Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Lichtroute Rotterdam

Hoe een stad er ’s nachts uitziet, wordt vooral bepaald door kunstlicht. Met de plattegrond Lichtroute Rotterdam wandelt u langs 44 bijzondere hoogtepunten van kunst, architectuur en poëzie.

In Rotterdam zijn een aantal kunstwerken en gebouwen bijzonder verlicht. Ook is er op een aantal plekken in de stad poëzie. De gemeente Rotterdam en het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Rotterdam maakten samen een routekaart. Deze kaart leidt u langs de nachtelijke hoogtepunten in de stad.

De kaart heet Lichtroute Rotterdam. U kunt hem gratis ophalen bij Rotterdam Tourist Information.
Naast de Nederlandse versie is er ook een Engelstalige versie van de kaart beschikbaar.
Of bekijk de kaart digitaal op:

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Kunst, architectuur en poëzie

Wandel  langs opvallende kunstwerken die stralen of schaduwen maken. Langs verlichte Rotterdamse gebouwen en andere bijzondere bouwwerken in de stad. Maar ook langs dichtkunstwerken in neon en led. De kaart geeft informatie over verschillende Rotterdamse lichtprojecten die u onderweg tegenkomt.
Sta bijvoorbeeld eens stil bij de schaduw van de Reus van Rotterdam of bij de gekrulde Kraatpaal. Fiets over de Erasmusbrug met z’n (soms) gekleurde tuien en bekijk de majestueus verlichte Hefbrug. Zie het oplichtende en weer dovende kunstwerk Light Gig in de gevel van LantarenVenster. Of ervaar Broken Light, de meest bijzondere straatverlichting in Rotterdam.

Dichtregels

Lees de dichtregels op straat. Veel ervan lichten op in neon en LED. Soms om een hoek heen,  soms hoog op de rand van een dak. Ontdek ‘De omgeving van de mens is de medemens’ van Jules Deelder op de Nieuwe Binnenweg. Of ‘I have to change to stay the same’ van Willem de Kooning aan de Blaak. En ‘Steden schuilen niet als het regent’ van Joseph Brodsky aan het Kleinpolderplein. Zo komt u tijdens een avondwandeling veel tegen om over na te denken.

Lichtplan Rotterdam

In het Lichtplan Rotterdam staat hoe de gemeente denkt over de verlichting van de stad. Hoe Rotterdam er ’s avonds en ‘s nachts uitziet, is meer dan de straatverlichting in de openbare ruimte.  Verlichting is 'architectuur van de nacht'. Verlichting zorgt voor een aantrekkelijke stad als het donker is. De gemeente werkt hier al jaren aan en doet dit alleen met duurzame en energiezuinige verlichting zoals led. Met de lichtroutekaart laat de gemeente het publiek haar kunst en architectuur zien van een heel andere kant belicht.