Ledtransitie 2020-2025
In Rotterdam staan zo’n 100.000 lichtmasten langs wegen, in woonwijken, winkelgebieden en plantsoenen. Ze zorgen voor verkeersveiligheid, vergroten de sociale controle en maken de stad mooier.
Vragen en antwoorden
Led gebruikt minder energie. En een ledlamp gaat veel langer mee. Daarnaast geeft led helder licht. Dat zorgt voor meer veiligheid in het verkeer. Ook voelen mensen zich door het heldere ledlicht veiliger en herkennen ze kleuren beter. Verder kunnen we ledlampen op afstand beheren en besturen, zoals ze aan en uit zetten of dimmen. Tenslotte hoeven we ledverlichting minder vaak te onderhouden.
Meestal vervangen we alleen de armatuur en de lamp. Een armatuur is het deel van de lantaarnpaal waar de lamp in zit. Soms vervangen we de hele lantaarnpaal. Maar dat doen we alleen als de lantaarnpaal vervangen moet worden, bijvoorbeeld omdat deze al oud is. Dit gebeurt niet erg vaak.
We werken van maandag tot en met vrijdag tussen half 8 ’s ochtends en half 5 ’s middags. We hebben per armatuur ongeveer 15 minuten nodig om deze te vervangen.
U zal van de werkzaamheden weinig of geen overlast hebben. Dit zijn de werkzaamheden: een materiaalwagen komt met een hoogwerker in uw straat. Met de hoogwerker vervangen we de oude armatuur. Dit duurt per lantaarnpaal ongeveer 15 minuten.
Soms moeten we een straat of een deel van de straat tijdelijk afsluiten. Meestal doen we dat alleen in straten waar het verkeer erg druk is, of in straten waar tegelijkertijd ook andere werkzaamheden zijn. We laten u dit vooraf weten.
Nee. De ledlampen komen alleen in de bestaande straatlampen van de gemeente.
Ledlicht kan negatieve gevolgen hebben voor de slaap. Maar dat geldt vooral bij het kijken naar beeldschermen, zoals televisie, smartphones en tablets. Bij openbare ledlampen is dat anders: die staan op ruime afstand van woningen. Ook kijken mensen ’s avonds gewoonlijk niet lang rechtstreeks naar ledverlichting op straat.
Beeldschermen kunnen nadelig zijn voor de nachtrust. Dat komt omdat het licht ervan de aanmaak van melatonine verstoort. Ons lichaam maakt dit hormoon aan als het donker wordt. Zo bereidt ons lichaam zich voor op de slaap. Kunstlicht - en dan vooral blauw licht - zorgt ervoor dat we minder melatonine in ons bloed krijgen. En dat kan ons slaapritme verstoren.
Er zijn op zo’n 110.000 armaturen/lampen in Rotterdam. Bij de start van de ledtransitie had 15% daarvan al ledverlichting. Een deel daarvan is op afstand te beheren en te bedienen. Dat heet telemanagement. Als we klaar zijn met het vervangen van alle verlichting door ledlampen, dan gebruiken we ongeveer 30% minder energie dan nu. Dat staat gelijk aan 6.810.000 kWh per jaar.