Milieupark
Gepubliceerd op: 20-02-2017
Geprint op: 21-02-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/milieupark/
Spring naar het artikel

Inwoners van Rotterdam kunnen hun afval, grofvuil en kringloopgoederen gratis inleveren op het milieupark. Rotterdam telt zeven milieuparken.

Afval bevat veel waardevolle materialen die opnieuw te gebruiken zijn. Soms wordt iets in zijn geheel hergebruikt, zoals tweedehands kleding of meubels. Andere soorten afval worden uit elkaar gehaald zodat de materialen hergebruikt kunnen worden. Het zink uit oude batterijen wordt bijvoorbeeld gebruikt om zinken dakgoten van te maken.

Afval gescheiden inleveren

Om afval echt opnieuw te kunnen gebruiken, vragen wij u uw afval op de milieuparken gescheiden in te leveren. Er mogen niet te veel dingen bij het gescheiden afval zitten die er niet bij horen. Dat noemen we 'vervuiling'. Als gescheiden afval te veel vervuild is, kan het niet hergebruikt worden. Daarom is het belangrijk dat u zorgvuldig te werk gaat bij het scheiden van afval op één van onze milieuparken.

Welk afval waar?

Op onze milieuparken staan verschillende containers om uw afval gescheiden in te leveren. Wilt u zeker weten welk afval waar hoort? Vraag het aan de medewerkers op één van onze milieuparken, ze helpen u graag.

 • Grofvuil. Dit is huishoudelijk afval dat niet past in een (ondergrondse) container, een huiscontainer (kliko) of vuilniszak. Of afval dat groot of zwaar is, zoals banken, kasten, wasmachines en stofzuigers
 • (Groot) tuinafval, zoals snoeihout, takken en tuinmeubelen
 • Bouw- en sloopafval, zoals hout, puin, ijzer, schroot, gipsplaten, kozijnen, ramen en dakbedekking
 • Elektrische apparaten, wit- en bruingoed (alle huishoudelijke-, beeld- en geluidsapparatuur). Bij bezorging van een nieuw groot apparaat kunt u (in veel gevallen) uw oude apparaat mee teruggeven aan de bezorger, zoals koelkast , wasmachine, droger, diepvries, vaatwasmachine, televisie, radio, cd-speler, geluidsbox, stofzuiger
 • Papier, karton
 • (vlak) Glas
 • Kunststof
 • Textiel, kleding
 • Chemisch afval, spuitbussen, olie en vetten
 • Autobanden en accu's
 • Kringloopgoederen
 • Grond, zand en grind (let op: u kunt dit niet bij milieupark Hoek van Holland en Delfshaven inleveren)
 • Brandblussers en gasflessen (let op: u kunt dit niet bij milieupark Hoek van Holland inleveren)

Wat neemt u mee bij uw bezoek aan een milieupark?

 • een geldig legitimatiebewijs
 • een bewijs dat u inwoner bent van de gemeente Rotterdam. Bijvoorbeeld een bankafschrift of een officiële brief met uw naam en adres erop.

Bruikbare tweedehands spullen

Spullen die nog goed en bruikbaar zijn, dus niet vuil of kapot, gaan naar kringloopwinkels. Bij de kringloopwinkels krijgen bruikbare spullen een tweede leven. Denk bijvoorbeeld aan (werkende) televisies, kleding en meubels.

Asbesthoudend afval

Bij de milieuparken kunt u maximaal 35 vierkante meter asbesthoudend materiaal inleveren. U mag een asbestplaat alleen in zijn geheel aanbieden. Gebroken of gezaagde asbestplaten inleveren mag niet. Bij de milieuparken kunt u speciaal verpakkingsmateriaal voor asbest ophalen. Medewerkers van de milieuparken mogen u niet helpen bij het in de container gooien of het verpakken van asbest.

Heeft u asbestmateriaal dat groter is dan 35 vierkante meter? Dan kunt u contact opnemen met een gecertificeerd asbestverwijderaar. Voor andere vragen kunt u bellen met het Asbestloket van de gemeente Rotterdam, telefoon 0800 - 024 44 20.

Bedrijfsafval

Het brengen van bedrijfsafval naar een milieupark is niet toegestaan. Het milieupark is uitsluitend voor particulieren. Let op: wanneer u afval in een bedrijfsbusje aanbiedt, valt dit ook onder bedrijfsafval. De medewerkers op het milieupark mogen u dan weigeren. Ook wanneer u dit busje leent van bijvoorbeeld uw buurman. Het afval in het busje behoort dan toe aan het bedrijf. Busjes van erkende verhuurbedrijven worden wel toegelaten op het milieupark.

U kunt uw bedrijfsafval kwijt bij een erkende particuliere afvalinzamelaar. Erkende inzamelaars vindt u op de zogeheten VIHB-lijst.

Afspraak maken gratis ophalen grofvuil

Lukt het niet om zelf uw grofvuil weg te brengen? Maak dan een gratis afspraak om het grofvuil te laten ophalen. Bouw- en sloopafval kunt u tegen betaling laten ophalen. Hiervoor maakt u een aparte afspraak.

Welk afval waar?

Milieu Centraal zet het voor u op een rij. Videobanden en chipszakken mogen bijvoorbeeld bij het restafval. Wilt u zeker weten welk afval waar hoort? Kijk op afvalscheidingswijzer.

Let op: in Rotterdam gooit u PMD-afval (plastic, metalen (blikjes) en drankpakken) bij het restafval. Deze verpakkingen halen we in de fabriek uit het restafval.

\