Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 2 min

Kunst in onze tunnel

Langs de roltrappen van de Maastunnel ziet u 40 fotolijsten aan de wanden. Ga met uw fiets of te voet door de tunnel en laat u verrassen door de beelden.

De 40 lijsten vormen een permanente tentoonstelling. Drie keer per jaar wisselt de tentoonstelling. Eén ervan bestaat uit de historische beelden van de Maastunnel én foto’s van de renovatie en restauratie. Hier brengen we het hele verhaal van onze tunnel in beeld, van vroeger tot nu. Deze tentoonstelling vormt de basiscollectie. De andere twee verschillen ieder jaar. Het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam draagt samen met de gemeente zorg voor de samenstelling van de wisselende exposities.

Historische foto’s Maastunnel weer te zien

Vanaf begin maart is de basiscollectie met o.a. de historische foto’s weer te zien langs de roltrappen. Curator Joop de Jong heeft deze selectie met zorg gemaakt uit al het bijzondere beeldmateriaal. Naast historische foto’s van de Maastunnel is ook gekozen voor beelden van de renovatie/restauratie van de tunnelbuizen.

Foto’s op zuid

Op de zuidoever passeert u wanneer u de roltrap afgaat tien foto’s van fotograaf Jan de Groen. Deze foto’s nemen u mee in de tijd van de grootschalige renovatie en restauratie van de fiets- en voetgangerstunnel. 
U komt onder andere langs de fietstunnel die ontdaan wordt van oude tegels, de wapening voor de nieuwe vloer van de voetgangerstunnel, het stuken van de plafonds en het aanbrengen van een nieuwe vloer.  Zo krijgt u een inkijk in wat er zich in de tunnelbuizen afspeelde tijdens de afsluiting.

Wanneer u de roltrap omhoog neemt, komt u langs tien historische beelden van de Maastunnel op Zuid.

Foto’s op noord 

Aan de noordzijde van de tunnel gaat u naar beneden langs de tien foto’s van Carel van Hees. Deze beelden vertellen het verhaal van de renovatie van de autotunnel. 
Het asfalt werd verwijderd, de oude rijvloer moest gesloopt, vervolgens ziet u het opbouwen van de rijvloerwanden tot en met de aangebrachte bekisting van de nieuwe rijvloer. De laatste foto is de eindsituatie, licht aan het eind van de tunnel.

Stapt u op de roltrap omhoog, dan kun u genieten van de tien historische foto’s van de Maastunnel op de noordoever.