Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Lombardijen

Lombardijen is één van de zuidelijke tuinsteden van Rotterdam en ligt ten westen van de spoorlijn Rotterdam-Dordrecht.

Lombardijen
De wijkraad verzamelt ideeën en maakt plannen. Foto: Eric Fecken.

Lombardijen is begin jaren '60 gebouwd als zelfstandige stadswijk en is één van de zuidelijke tuinsteden van Rotterdam. Centraal in de wijk ligt het Spinozapark. Daaromheen liggen de Homerus-, Karl Marx-, Molière- en Zeno/Platobuurt en Smeetsland. Elke buurt heeft zijn eigen karakter en sociale structuren; de ontmoetingsplekken aan de Spinozaweg en bij het park verbinden de buurten tot één samenhangende, maar ook gevarieerde wijk.

In de wijk

In Lombardijen vindt u ouderenwooncomplexen, de kinderboerderij de Kooi, scholen, kerken, een bibliotheek, een wijkcentrum speeltuinen en sportvelden en een zestal winkelstraten. Op de grens van Lombardijen vindt u het NS-station Lombardijen. Verder heeft de wijk verschillende busverbindingen en een tramlijn. De verkeersaders zijn de Molenvliet, de Pascalweg en de Spinozaweg, die onder meer aansluit op de uitvalsweg naar de zuidelijke Ringweg.

Wijkraad

Net zoals alle andere Rotterdamse wijken heeft Lombardijen een wijkraad. De wijkraden worden elke 4 jaar door de bewoners gekozen. Ze zijn het middelpunt in de samenwerking tussen de wijk en de gemeente. Via de wijkraad kunnen bewoners, organisaties en ondernemers bij de gemeente aandacht vragen voor dingen die zij belangrijk vinden in de wijk. Wat de wijkraad allemaal kan doen leest u op pagina Wijkraden.

Een leuk idee? Vraag subsidie aan

Als u een leuk idee voor de buurt heeft, kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dit doet u door een bewonersinitiatief in te dienen.

Een bewonersinitiatief gaat altijd om een plan van, voor en door bewoners, verenigingen, ondernemers of stichtingen. Het kan van alles zijn, zolang de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. U dient uw plan in via Mijn.Rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.

Heeft u hulp nodig? De Wijknetwerker van de gemeente staat voor u klaar om u te helpen. Of loop binnen bij de Wijkhub. Kijk voor meer informatie op Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina.

Voorzieningen

Nieuws

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken: