Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Park van Morgen

Het Park van Morgen is een groenstrook in de IJsselmondse wijk Reyeroord. Het is het eerste park in de wereld dat interactief verlicht is met energie, opgewekt door planten.

Maak een wandeling ’s avonds over het vlonderpad en jouw route zal verlicht worden door magische twinkels, gegenereerd uit de stroom van de planten. De planten produceren dag en nacht elektriciteit. Maar het licht heeft ’s avonds en ’s nachts natuurlijk het meeste effect. Dus gebruik dit pad vooral ’s avonds voor een magische beleving. Werken de lichtjes niet? Dan zou het kunnen dat de natuur even tot stilstand gekomen is. Bijvoorbeeld door vorst of door droogte. Geen zorgen, de natuur herstelt zich vanzelf en dan gaan de lichtjes ook weer aan.

Klik hieronder op de link om het filmpje Video 'Het Park van Morgen' (november 2019) te bekijken.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Samenwerking met Plant-E en designer Ermi van Oers

Deze magische route is ontwikkeld door Plant-e, Ermi van Oers en haar team (Nova Innova) en de gemeente Rotterdam. Deze route gaat over de wijk van morgen, want door deze technologie combineren we natuur met verlichting op hetzelfde oppervlak. Daardoor gebruiken we het oppervlak in de stad zo efficiënt mogelijk. Bovendien ondersteunen we de biodiversiteit en gaat de uitstoot van broeikasgassen omlaag terwijl we licht creëren. Win, win, win dus! 

Hoe werkt het?

Planten produceren organisch materiaal door middel van fotosynthese. Een deel van dit materiaal heeft de plant niet nodig en wordt door de wortels uitgestoten in de grond. In de grond zitten bacteriën die dit materiaal afbreken en bij die afbraak elektronen vrijmaken. Deze elektronen worden vervolgens opgevangen en door een draad vervoerd, waardoor ze gebruikt kunnen worden als elektriciteit voor de lampjes.

Meer informatie

Meer weten over de bewegingen in Reyeroord? Heeft u vragen? Neem dan contact op via reyeroord@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.