Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Ledtransitie 2020-2025

In Rotterdam staan zo’n 100.000 lichtmasten langs wegen, in woonwijken, winkelgebieden en plantsoenen. Ze zorgen voor verkeersveiligheid, vergroten de sociale controle en maken de stad mooier.

De uitvoering van de Ledtransitie is nog bezig, maar minder omvangrijk en ingrijpend dan hiervoor. De straatverlichting in alle straten, langs doorgaande en hoofdwegen is al vervangen door led. Dat zijn bij elkaar meer dan 60.000 armaturen. 

Planning

Momenteel en tot in het eerste kwartaal van 2024 , is het project bezig met restpunten in verschillende wijken, tunnelverlichting en specials (bijvoorbeeld spots op monumenten, antieke armaturen).

Waarom ledlampen?

Ledlampen hebben veel voordelen:

  • led is energiezuiniger.
  • een ledlamp gaat zes keer langer mee.
  • het witte ledlicht is goed voor de veiligheid van het verkeer.
  • door het heldere ledlicht voelen mensen zich veiliger.
  • Ook voor de natuur zijn ledlampen vriendelijker dan de oude verlichting.

Energiebesparing

Door alle straatverlichting te vervangen, gebruiken we wel 30% minder energie. Minder CO2-uitstoot is al bereikt: alle openbare verlichting in Rotterdam brandt op groene stroom.

Vragen en antwoorden

Meer informatie

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag aan het projectteam? Stuur dan een e-mail naar ledtransitieSB@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. U kunt ook bellen naar 14010 of online een melding doen.