Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 29 min

Lopen

Rotterdam werkt aan een gezonde, bereikbare en toegankelijke stad voor de voetganger; in de straten, parken, pleinen en gebouwen. Zodat het prettiger wordt voor mensen om in Rotterdam te lopen.

Het ambitiedocument ‘Rotterdam Loopt 2025: de voetganger op een voetstuk. Link opent een externe pagina’ zet de plannen en ambities die de gemeente voor de komende jaren heeft op een rij. Op naar Rotterdam als aantrekkelijke loopstad!

Lopen was nog nooit zo populair. Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid blijkt dat ‘lopen als verplaatsing’ is verdubbeld in de periode van coronamaatregelen. Twintig procent van de Nederlands geeft aan ook na deze periode te blijven wandelen en fietsen. Daarom is het ambitiedocument 'Rotterdam Loopt 2025' ontwikkeld.

Mobiliteitstransitie

Rotterdam is in trek. De stad groeit. In 2035 zijn er 65.000 meer Rotterdammers dan vandaag. Dit betekent dat het steeds drukker wordt op straat en in het verkeer. Hierdoor staat de gemeente voor de uitdaging om de stad gezond, aantrekkelijk en economisch sterk te houden. Hiervoor is een mobiliteitstransitie nodig. De gemeente werkt daarom aan meer ruimte voor de voetganger en fietser.

Waarom is lopen goed voor u?

Naast je hoofd leegmaken, een frisse neus halen en je benen strekken, heeft een dagelijkse wandeling nog veel meer voordelen. Zo’n wandeling hoeft slechts een kwartiertje te duren om effect te hebben! Dus u mag uzelf best een schouderklopje geven wanneer u iedere dag genoeg beweegt.

Onderzoek

De gemeente Rotterdam wil Rotterdammers stimuleren om vaker te gaan lopen. Het is namelijk een gezonde en duurzame manier van verplaatsen in de stad. En het zorgt voor een toegankelijke en bereikbare stad.

Interviews

Als lopen niet (meer) zo makkelijk gaat

Meer ruimte voor lopen in Rotterdam

Meer dan 30 overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties willen meer plek en aandacht voor lopen. Zo ook de stad Rotterdam. De organisaties hebben zich verenigd in het platform Ruimte voor Lopen om de waarde van lopen beter te benutten. Rotterdam is trots op het feit dat zij de enige stad is die lopen stadsbreed op de agenda heeft staan. Het platform biedt een plek voor uitwisseling en samenwerking, bedoeld voor organisaties en professionals die meer ruimte voor lopen willen creëren. Partners werken samen in projecten rondom beloopbaarheid, voetgangersveiligheid, beweegvriendelijke leefomgeving, stimuleren lopen voor gezondheid en aantrekkelijke, veilige en obstakelvrije routes voor voetgangers en wandelaars. Daarnaast helpen ze het gezamenlijk belang van lopen zichtbaar te maken en delen ze kennis en goede voorbeelden.

Walk21

Rotterdam was van 7 tot 10 oktober 2019 gaststad van het internationale voetgangerscongres Walk21. We kijken terug op een heel geslaagd congres.

Recreatie

In en rond Rotterdam bevinden zich bijzondere groene gebieden. Vaak maar op een steenworp afstand van de drukte van de stad. Ontdek wat de stad en de regio te bieden hebben!

Erop uit

In en rond Rotterdam kunt u heerlijk wandelen. Met de wandelnetwerken stippelt u zelf uw route uit. In veel gebieden zijn ook routes uitgezet. Gebruik gratis deze routes en geniet van de buitenlucht.

LekkerFit! in de wijk

De gemeente Rotterdam wil dat alle kinderen en jongeren in Rotterdam de kans hebben gezond op te groeien. Daarom is er het programma Lekker Fit! in de wijk.

Verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid is een zaak van en voor de hele stad. Dus ook het verbeteren ervan. Daarom investeert de gemeente daar de komende jaren flink in.