Glas gooit u in de glasbak
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 18-08-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/glas/
Spring naar het artikel
Foto: Mark Heeman

Gemeente Rotterdam zamelt alle glas in voor hergebruik. Wist u dat glas eindeloos hergebruikt kan worden? Uw oude glas wordt weer gebruikt om nieuw glas mee te maken voor bijvoorbeeld flessen, potten en flacons.

Gooi uw glas daarom in de glasbak. Het hoeft niet schoon te zijn en doppen kunt u er ook gewoon op laten zitten.

Veelgestelde vragen

Nederlanders brengen per persoon 22 kilo glas per jaar naar de glasbak. Het is belangrijk dat u uw glas in de glasbak gooit. Glas is namelijk geen afval maar een grondstof.

Glas wordt gemaakt van grondstoffen als zand, kalk en soda. Door bij het maken van nieuw glas, oud glas te gebruiken hoeft er minder van deze grondstoffen gebruikt te worden. En omdat u uw glas niet bij uw restafval gooit, komt er minder afval in de verbrandingsovens. Dit alles is een stuk beter voor het milieu!

Een hoop glas kan gewoon in de glasbak zoals flessen, potjes, crèmepotjes met doorzichtig glas, deodorantrollers van glas, parfumflesjes, medicijnflesjes. Bij het hergebruiken van glas is zuiverheid van het glas belangrijk.

Daarom zijn er ook spullen die niet in de glasbak mogen zoals aardewerk, serviesgoed, glazen pannendeksels, gloeilampen, TL-buizen en spaarlampen. Gloeilampen, TL-buizen en spaarlampen kunt u inleveren bij de winkel waar u uw lampen koopt. Zoals bij bijvoorbeeld een bouwmarkt bij u in de buurt, supermarkten etc. Uiteraard kunt u uw oude gloeilampen, TL-buizen en spaarlampen ook inleveren bij het milieupark.

Ook ovenschalen, magnetronschalen, (kristallen) glazen en venster- en spiegelglas kunt u inleveren bij het milieupark. Gooi deze niet in de glasbak. Deze materialen kunnen alleen bij hele hoge temperaturen omgesmolten worden en zorgen er dus voor dat het recyclen van glas lastiger gaat.

Uw glas hoeft niet perse schoon te zijn als u het in de glasbak gooit. De etiketten kunt u ook gewoon op het glas laten zitten. Let bij het weggooien van uw oude glas er wel op dat u de omgeving van de glasbak schoon houdt.

Scherven die rond de glasbak liggen kunnen gevaarlijk zijn voor voetgangers, fietsers en rolstoelgebruikers. Gebruik de glasbak alleen overdag en niet ’s avonds. Het kapot vallen van het glas in de bak kan voor overlast zorgen voor de omgeving. Heeft u uw oude glas meegenomen in een doos? Maak deze dan klein en gooi hem in een papiercontainer.

Om het u zo makkelijk mogelijk te maken uw oude glas in te leveren, staan er door de stad heen speciale glasbakken. Kijk voor de dichtstbijzijnde glasbak bij u in de buurt op de Rotterdamse afvalwijzer.

Nieuw servies of (kristallen) glazen?

Serviezen en (kristallen) glazen mogen niet in de glasbak. Maar is het nog heel, dan kunt u het  inleveren bij één van de vier Piekfijn kringloopwinkels in de stad, zodat uw spullen een tweede leven krijgen bij een nieuwe eigenaar. Piekfijn haalt grote spullen ook gratis bij u thuis op (zware spullen alleen vanaf de voordeur beneden). U kunt hiervoor een afspraak maken.

In Rotterdam scheiden we toch allemaal ons afval?

Rotterdam Circulair

In Rotterdam willen we dat afval op den duur niet meer bestaat. Dat doen we onder andere door afval goed te scheiden. Maar er is nog zoveel meer. Samen moeten we minder afval produceren, spullen hergebruiken en recyclen. Er gebeurt al heel veel in Rotterdam. Op rotterdamcirculair.nl staat allerlei informatie over de circulaire economie in de stad. Laat u inspireren door alle initiatieven die al plaatsvinden! Zelf een circulair initiatief opzetten? We helpen u graag op weg.