Groot-IJsselmonde en Oud-IJsselmonde
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 28-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/groot-ijsselmonde-oud-ijsselmonde/
Ga naar de hoofdinhoud

Groot IJsselmonde en Oud-IJsselmonde vormen samen een wijk. Er is veel groen en is ruim opgezet. Centraal ligt winkelcentrum Keizerswaard. In het noorden de Kuip, uitgaansgelegenheden, de oude dorpskern en het Eiland van Brienenoord.

Groot IJsselmonde vormt samen met Oud-IJsselmonde de grootste wijk van het gebied IJsselmonde. De bevolking van Groot-IJsselmonde wijkt op een aantal punten af van het Rotterdamse gemiddelde. Zo wonen er in de wijk relatief veel 65+ers. Ruim een kwart van de bewoners is 65 jaar en ouder. In Oud-IJsselmonde is de leeftijdscategorie 45 tot en met 64 jaar met 31% het sterkst vertegenwoordigd. Oud-IJsselmonde wordt doorsneden door de rijksweg A16 en de Van Brienenoordbrug.

De wijk bestaat uit de buurten Groenenhagen-Tuinenhoven, Zomerland, Sportdorp, Kreekhuizen, Hordijkerveld en Reyeroord. In Groenenhagen-Tuinenhoven, Zomerland en Sportdorp wonen bij elkaar ongeveer 12.000 mensen. In Kreekhuizen, Hordijkerveld en Reyeroord wonen bijna 16.000 mensen. De leeftijdsopbouw hier is wat jonger. In Oud-IJsselmonde wonen zo’n 5.900 mensen.

De huidige kern van Oud-IJsselmonde is de dorpskern van het oorspronkelijk dijkdorp IJsselmonde. Hier herinneren authentieke gebouwen en karakteristieke straten aan het oorspronkelijke dijkdorp IJsselmonde. Eind jaren 90 is het woningbouwplan Waterside 1 gerealiseerd. Dit bestaat uit ongeveer 300 woningen en appartementen die buitendijks liggen.

In het noordelijke deel van de wijk ligt sinds 1997 De Veranda, gelegen op het voormalige terrein van de NV Machinefabriek en Scheepswerf van P. Smit Jr. Er staan zeven wooncomplexen met een maximale hoogte van 15 verdiepingen met ongeveer 1.200 woningen. Hier zijn ook veel horecavoorzieningen, stadion De Kuip en een bioscoop.

Aan de slag voor IJsselmonde

Als stad vinden we het belangrijk dat IJsselmonde een fijne wijk is om te wonen voor iedereen. We willen ook dat het een fijne wijk blijft. Daarvoor zijn volop kansen. Bewoners, ondernemers, corporaties en de gemeente hebben allemaal ideeën om aan de slag te gaan in de wijk. Ideeën om de openbare ruimte aantrekkelijker, groener en veiliger te maken. In IJsselmonde zijn we daarmee aan de slag.

Bekijk de pagina Een mooi en toekomstbestendig IJsselmonde.

Nieuws

Meer nieuws over uw wijk? Meld u aan voor de wijknieuwsbrief. Elke twee weken ontvangt u nieuws over uw eigen wijk in uw mailbox.

Burgemeester Aboutaleb reikte dinsdag 26 april de Koninklijke onderscheidingen van de jaarlijkse Lintjesregen uit. Na twee jaar van alternatieve uitreikingen door coronabeperkingen, was de Lintjesregen als vanouds weer met een grote bijeenkomst in de Burgerzaal van het Stadhuis.

IJsselmonde

Uit IJsselmonde ontving de heer M.A. Nieuwenhuize een onderscheiding. Hij is lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Meneer Nieuwenhuize heeft als vrijwilliger bij Stichting Kinderkampen Rotterdam honderden kinderen een onvergetelijke ervaring bezorgd. Daarnaast zet hij zich in voor Dreamnight at the Zoo en de Roparun.

Voordragen

Kent u iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving of een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd? Draag hem of haar dan voor een Koninklijke onderscheiding (lintje) voor. De deadline voor het indienen van voordrachten is 1 juli 2022. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Koninklijke onderscheidingen.

Een dame wandelt tussen het groen langs een vijver.

Wilt u meer bewegen? En lijkt het u leuk om regelmatig met een groep mensen langs een natuurrijke route te wandelen? Dan is de wekelijkse wandeling van de stichting Gezond Natuur Wandelen Nederland in IJsselmonde misschien iets voor u.

De stichting organiseert elke week gratis wandelingen van ongeveer een uur in het groen, binnen en buiten de bebouwde kom. De wandeltochten zijn in de eerste plaats bedoeld voor mensen die graag wat meer willen bewegen, maar iedereen die het leuk vindt om met een groep op stap te gaan is van harte welkom.

Huis van de Wijk

De wandeling start elke vrijdag om 10.00 uur bij Huis van de Wijk De Singel, aan de Susannadijk 151. Vrijwilligers begeleiden de wandeling. Onderweg vertellen ze wat over de natuur waar u doorheen loopt. Deelname is gratis en u hoeft u niet van tevoren aan te melden. Na afloop is er de mogelijkheid om samen een kop koffie te drinken.

Heeft u een leuk idee om uw buurt beter, mooier of fijner te maken? Kom dan met een initiatief! Een bewonersinitiatief gaat altijd om een plan van, voor en door bewoners, verenigingen, ondernemers of stichtingen.

U dient uw plan in via Mijn Rotterdam. Heeft u hulp nodig? De Wijknetwerker van de gemeente staat voor u klaar. Bel: 14 010. Of loop binnen bij het Huis van de Wijk of de Wijkhub.

Huis van de Wijk

 • Beverwaard:
  De Focus, Oude Watering 324, 3077 RE, 010 - 760 12 85
 • Lombardijen:
  wijkgebouw Lombardijen/Wokkel, Menanderstraat 89, 3076 AG, 010 - 760 02 87
 • IJsselmonde Noord:
  Grote Hagen, Grote Hagen 92, 3078 RC, 010 - 760 02 46
 • IJsselmonde Zuid:
  De Dijk, Susannadijk 153, 3079 VN, 010 - 760 12 8

Wijkhub

 • Winkelcentrum Beverwaard, Oude Watering 204

Indienen initiatief

Een idee waar 2.500 euro of minder voor nodig is, kunt u het hele jaar indienen. Een bewonersinitiatief indienen dat tussen de 2.500 en 20.000 euro kost, kan via een formulier op Mijn Rotterdam. Dit jaar zijn er twee rondes om dit te doen. De eerste loopt van tot en met zaterdag 30 april, de tweede ronde is van 15 juni tot en met 31 augustus. Goedgekeurde initiatieven komen op Mijn Rotterdam en wijkbewoners kiezen wie er subsidie krijgt.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op mijn.rotterdam.nl bij 'Bewonersinitiatieven'.

De IJsselmonde Speld met het wapen van IJsselmonde.

Francisca Gielen en Ger van Stigt Thans ontvingen op maandag 7 maart tijdens de allerlaatste vergadering van de gebiedscommissie IJsselmonde de IJsselmonde Speld voor hun inzet als vrijwilliger. De speld met de klimmende bever - het wapen van IJsselmonde - is bedoeld voor IJsselmondenaren die zich op sociaal, cultureel sportief of economisch gebied de afgelopen vijf jaar verdienstelijk hebben gemaakt.

De gebiedscommissie reikt deze erkenning voor het vrijwilligerswerk uit. Gebiedscommissielid Marcel Verhoef: 'We hebben in IJsselmonde bijzondere vrijwilligers die de jus van onze samenleving zijn en die van grote betekenis zijn. Heel fijn dat we naar deze mensen toe op een passende manier onze waardering kunnen uitspreken.'

Fenomeen

Overhandiging IJsselmonde speld aan mevrouw Francisca Gielen door gebiedscommissieleden Marcel Verhoef en Luuk Wilson in de theaterzaal van Theater Islemunda.

In 2014 is Francisca Gielen begonnen met het organiseren van een ouderwetse ouderensoos in de Speeltuin IJsselmonde. De eerste keer in 2014 begon met slechts 14 deelnemers. Met steun van een bewonersinitiatief groeide de soos uit tot een drukbezocht fenomeen. Elke editie wordt opgeluisterd met een zanger of band, er is voor elke deelnemer een hapje en een drankje en Francisca heeft voor iedereen een luisterend oor en een vriendelijk woord.

Ook buiten die ene zondag in de maand om houdt Francisca de boel bij elkaar en heeft zij contact met veel van de ouderen die de soos bezoeken. De ouderensoos is van grote sociale betekenis voor IJsselmonde.

Duizendpoot

Overhandiging IJsselmonde speld aan de heer Ger van Stigt Thans door gebiedscommissieleden Marcel Verhoef en Luuk Wilson in de theaterzaal van Theater Islemunda.

Ger van Stigt Thans is voorzitter van de bewonerscommissie van de blauwe flat aan de Tibullushof. Hij staat bekend als een betrokken bewoner. Hij wandelt elke vrijdag langs alle 54 deuren van de woningen in het complex om te vragen of alles nog in orde is. Daarnaast staat Ger altijd klaar om voor anderen een boodschap te doen. Hij onderhoudt ook het terras van de flat. Onkruid weghalen, nieuwe plantjes in de bakken zetten, elke avond water geven. Ger doet het allemaal. Bovendien gaat hij graag als begeleider mee als een flatbewoner er tegenop ziet om alleen naar een afspraak in bijvoorbeeld het ziekenhuis te gaan. 'Ger is een duizendpoot die wij niet kunnen missen,' zeggen zijn medebewoners.

Begin 2020 is gestart met de proef Parkeerduurbeperking Veranda. Deze is na drie wedstrijden gestaakt vanwege de COVID-19-maatregelen waarmee er geen evenementen met publiek waren toegestaan. Nu wordt de proef hervat. Dit houdt in dat bezoekers op wedstrijd- en evenementdagen hun auto tot maximaal 90 minuten kunnen parkeren in De Veranda. Dit is het gebied tussen de Burgerhoutstraat tot en met de Siem Heidenstraat.

Als u de gemeente zoekt en u weet niet waar u moet zijn? Of heeft u vragen, zorgen over uw wijk of iets te melden over buitenruimte of veiligheid? Loop dan even binnen in onze Wijkhub.

Wijkraad

Vanaf 16 maart heeft uw wijk een wijkraad. De leden van de wijkraad halen op wat er leeft in de buurt. Op straat, tijdens bijeenkomsten of online. Ze zorgen ervoor dat iedereen die dat wil kan meedenken. Bijvoorbeeld over meer groen, veiligheid, speelplekken of fietspaden. De wijkraad verzamelt de ideeën en maakt plannen - samen met bewoners, wijkorganisaties en de gemeente. Al deze plannen schrijven ze op in het wijkakkoord. Dit wijkakkoord wordt onder andere door de gemeente uitgevoerd. De wijkraad kijkt mee of dit ook echt gebeurt; en adviseert de gemeente over alles dat voor de wijk van belang is. Lees meer op de pagina Wijkraden.

Kinara Bahadoer

K.I. (Kinara) Bahadoer

Ria Bronsgeest-Winnemuller

M.E. (Ria) Bronsgeest-Winnemuller

Annie van Hemert- van Vuuren

A.A. (Annie) van Hemert- van Vuuren

Bradley van der Hoeven

B.D. (Bradley) van der Hoeven

Carlo Roseval

E.C. (Carlo) Roseval

Yasin Șahinci

Y. (Yasin) Șahinci

Nicolette van Velden-Smit

N. (Nicolette) van Velden-Smit

Johan Verbeek

J. (Johan) Verbeek

Luuk Wilson (voorzitter)

L. (Luuk) Wilson

Groot- IJsselmonde heeft hoogbouw en laagbouw, is ruim opgezet, heeft veel groen en is waterrijk. Er zijn tal van sport- en speelvoorzieningen voor jong en oud. In het centrum van de wijk bevinden zich het winkelcentrum Keizerswaard, de bibliotheek en het cultuurpodium Islemunda. Het winkelcentrum is het één na grootste winkelcentrum op Zuid.

Recreëren, wandelen en sporten kan onder andere in het park de Twee Heuvels. Dit is in 1971 aangelegd en is ongeveer 50 hectare groot. Het park heeft pas een grote metamorfose gehad. Het is toegankelijker geworden door een deel het groen aan de rand te rooien en paden zijn verplaatst. Het park heeft ook een sportieve functie, het is onderdeel van het 'rondje Stadionpark'. Dit is een recreatieve route van ruim 5 km langs verschillende mooie plekken in het gebied. U kunt er wandelen, fietsen, skaten of hardlopen, lekker bewegen en genieten van de omgeving.

Oud-IJsselmonde heeft geen winkelstraten. Voor dagelijkse boodschappen moeten bewoners naar Feijenoord of Groot-IJsselmonde. Op de Veranda vindt u een uitgaansgebied met een bioscoopcomplex, diverse restaurants en een politiebureau. Recreëren kan onder andere op het Eiland van Brienenoord.

Stadswinkel

U kunt bij de stadswinkel terecht voor verschillende producten van de gemeente zoals een paspoort, rijbewijs, uittreksel, verhuisaangifte enzovoort.

Stadswinkel IJsselmonde
Herenwaard 23
telefoon: 14 010

Vraagwijzer

Vraagwijzer is een gratis loket in gemeente Rotterdam voor informatie en advies. Heeft u vragen of problemen, bijvoorbeeld met ingewikkelde brieven, juridische kwesties of gezondheid? Dan kunt u terecht bij de Vraagwijzer. Ook voor vragen over geldzaken en schulden gaat u niet meer naar de Kredietbank Rotterdam, maar naar de Vraagwijzer.

Vraagwijzer IJsselmonde
Herenwaard 23
telefoon: 14 010

Huizen van de Wijk

In een Huis van de Wijk kunt u vrijwilligerswerk doen of activiteiten volgen of geven zoals een taalcursus, les in gezond eten of bewegen. Er is aandacht voor jeugd met speciale activiteiten. In IJsselmonde vindt u vier Huizen van de Wijk en een Huiskamer:

Huis van de Wijk Grote Hagen
Grote Hagen 92
3078 RC Rotterdam
010 - 760 02 46
info@pit010.nl

Huis van de Wijk de Focus
Oude Watering 324
3077 RE Rotterdam
010 - 760 12 85
info@pit010.nl

Huis van de Wijk Lombardijen
Menanderstraat 89/90
3076 AG Rotterdam
010 - 760 02 87
info@pit010.nl

Huis van de Wijk de Dijk
Susannadijk 153
3079 VN  Rotterdam
010 - 760 12 80
info@pit010.nl

Huiskamer van de Wijk de Singel
Susannadijk 151
3079 VN Rotterdam
info@pit010.nl

Als u de gemeente zoekt en u weet niet waar u moet zijn? Of heeft u vragen, zorgen over uw wijk of iets te melden over buitenruimte of veiligheid? Loop dan even binnen in onze Wijkhub. In Groot IJsselmonde wordt zo snel mogelijk een Wijkhub gerealiseerd.

In een Huis van de Wijk kunt u vrijwilligerswerk doen of activiteiten volgen of geven zoals een taalcursus, les in gezond eten of bewegen. Er is aandacht voor jeugd met speciale activiteiten.

 • Huis van de Wijk Grote Hagen
  Grote Hagen 92
  3078 RC Rotterdam
  010 - 760 02 46
  info@pit010.nl
 • Huis van de Wijk de Dijk
  Susannadijk 153
  3079 VN  Rotterdam
  010 - 760 12 80
  info@pit010.nl
 • Huiskamer van de Wijk de Singel
  Susannadijk 151
  3079 VN Rotterdam
  info@pit010.nl

Regelmatig worden in de wijk activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Nieuws hierover leest u op de Facebookpagina van het gebied. Op de site van Pit010 vindt u een agenda met alle activiteiten en evenementen in onder andere de Huizen van de wijk.

Wijk Functie Naam E-mail Telefoonnummer
Groot IJsselmonde Noord Wijkmanager Marjolein Köhle - in 't Veld m.kohleintveld@rotterdam.nl 06 - 135 802 25
  Wijknetwerker Deniz Cebeci d.cebeci@rotterdam.nl 06 - 235 915 92
Groot IJsselmonde Zuid Wijkmanager

Cynthia de Bruin-Rosier

mc.debruinrosier@rotterdam.nl 06 - 533 529 32
Reyeroord, Hordijkerveld Wijknetwerker Ilona van der Laan ig.vanderlaan@rotterdam.nl 06 - 142 931 86
Kreekhuizen Wijknetwerker Hans Bours h.bours@rotterdam.nl 06 - 183 453 04
Oud IJsselmonde, Veranda, Feyenoord city Wijkmanager Peter Hertog ph.hertog@rotterdam.nl 06 - 109 884 12
  Wijknetwerker Deniz Cebeci d.cebeci@rotterdam.nl 06 - 235 915 92

Ontwikkelingen

Sinds begin 2018 is de gemeente, samen met bewoners, ondernemers en andere partijen op ontdekkingsreis in Reyeroord om van Reyeroord een nog leefbaardere omgeving te maken.

Ambities zijn onder ander: Duurzaamheid en duurzame energie, gezonde levensstijl, armoede-en schuldenbestrijding en overbruggen van de generatie-en cultuurkloof.

We noemen het Reyeroord+. Omdat de wereld natuurlijk niet ophoudt bij de wijkgrens. En we soms over die grens heengaan als het beter uitkomt. Maar ook omdat Reyeroord een plus krijgt.

Meer informatie op de pagina Reyeroord.

Stadionpark is een grootse gebiedsontwikkeling op Rotterdam Zuid. Van een nieuw voetbalstadion voor Feyenoord aan de Maas tot een prachtig heringericht Park de Twee Heuvels en van nieuwe sportvoorzieningen voor profs en amateurs op de Sportcampus tot een prettiger woon- en ondernemersklimaat op de Veranda: Stadionpark wordt het kloppende hart van Rotterdam waar wonen, sporten en beleven samenkomt.

De rivieroevers veranderen in een aangenaam verblijfsgebied, op het Eiland van Brienenoord is een prachtig getijdenpark, het bedrijvenpark Stadionweg wordt flink opgeknapt en de monumentale Kuip krijgt een tweede leven. Het recreatieve Rondje van Stadionpark verbindt alle gebieden met elkaar. Er worden in totaal ongeveer 4.500 woningen gebouwd in Stadionpark, het merendeel wordt gebouwd in het deelproject Feyenoord City. Een slim mobiliteitsplan zorgt ervoor dat het gebied goed bereikbaar is, ook op dagen dat er grote evenementen zijn.

Feyenoord City is een belangrijke deelontwikkeling van het project Stadionpark. Het is een private ontwikkeling waarvoor Feyenoord verantwoordelijk is, maar die wel in nauwe samenwerking met de gemeente plaatsvindt.

Meer informatie

Rond De Veranda  is de aanleg van een nieuwe oeververbinding ( brug of tunnel) voorzien over of onder de Maas tussen IJsselmonde/Feijenoord en Kralingen om de drukte op de A16 tegen te gaan. Hiermee kunnen ook Zuidplein en de Erasmus Universiteit beter met elkaar worden verbonden voor auto’s, fietsers en openbaar vervoer per metro of tram.

Het Eiland van Brienenoord is een bijzonder eiland vol ontdekkingen met bos, grasvlakten, open water en poelen. Een deel van het eiland heeft natuurvriendelijke oevers en ruimte voor getijdennatuur. Via twee bruggen is het eiland bereikbaar voor fietsers en voetgangers.

Het eiland is onderdeel van het Rondje Stadionpark, een recreatieve route van vijf kilometer op Rotterdam-Zuid.

Bewonersinitiatieven

Als u een leuk idee voor de buurt heeft kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dat kan van alles zijn, zolang het gebied of de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. Kijk voor meer informatie op Mijn.Rotterdam.nl of Opzoomermee.nl of neem contact op met uw wijknetwerker.

Onderscheiding voor vrijwilligers in IJsselmonde

Vrijwilligers zijn heel belangrijk voor onze stad. Zonder vrijwilligers zouden veel activiteiten nooit gebeuren. Om de waardering voor deze vrijwilligers te uiten is de IJsselmonde Speld in 2021 weer ingesteld. Met deze speld worden mensen die jarenlang iets doen of gedaan hebben voor IJsselmonde bedankt voor hun inzet.  

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Groot-IJsselmonde en Oud-IJsselmonde, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.