Glas gooit u in de glasbak
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 07-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/glas/
Ga naar de hoofdinhoud

De gemeente Rotterdam zamelt alle glas in voor hergebruik. Wist u dat glas eindeloos hergebruikt kan worden? Uw oude glas wordt weer gebruikt om nieuw glas te maken. Bijvoorbeeld voor flessen en potten.

Gooi uw glas daarom in de glasbak. Het hoeft niet schoon te zijn. Doppen en deksels kunt u er gewoon op laten zitten.

Video 'Glas'(december 2017)

Nieuw servies of (kristallen) glazen?

Serviezen en (kristallen) glazen mogen niet in de glasbak. Maar als ze nog heel zijn, dan kunt u ze inleveren bij een kringloopwinkel. Op die manier maakt u er een andere Rotterdammer blij mee.

Rotterdam Circulair

In Rotterdam willen we dat afval op den duur niet meer bestaat. Dat doen we onder andere door afval goed te scheiden. Maar er kan nog zoveel meer. Samen moeten we minder afval maken, spullen opnieuw gebruiken en recyclen. Er gebeurt al heel veel in Rotterdam. Op rotterdamcirculair.nl staat hierover meer informatie. Laat u daardoor inspireren! Wilt u zelf zo’n project beginnen? We helpen u graag op weg.

Veelgestelde vragen

Dat leest u in onze afvalwijzer. Het is belangrijk om afval te scheiden, omdat het op die manier opnieuw gebruikt kan worden. Maar alleen als het in de juiste bak terechtkomt! Zo geven we samen afval een nieuw leven. En het is ook beter voor het milieu. De afvalwijzer helpt u bij het afval scheiden.

Nederlanders brengen per persoon 22 kilo glas per jaar naar de glasbak. Het is belangrijk dat u uw glas in de glasbak gooit. Glas is namelijk geen afval maar een grondstof. Glas wordt gemaakt van grondstoffen, zoals zand, kalk en soda. We hebben minder van deze grondstoffen nodig als we voor het maken van nieuw glas oud glas gebruiken. En omdat u uw glas niet bij uw restafval gooit, komt er minder afval in de verbrandingsovens. Dit alles is een stuk beter voor het milieu!

Veel glas kan gewoon in de glasbak. Bijvoorbeeld flessen, potjes, crèmepotjes met doorzichtig glas, deodorantrollers van glas, parfumflesjes en medicijnflesjes. Bij het hergebruiken van glas is de zuiverheid van het glas belangrijk.

Daarom zijn er ook spullen die niet in de glasbak mogen. Bijvoorbeeld aardewerk, serviesgoed, glazen pannendeksels, gloeilampen, TL-buizen en spaarlampen. Gloeilampen, TL-buizen en spaarlampen kunt u inleveren bij de winkel waar u uw lampen koopt. Zoals bij een bouwmarkt bij u in de buurt of een supermarkt. Natuurlijk kunt u uw oude gloeilampen, TL-buizen en spaarlampen ook inleveren bij het milieupark.

Ook ovenschalen, magnetronschalen, (kristallen) glazen en venster- en spiegelglas kunt u inleveren bij het milieupark. Gooi deze niet in de glasbak. Deze materialen kunnen namelijk alleen bij hele hoge temperaturen omgesmolten worden. Het recyclen van dit soort glas is dus heel lastig.

Uw glas hoeft niet schoon te zijn als u het in de glasbak gooit. De etiketten kunt u ook gewoon op het glas laten zitten. Let er bij het weggooien van uw oude glas op dat er geen glasscherven naast de glasbak terechtkomen.

Want glasscherven en glassplinters kunnen gevaarlijk zijn voor voorbijgangers (en dieren). Gebruik de glasbak alleen overdag. Want ’s avonds en 's nachts kunnen omwonenden (te veel) last hebben van het geluid. Heeft u uw oude glas meegenomen in een doos? Maak deze dan klein en gooi hem in een papiercontainer.

Op veel plekken in de stad staan glasbakken. Op die manier kunt u uw oude glas makkelijk inleveren. Kijk voor de dichtstbijzijnde glasbak bij u in de buurt op deze kaart met alle wijkcontainers in Rotterdam. Voor een snel en duidelijk overzicht kunt u uw huisadres of postcode invoeren.