 95.000 lantaarnpalen met 107.000 lampen of leds erin. Gemeente Rotterdam beheert en onderhoudt deze openbare verlichting en werkt al jaren aan duurzame en energiezuinige verlichting.

We dimmen bijvoorbeeld verlichting op momenten dat er weinig verkeer is, zoals in de nacht en op steeds meer plekken wordt duurzame ledverlichting toegepast. Ongeveer 15 procent van de straatverlichting is ledverlichting en ieder jaar komt er ongeveer 3 procent ledverlichting bij. De witte, op afstand te controleren en te regelen, energiezuinige ledverlichting geeft een betere kleurherkenning op straat, waardoor de sociale veiligheid verbetert.

Rotterdam heeft al veel van haar iconen in de schijnwerpers gezet, 27 maart was het de beurt aan het Schielandhuis. Na een ingrijpende renovatie heeft nu ook het monumentale Schielandshuis nieuwe sierverlichting.

De nieuwe verlichting is met speciale gobo’s op de lichtmasten tegenover het Schielandshuis geplaatst. Een gobo is een lamp waarvoor een metalen of glazen dia wordt gemonteerd. Op deze dia is een afbeelding weergegeven of een uitsnijding gemaakt in de vorm van het aan te lichten object. Voor het Schielandhuis is dat een uitsnijding. Op die manier kun je de lichtbundel zodanig vervormen (afsnijden) zodat er een voorstelling geprojecteerd wordt. Bij het Schielandshuis zijn op die manier uitsneden gemaakt waardoor het gebouw met meer en minder accenten wordt aangelicht. Er zijn dus geen lampen aan het Schielandshuis zelf bevestigd. Ook in de tuin is verlichting aangebracht langs het tuinpad in de vorm van bolders op zonne-energie.

Van 27 tot en met 29 maart 2019 organiseerde de gemeente Rotterdam in samenwerking met LUCI (Lighting Urban Community International) het internationale verlichtingscongres City under Microscope. LUCI is een uniek internationaal netwerk dat steden en professionals op het gebied van verlichting samenbrengt. Het netwerk is opgericht in 2002 met als doel steden samen te brengen en passende antwoorden te vinden op belangrijke uitdagingen zoals verlichtingsplannen, projecten en innovaties. Drie keer per jaar organiseert LUCI een congres samen met een van de bij het netwerk aangesloten steden. Het congres in Rotterdam met als Light and Poetry was een groot succes. Lees de terugblik op de website van LUCI.

Lichtplan

In het Lichtplan Rotterdam staat de aanpak voor de verlichting in de stad. Denk aan de kleur en de hoeveelheid verlichting en het reduceren van energie. De belangrijkste functie van openbare verlichting is het zorgen voor sociale veiligheid en verkeersveiligheid. Daarnaast zorgt het verlichten van bijzondere architectuur voor een aantrekkelijk Rotterdam in de nacht. Monumentale gebouwen, zoals het Witte Huis, het Wereldmuseum en Het Kasteel van Sparta Rotterdam worden mooi uitgelicht, evenals de Erasmusbrug, De Hef en de Willemsbrug. De bijzonder verlichte architectuur en iconen van de stad zijn opgenomen in de Lichtroutekaart Rotterdam waarmee u langs 44 nachtelijke ‘highlights’ kunt wandelen.

Voor professionals

Rotterdam deelt haar kennis en ervaring in het intergemeentelijk overleg Openbare Verlichting (IGOV) en de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) en is lid van LUCI (Lighting Urban Community International), een internationaal netwerk van steden en lichtprofessionals.

Veelgestelde vragen over openbare verlichting

De gemeente wil dat minimaal 98 procent van de lampen brandt. De afgelopen jaren behaalden we deze norm. Vier keer per jaar beoordeelt de gemeente of voldoende lampen branden tijdens een ronde langs alle lantaarnpalen.

Hoe vaak een lamp vervangen moet worden is afhankelijk van het type lamp. In Rotterdam branden 150 verschillende lampen. Ledlampen gaan naar verwachting rond de 15 jaar mee. Andere lampen vervangen we jaarlijks of elke 2,5 tot 4 jaar. Toch gaat er, voordat we de lamp gepland hadden te vervangen, wel eens een lamp kapot.

Voor een storing aan de lamp, armatuur en mast is de gemeente verantwoordelijk. We werken hard om storingen zo snel mogelijk te verhelpen. Meestal lost de onderhoudsaannemer van de gemeente de storingen binnen drie werkdagen op, maar dat lukt niet altijd; soms is onduidelijk wat de oorzaak is of is het materiaal niet op voorraad. Lukt het niet de storing snel te verhelpen dan zorgen we voor een tijdelijke oplossing, zodat de verlichting weer werkt. Tijdelijke verlichting krijgt een oranje armatuur, zodat we de verlichting gemakkelijk vinden als we de oorspronkelijke verlichting aan gaan brengen.

Storingen aan de elektriciteitskabel of het schakelrelais worden verholpen door Stedin. Dergelijke storingen zijn helaas meestal niet binnen drie werkdagen te verhelpen. Reden hiervoor is dat Stedin andere afnemers van de stroom, zoals particulieren, winkeliers en bedrijven, minimaal vijf dagen voor de werkzaamheden, schriftelijk moet informeren over een stroomonderbreking. Daarom hebben Gemeente en Stedin afgesproken dat storingen aan de kabel binnen vijf werkdagen worden opgepakt. Soms is een speciale meetwagen nodig om het elektriciteitsnet door te meten. Deze speciale meetwagen moet worden ingepland, waardoor een oplossing langer kan duren.

Lampen branden soms overdag om storingen te vinden en te verhelpen. Het aanzetten gebeurt op afstand en kan alleen per groep (soms meerdere straten) lantaarnpalen.

Ook wordt de verlichting regelmatig overdag aangezet als graafwerkzaamheden in de buurt zijn. Als dan een kabel kapot gaat, kan dat direct worden geconstateerd en gerepareerd, zodat de verlichting het 's avonds weer doet.

Soms blijft de verlichting overdag branden omdat het schakelrelais (apparaat dat het licht aan of uit moet doen) niet goed reageert op het signaal om de verlichting uit te doen.

Er zijn verschillende oorzaken voor het kapot gaan van straatverlichting. Een lamp of de elektronica in de armatuur kan bijvoorbeeld stuk gaan, waardoor het licht niet meer brandt. Maar er kan ook een kabelstoring zijn, waardoor meerdere lampen tegelijk uitvallen. In de regel wordt een kabelstoring, als de melding bij Stedin binnen is, binnen enkele dagen (in principe binnen vijf werkdagen) verholpen.

Soms denken we dat een storing is opgelost en valt de verlichting ’s avonds of een paar dagen later opnieuw uit. Dit komt vaak doordat de kabel onder de grond op verschillende plekken beschadigd is. Regen kan dan kortsluiting veroorzaken. Als eerste oplossing vervangen we de zekering en dan doet de verlichting het weer. Maar bij een beschadigde kabel ontstaat na een tijdje opnieuw kortsluiting. Opnieuw vervangen wij de zekering, en voilà: de verlichting doet het weer. Dit proces kan zich een tijdje blijven herhalen. Pas na een paar keer is duidelijk dat de kortsluiting door de beschadiging van de kabel komt. Dan moeten we de beschadiging opsporen en dat is erg lastig. Helaas duurt het hierdoor soms toch langer dan vijf werkdagen om de storing te verhelpen.

U kunt ons helpen deze herhaalde storingen sneller te vinden door elke keer dat de verlichting kapot gaat online een melding te maken of te bellen met 14 010 (tegen lokaal tarief).

  1. Een storing boven de grond (vaak een kapotte lamp) verhelpt de onderhoudsaannemer in de regel binnen drie werkdagen. Het oplossen van deze storing behoort tot de verantwoordelijkheid van gemeente Rotterdam.
  2. Een storing ondergronds is meestal een storing aan het ondergrondse elektriciteitsnetwerk waardoor vaak meerdere lampen niet werken. Na melding door de gemeente aan Stedin worden deze storingen in de regel (uitzonderingen daargelaten) binnen vijf werkdagen opgelost. Het oplossen van deze storingen behoort tot de verantwoordelijkheid van Stedin.
  3. Een herhaalstoring is een storing waarbij met regelmaat de verlichting het niet doet. De oorzaak is niet duidelijk en de oorzaak is moeilijk te vinden. Stedin is afhankelijk van meldingen van burgers, die zij ontvangen van de gemeente. Een herhaalstoring kan leiden tot het vervangen van een stuk kabel. Het oplossen van deze storing duurt daardoor langer.

Ledverlichting gaat langer mee, waardoor het minder vaak nodig is lampen te vervangen. Dit leidt tot minder overlast van bijvoorbeeld een hoogwerker. Daarnaast besparen we met led ongeveer 350.000 kilowattuur per jaar. Hiermee dragen we bij aan de energiebesparing van gemeente Rotterdam (minder energieverbruik en uitstoot van CO2 ). Het witte, helderdere licht van ledverlichting geeft een betere kleur- en gezichtsherkenning op straat, waardoor de sociale veiligheid verbetert.

De straten worden volgens de landelijke norm verlicht. In tegenstelling tot de oude lampen geven ledlampen minder spreiding (ook wel strooilicht genoemd) buiten de plek waar je wilt verlichten, waardoor het donkerder lijkt. Met ledverlichting kunnen we gericht verlichten, dus daar waar het nodig is. Dit is beter voor de flora en fauna, maar ook zorgt led voor minder lichtvervuiling.

Meer informatie

U kunt kapotte straatverlichting online melden, via telefoonnummer 14 010, of met de BuitenBeter app.