Milieupark
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 11-05-2021
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/milieupark/
Ga naar de hoofdinhoud

Inwoners van Rotterdam kunnen hun afval, grofvuil en bruikbare tweedehandsspullen gratis inleveren op het milieupark. Rotterdam telt zeven milieuparken.

Afval bevat veel waardevolle materialen die opnieuw te gebruiken zijn. Soms wordt iets in zijn geheel hergebruikt, zoals kleding of meubels. Andere soorten afval worden uit elkaar gehaald zodat de materialen hergebruikt kunnen worden. Het zink uit oude batterijen kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het maken van dakgoten.

Maatregelen coronavirus

 • De Rotterdamse milieuparken zijn alleen toegankelijk voor inwoners van Rotterdam. Hier wordt extra op gecontroleerd
 • Ook op de milieuparken houden we minimaal 1,5 meter van elkaar
 • Kom zoveel mogelijk alleen, behalve als u echt zware spullen heeft die u niet alleen kunt tillen
 • Huishoudelijk restafval (vuilniszakken) kunt u op het milieupark niet kwijt
 • Sorteer thuis vast uw afval. De belangrijkste afvalgroepen zijn: hout, tuinafval, kunststof en puin (beton of stenen). Zo kunt u op het milieupark snel uw afval in de juiste containers gooien en wordt de wachttijd korter.

Extra controle

Direct als u op het milieupark komt wordt u om een identiteitsbewijs gevraagd, neemt u deze dus mee, zonder ID krijgt u geen toegang!

Aan de hand van uw BSN nummer controleren wij uw postcode. Wij waarborgen hierbij uiteraard uw privacy, uw gegevens worden niet opgeslagen en bewaard.

Afval gescheiden inleveren

Om afval echt opnieuw te kunnen gebruiken, vragen wij u om uw afval op de milieuparken gescheiden in te leveren. Er mogen niet te veel dingen bij het gescheiden afval zitten die er niet bij horen. Dat noemen we 'vervuiling'. Als gescheiden afval te veel vervuild is, kan het niet worden hergebruikt. Daarom is het belangrijk dat u zorgvuldig te werk gaat bij het scheiden van afval op onze milieuparken.

Video 'Rotterdam vraagt #20: recyclen, hoe dan?' (oktober 2019)

Welk afval waar?

Op onze milieuparken staan verschillende containers om uw afval gescheiden in te leveren. Wilt u zeker weten welk afval waar hoort? Vraag het aan de medewerkers op onze milieuparken. Ze helpen u graag.

 • Grofvuil. Dit is huishoudelijk afval dat niet past in een (ondergrondse) container, een huiscontainer (kliko) of vuilniszak.Grofvuil is ook het afval dat groot of zwaar is, zoals banken, kasten, wasmachines en stofzuigers
 • (Groot) tuinafval, zoals snoeihout, takken en tuinmeubelen
 • Bouw- en sloopafval, zoals hout, puin, ijzer, schroot, gipsplaten, kozijnen, ramen en dakbedekking
 • Elektrische apparaten, wit- en bruingoed (alle huishoudelijke apparaten, beeld- en geluidsapparatuur). Bij bezorging van een nieuw groot apparaat kunt u (in veel gevallen) uw oude apparaat mee teruggeven aan de bezorger. Bijvoorbeeld uw koelkast , wasmachine, droger, diepvries, vaatwasmachine, televisie, radio, cd-speler, geluidsbox en stofzuiger
 • Papier, karton
 • Piepschuim
 • (vlak) Glas
 • Kunststof
 • Textiel, kleding
 • Chemisch afval, spuitbussen, olie en vetten
 • Autobanden en accu's
 • Kringloopgoederen (tweedehandsspullen)
 • Grond, zand en grind (let op: u kunt dit niet inleveren bij milieupark Hoek van Holland en Delfshaven)
 • Brandblussers en gasflessen (let op: u kunt dit niet inleveren bij milieupark Hoek van Holland)

Bruikbare tweedehandsspullen

Spullen die nog goed en bruikbaar zijn, dus niet vuil of kapot, gaan naar kringloopwinkels. Bij de kringloopwinkels krijgen bruikbare spullen een tweede leven. Denk bijvoorbeeld aan (werkende) televisies, kleding en meubels.

Asbesthoudend afval

Bij de milieuparken kunt u maximaal 35 vierkante meter asbesthoudend materiaal inleveren. U mag een asbestplaat alleen in zijn geheel aanbieden. Gebroken of gezaagde asbestplaten inleveren mag niet. Bij de milieuparken kunt u speciaal verpakkingsmateriaal voor asbest ophalen. Medewerkers van de milieuparken mogen u niet helpen bij het in de container gooien of het verpakken van asbest.

Heeft u asbestmateriaal dat groter is dan 35 vierkante meter? Dan kunt u contact opnemen met een gecertificeerd asbestverwijderaar. Voor andere vragen kunt u bellen met het Asbestloket van de gemeente Rotterdam, telefoon 0800 - 024 44 20.

Bedrijfsafval

Het brengen van bedrijfsafval naar een milieupark is niet toegestaan. De medewerkers van het milieupark controleren bedrijfsbusjes en andere voertuigen hierop en mogen bezoekers met bedrijfsafval weigeren.

Bedrijfsafval kunt u kwijt bij een erkende particuliere afval-inzamelaar. Erkende inzamelaars vindt u op de zogeheten VIHB-lijst.

Afspraak maken gratis ophalen grofvuil

Lukt het u niet om uw grofvuil zelf weg te brengen? Maak dan een gratis afspraak om het grofvuil te laten ophalen. Bouw- en sloopafval kunt u tegen betaling laten ophalen. Hiervoor maakt u een aparte afspraak.

Welk afval waar?

Milieu Centraal heeft het voor u op een rij gezet. Videobanden en chipszakken mogen bijvoorbeeld bij het restafval. Wilt u zeker weten welk afval waar hoort? Kijk op afvalscheidingswijzer.

Let op: in Rotterdam gooit u PMD-afval (plastic, metalen (blikjes) en drankpakken) bij het restafval. Een gespecialiseerd bedrijf scheidt deze verpakkingen in zijn fabriek van het restafval.