Milieupark
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 27-10-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/milieupark/
Ga naar de hoofdinhoud

Inwoners van Rotterdam kunnen hun afval, grofvuil en bruikbare tweedehandsspullen gratis inleveren op het milieupark. Rotterdam telt zeven milieuparken.

Dit moet u weten als u een milieupark bezoekt:

 • Neem uw identiteitsbewijs mee (verplicht)
  De Rotterdamse milieuparken zijn alleen toegankelijk voor inwoners van Rotterdam. Neem uw identiteitsbewijs (rijbewijs, ID-kaart of paspoort) mee als u het milieupark bezoekt. Wij controleren uw postcode en uw woonplaats. Dat doen we op basis van uw burgerservicenummer (BSN). Uw gegevens slaan we niet op. Ook kunnen we vragen om een bewijs waarop uw adresgegevens staan.
 • Sorteer thuis alvast uw afval
  Sorteer thuis uw afval op hout, tuinafval, kunststof en puin (beton of stenen). Zo kunt u op het milieupark snel uw afval in de juiste containers gooien. U hoeft dan minder lang te wachten.
 • Bedrijfsafval is niet toegestaan
  U mag geen bedrijfsafval naar een milieupark brengen. De medewerkers van het milieupark controleren dit. De medewerkers van het milieupark controleren dit aan de hand van een kentekencheck, personaliacheck en voertuig in combinatie met het aangeboden afval. Als ze bedrijfsafval vinden dan mag dit niet ingeleverd worden en moet de overtreder het milieupark zo snel mogelijk verlaten. Bedrijfsafval kunt u kwijt bij een erkende particuliere afvalinzamelaar. Erkende inzamelaars vindt u op de zogeheten VIHB-lijst. Voor meer informatie kijk op de pagina Bedrijfsafval.

Maatregelen coronavirus

 • Ook op de milieuparken houden we minimaal 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Kom zoveel mogelijk alleen, behalve als u echt zware spullen heeft die u niet alleen kunt tillen.

Piepschuim, batterijen of oude hark. Alles is welkom op het milieupark

 • Grofvuil. Dit is huishoudelijk afval dat niet past in een (ondergrondse) container, een huiscontainer (kliko) of vuilniszak. Grofvuil is ook het afval dat groot of zwaar is, zoals banken, kasten, wasmachines en stofzuigers.
 • (Groot) tuinafval, zoals snoeihout, takken.
 • Bouw- en sloopafval, zoals hout, puin, ijzer, schroot, gipsplaten, kozijnen, ramen en dakbedekking.
 • Elektrische apparaten, wit- en bruingoed (alle huishoudelijke apparaten, beeld- en geluidsapparatuur). Als er bij u een nieuw groot apparaat wordt bezorgd dan kunt u (in de meeste gevallen) uw oude apparaat aan de bezorger meegeven. Bijvoorbeeld uw koelkast, wasmachine, droger, diepvries, vaatwasmachine, televisie, radio, cd-speler, geluidsbox en stofzuiger.
 • Papier, karton
 • Piepschuim
 • Glas: ovenschalen, glazen, vlak glas: ruiten, spiegels, design- en interieurglas. Glasplaten groter dan 80x120cm levert u in bij een inzamelpunt zoals de glashandel.
 • Kunststof
 • Textiel, schoon en droog: kleding (ook kapot en versleten), tassen, gordijnen, knuffels, dekbedden, lakens en schoenen. Bind schoenen aan elkaar.
 • Chemisch afval, spuitbussen, olie en vetten
 • Autobanden en accu's
 • Kringloopgoederen (tweedehandsspullen). Hiervoor staat een container van kringloopwinkel Het Goed op het milieupark. Spullen die nog goed en bruikbaar zijn, dus niet vuil of kapot, kunt u hier inleveren. Bijvoorbeeld: wasrekken, televisies, meubels of kleding. Meer informatie vindt u de pagina Kringloopwinkel.
 • Grond, zand en grind
 • Brandblussers en gasflessen
 • Asbesthoudend afval
  Bewoners (particulieren) kunnen asbesthoudende materialen inleveren bij een milieupark. Per woonadres mag maximaal 35 m2 aan asbestmateriaal bij de gemeente ingeleverd worden. Let op: als een vorige bewoner op uw adres dit al gedaan heeft dan mag u geen asbestmateriaal meer bij de gemeente inleveren. Lees verder bij Hoe verwijder ik asbest veilig en wanneer kan ik asbest inleveren op het milieupark?

Bewoners (particulieren) kunnen asbesthoudende materialen inleveren bij een milieupark. Per woonadres mag maximaal 35 m2 aan asbestmateriaal bij de gemeente ingeleverd worden. Let op: als een vorige bewoner op uw adres dit al gedaan heeft dan mag u geen asbestmateriaal meer bij de gemeente inleveren.

Voordat u naar het milieupark gaat, moet u eerst een aantal andere acties uitvoeren:

 • Actie 1: maak foto’s
  Maak foto’s van het asbesthoudende materiaal dat u wilt verwijderen. Deze foto’s heeft u nodig voor actie 2.
 • Actie 2: aanmelden omgevingsloket
  Maak als particulier/huisnummer een melding aan dat u asbest wilt verwijderen. Dat doet u via het omgevingsloket. U logt op die website in met uw DigiD. Daarna geeft u aan wat u wilt verwijderen. Doe daar de foto’s van het asbest bij.
  Binnen enkele dagen ontvangt u per e-mail een bewijs van toestemming om asbest in te leveren. Dit bewijs van toestemming neemt u uitgeprint mee naar het milieupark voor Actie 3 en Actie 5.
  Let op: u mag alleen asbest bij een milieupark inleveren als u een particulier bent. Wilt u asbest namens een VVE of bedrijf verwijderen? Neem dan contact op met een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau. Voor meer informatie: www.ascert.nl.
 • Actie 3: ophalen verpakkingsmateriaal op het milieupark
  Nu kunt u naar het milieupark om gratis verpakkingsmateriaal en tape op te halen.
  Bij de ingang van het milieupark toont u een legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart) én de e-mail met het bewijs van uw melding.
 • Actie 4: verwijder het asbest
  Verpak al het asbesthoudende materiaal in 2 lagen plastic. Zorg ervoor dat de platen niet breken. Bekijk deze instructievideo voor het veilig verwijderen van asbest: Mr. Asbest - Instructie film Asbestverwijdering voor particulieren (YouTube).
 • Actie 5: inleveren asbest op het milieupark
  Lever het asbesthoudende materiaal in op het milieupark. Bij de ingang van het milieupark toont u een legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart) én de e-mail met het bewijs van uw melding. Medewerkers van het milieupark mogen u niet helpen bij het in de container gooien van het asbest.

Asbestinfopunt Rotterdam

Heeft u vragen over het verwijderen van asbest? Neem dan contact op met het asbestinfopunt van de gemeente Rotterdam, telefoon 0800 - 024 44 20

Meer dan 35 vierkante meter asbest?

Heeft u asbesthoudende platen van in totaal meer dan 35 vierkante meter? Dan kunt u contact opnemen met een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau of een gecertificeerde asbestverwijderaar. U kunt deze vinden op ascert.nl.

De milieuparkmedewerker helpt u bij de keuze van welk afval in welke container hoort. De medewerker helpt niet bij het uitladen van uw voertuig.

Afspraak maken gratis ophalen grofvuil

Lukt het u niet om uw grofvuil zelf weg te brengen? Maak dan een gratis afspraak om het grofvuil te laten ophalen. Bouw- en sloopafval kunt u tegen betaling laten ophalen. Hiervoor maakt u een aparte afspraak.

Waarom afval gescheiden inleveren?

Het is belangrijk dat u het afval op het milieupark in de juiste bak doet. Afval bevat veel waardevolle materialen die opnieuw te gebruiken zijn.  Als u het afval niet goed scheidt, kan het niet goed worden hergebruikt. Medewerkers op het milieupark vertellen u welke bak(ken) u moet gebruiken.

Afvalscheidingswijzer

Wilt u zeker weten welk afval in welke bak hoort? Bekijk de afvalscheidingswijzer. Op deze website heeft Milieu Centraal voor u op een rij gezet wat waar hoort. Wist u bijvoorbeeld dat videobanden en chipszakken bij het restafval mogen? In Rotterdam gooit u PMD-afval (plastic, metalen (blikjes) en drankpakken) bij het restafval. Een gespecialiseerd bedrijf scheidt deze verpakkingen in zijn fabriek van het restafval. Voor meer informatie kijkt u op de pagina Plastic.

Pilot pop-up milieupark 2021

Een pop-up milieupark is een kleinere en reizende variant van één van de zeven milieuparken in Rotterdam die voor een paar uur in een wijk staat opgebouwd. Op de dag zelf staan containers klaar waar bewoners afval inleveren dat te groot is voor een container of nog herbruikbaar is. Elk soort afval heeft een eigen container. Daardoor kunnen bewoners makkelijk spullen gescheiden inleveren. Net zoals het gaat op het milieupark. De pop-up milieuparken zijn een pilot van de gemeente Rotterdam. De pilot loopt tot eind 2021. Lees het nieuwsbericht hierover op Archiefweb.

Data en locaties pop-up milieupark

U kunt het pop-up milieupark op de volgende locaties verwachten:

 • 27 oktober - Overschie - Van Adrichemweg, Zeelandt en Hollandt flat - van 9.00 tot 15.00 uur
 • 29 oktober - Kralingen West - Jaffa, hoek Jaffahof - van 10.00 tot 15.00 uur
 • 1 november - Prinsenland - Sterflats (Favrestraat - Huslystraat - Viervantstraat - Vinckenbrinckstraat) - van 10.00 tot 14.00 uur
 • 3 november - IJsselmonde - Lodijk - van 13.00 tot 15.00 uur
 • 17 november - Oude Noorden - locatie en tijd volgt
 • 24 november - Beverwaard - Limbrichthoek/Schinnenbaan - tijd volgt

Video

Video 'Rotterdam vraagt #20: recyclen, hoe dan?' (oktober 2019)