Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Rotterdam test De Beterbank

Vanaf april 2024 plaatst de gemeente Rotterdam als praktijktest 50 bankjes met latten van 6 soorten tropisch hout. De naam is 'De Beterbank' en ze komen verspreid over de stad. Komt u proef zitten?

De test start 27 maart 2024 met de plaatsing van het eerste bankje. Na een half jaar bekijken we de eerste resultaten. We willen graag weten wat u van de testbankjes vindt. Tijdens de testperiode kunt u dat laten weten op Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina.

Stadsbankjes aan de Westerkade langs de Maas. Foto: gemeente Rotterdam
Stadsbankjes aan de Westerkade langs de Maas. Foto: gemeente Rotterdam

Waarom tropisch hout?

Hout is een fijn materiaal, het zit goed en ziet er mooi uit. De gemeente kiest tropisch hout voor toepassingen in de openbare ruimte omdat het weerbestendig is en heel lang meegaat, gemiddeld 20 jaar. Al jaren gebruikt Rotterdam dezelfde soort tropisch hout voor haar bankjes. Dat hout heeft het FSC-keurmerk want het komt uit verantwoord beheerde bossen. Maar het kan nog beter. Bijvoorbeeld door meerdere houtsoorten te gebruiken, afkomstig uit duurzaam beheerde gemeenschapsbossen. Dat is precies wat De Beterbank doet.

Diversiteit

Tropische bossen kennen een grote diversiteit aan boomsoorten. Door het stimuleren van duurzaam bosbeheer dragen we bij aan die diversiteit. Door meerdere niet-bedreigde houtsoorten toe te passen, vergroten we ook de leveringszekerheid op de lange termijn. Door het toepassen van deze verschillende houtsoorten op de Beterbanken levert Rotterdam direct een bijdrage aan de bescherming van deze bossen.

Duurzaam

Door hout te kopen uit duurzaam beheerde gemeenschapsbossen, stimuleert Rotterdam duurzaam bosbeheer in Latijns-Amerika. Daarmee stimuleren we tegelijkertijd de ontwikkeling van deze gemeenschappen. Zij beheren het bos op een ecologisch verantwoorde manier en beschermen zo de tropische regenwouden. Duurzaam bosbeheer kan een economisch alternatief bieden voor grootschalige houtkap en intensieve landbouw.

En waarom zo'n test?

Ook al gaat het hout lang mee, toch moeten we wel eens een bankje vervangen of repareren. De gemeente onderzoekt nu 5 andere houtsoorten uit tropische bossen. Dit doen we om duurzaam bosbeheer en het gebruik van verschillende houtsoorten te stimuleren. Voor dit onderzoek plaatsen we in de stad 50 bankjes. Elk bankje krijgt 6 verschillende soorten houten latten: het hout dat we nu gebruiken (Cumaru) én 5 andere soorten. De houtsoorten die we testen zijn Marfim, Jatoba, Garapa, Massaranduba en Angelim Pedra. Zo zien we het gebruik in de praktijk en de invloed van het weer op het hout. De testbankjes komen op plekken waar bankjes vervangen moeten worden. Dat is dus verspreid over de stad.

De Beterbank

We hebben de bank De Beterbank genoemd. Daarmee willen we zeggen dat de keuze voor meerdere soorten tropisch hout beter is voor de stad en voor de lokale gemeenschappen die aan duurzaam bosbeheer doen. Op elk testbankje zit een QR-code die naar deze pagina verwijst. Voor de test werkt de gemeente samen met Stichting Probos in het Cities4Forests-programma. Stichting Probos stimuleert duurzaam bosbeheer, door onder andere de vraag naar duurzaam geproduceerd hout te vergroten. Op de website van Probos kunt u meer lezen over de houtsoorten en hun herkomst.

Meer informatie