Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 10 min

Openbare verlichting

Er zijn 110.000 straatlampen in Rotterdam, waarvan 93.000 lantaarnpalen. Ook zijn er andere soorten verlichting, zoals spots en schijnwerpers. De gemeente zorgt dat de openbare straatverlichting ‘s avonds en ’s nachts brandt.

Straatverlichting zorgt voor meer veiligheid in het verkeer. Ook voelen mensen zich veiliger in een goed verlichte straat. Daarom is het belangrijk dat de lampen het doen. Is de straatverlichting kapot? Meld het dan!  

Heeft u een vraag? Kijk dan onderaan deze pagina, daar staan al veel vragen en antwoorden.

Nieuws

Vervangen straatverlichting door led

Alle straatverlichting moet in 2025 vervangen zijn door duurzame en zuinige ledlampen. Dit gebeurt wijk voor wijk. Op dit moment vervangen we de straatverlichting langs doorgaande wegen en toegangswegen. Meer hierover leest u op de pagina Ledtransitie 2020-2025.

Vervangen lantaarnpalen

Een kwart van alle lantaarnpalen is 40 jaar of ouder. De gemeente moet deze lantaarnpalen vervangen. Dat moet klaar zijn in 2030. Meer hierover leest op de pagina 25.800 lantaarnpalen vervangen.

Lichtplan

Rotterdam heeft een lichtplan. Hierin staat hoe we de verlichting in de stad aanpakken. Denk aan de kleur van het licht, hoeveel lampen er in de stad staan en hoe we ons energieverbruik verlagen. Straatverlichting zorgt voor meer veiligheid in het verkeer. Ook voelen mensen zich veiliger in een goed verlichte straat. Dat zijn de belangrijkste functies.

Daarnaast zorgt het verlichten van bijzondere gebouwen en andere architectuur in de nacht voor een aantrekkelijk Rotterdam. We lichten monumentale gebouwen mooi uit, zoals het Witte Huis, het Wereldmuseum en Het Kasteel van Sparta Rotterdam. Dat doen we ook met de Erasmusbrug, De Hef en de Willemsbrug.

Lichtroute

De bijzonder verlichte architectuur, iconen en poëzie in de stad staan in de lichtroutekaart Rotterdam Hiermee kunt u wandelen langs 44 nachtelijke 'highlights'.

Voor professionals

Rotterdam deelt haar kennis en ervaring in het Intergemeentelijk overleg Openbare Verlichting (IGOV) en de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV). Daarnaast is de gemeente lid van LUCI (Lighting Urban Community International), een internationaal netwerk van steden en lichtprofessionals.

Vragen en antwoorden over openbare verlichting

Meer informatie

U kunt kapotte straatverlichting online melden, via telefoonnummer 14 010, of met de MeldR-app.