Lantaarnpalen vervangen
De gemeente vervangt 25.800 van de 93.000 lantaarnpalen in Rotterdam. Deze palen zijn 40 jaar of ouder. Eind 2030 zijn we klaar. Wilt u weten wanneer er lantaarnpalen bij u in de buurt vervangen worden? Kijk dan in de planning verderop op deze pagina.
Lantaarnpalen moeten na 40 jaar vervangen worden. Omdat ze dan minder veilig kunnen zijn. Ook zijn de normen voor veiligheid en elektrische installatie veranderd. Veel van deze oude palen uit de jaren 70 en 80 voldoen niet meer aan deze normen.
Twee delen
Het vervangen gebeurt in twee delen. Tijdens het eerste deel zijn de lantaarnpalen vervangen die na een inspectieronde het minst goed bleken te zijn. Dit deel is afgerond. We zijn nu bezig met het tweede deel. Daarbij vervangen we de overige lantaarnpalen uit de jaren 70 en 80. Ook nu werken we weer gebied voor gebied.
Planning
Tot en met eind december werken we in Hoogvliet.
September:
Boomgaardshoek
Ariaansweg, Bijvoet, Distel, Duizendblad, Erica, Hondsdraf, Kamille, Klaproos, Klaver, Leeuwerik, Lupine, Madelief, Papaver, Plevier, Ranonkel, Reiger, Rietgors, Roek, Roerdomp, Specht, Tapuit, Weegbree, Welhoeksedijk, Wikke, Zilverschoon en Zwaluw.
Oktober:
Boomgaardshoek
Basilicum, Berendruif, Bernagie, Bitterzoet, Cichorei, Dille, Duifhuisweg, Gipskruid, Heermoes, Hennepnetel, Janswaal, Kattenstaart, Korenbloem, Lisdodde, Marjolein, Oregano, Pastinaak, Smeerwortel, Tormentil, Tureluur, Vingerhoedskruid, Waterkers, Wederik, Wielewaal
Middengebied
Bijster, Boerenhoek, Boomgaardhoekseweg, Cromme Meth, Gerrit-Jan van der Veenpad, Hallant, Hoge Wije, Hoogvlietsedijk, Kapittelhoek, Koelinge, Okkersheul, Schout Gijszpad, Stelle, Stormshoek, Vorsche, Witte Hoek
November:
Oudeland
Figarostraat, Mignonpad, Orpheopad, Parsifalstraat, Roesalkapad, Sadkopad, Silvanapad, Tancredipad, Turandotpad, Willem Tellhof
Centrum
Cloese, Eeze, Griede, Henk Miliusstraat, Jan Hoedemakerpad, Jan van der Burghstraat, Kinheim, Laning, Middenbaanhof
Nieuw Engeland
Arubaplein, Berkelmanspad, Hobbiteiland, Eline Verestraat, Pastoor Apeldoornpad, Venezuelaweg, Schoonenbeekweg, Soronghof, Sorongstraat
Nachtwerkzaamheden
Soms is het nodig de werkzaamheden in de avond en nacht uit te voeren, zoals bij drukke doorgaande wegen waar overdag niet gewerkt kan worden.
Vragen en antwoorden
De lantaarnpalen uit de jaren '70 en '80.
1 paal vervangen duurt 1 tot 1,5 uur. Op een dag vervangen we 8 tot 10 lantaarnpalen.
Het gaat in totaal om 25.800 lantaarnpalen.
Lantaarnpalen moeten na 40 jaar vervangen worden. Omdat ze dan minder veilig kunnen zijn. Ook zijn de normen voor veiligheid en elektrische installatie veranderd. Veel van de oude palen voldoen niet meer aan deze normen.
Nee, deze lantarenpalen leveren nu geen gevaar op. We controleren deze lantaarnpalen wel vaker. En we hebben de lantaarnpaal en de armatuur (het deel met de lamp erin) dubbel geïsoleerd.
- Sommige dingen zoals camera’s of borden halen we tijdelijk weg. We hangen die als dat mogelijk is weer terug aan de nieuwe paal.
- We vragen u andere dingen, zoals een fiets, weg te halen.
De nieuwe lantaarnpalen kunnen soms korter zijn, maar ook langer.
Bij het vervangen van de lantaarnpalen gebruiken we nu namelijk standaardmaten van 4, 6, 8, 10 en 12 meter hoog.
Met de nieuwe ledverlichting is het licht even goed of zelfs beter.
Nee, dat kan niet, omdat het vervangen van de straatverlichting door led gebeurt bij alle lantaarnpalen. Terwijl we bij de lantaarnpalen zelf alleen die uit de jaren 70 en 80 vervangen.
- Bij sommige lantaarnpalen uit de jaren 70 en 80 zit asbest in het mastluikje. Als we de lantaarnpaal vervangen, verwijderen we het onderdeel met asbest uit de oude lantaarnpaal.
Op sommige plekken in Rotterdam is de bodem vervuild. Voor bewoners en gebruikers van de openbare ruimte levert dit geen gevaar op. Bij het verwijderen van lantaarnpalen wordt er in de bodem gegraven. Dan is het mogelijk dat de medewerkers met vervuilde grond in aanraking komen. Daarom dragen zij beschermende kleding.
De uithouder is het gedeelte tussen de paal en het armatuur (kap waar de lamp in zit). Op elke nieuwe paal zit een uithouder, omdat de nieuwe ledverlichting, die al eerder geplaatst is, niet direct op deze nieuwe lantaarnpalen past.
Er zijn afspraken met de aannemer om een bijdrage te leveren aan een duurzame bestemming voor de oude lantaarnpalen. Ondertussen onderzoeken we een duurzame oplossing.
Hebt u een vraag of een klacht over de werkzaamheden?
Staat het antwoord op uw vraag hier niet bij? Of hebt u een klacht? Stuur uw vraag of klacht dan naar: lichtmastvervangingsb@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina of bel 14010 (keuzemenu, optie 5).