Groente-, fruit- en tuinafval (GFT)
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 25-03-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/gft/
Spring naar het artikel
Foto: David Rozing

In steeds meer wijken in Rotterdam zamelen we gft apart in. Ongeveer één derde van het aantal huiscontainers met Rotterdams restafval bestaat uit groente-, fruit-, en tuinafval. Dit afval apart inzamelen is beter voor het milieu.

Het afval krijgt dan namelijk 'een tweede leven': het wordt verwerkt tot compost. Compost wordt gebruikt in de land- en tuinbouw, maar ook in sier- en moestuinen en bij het maken van tuinaarde en potgrond. En van de stoffen die vrijkomen bij het maken van compost, maken we groene stroom. Bovendien besparen we op verwerkingskosten: compost maken is goedkoper dan verbranding bij restafval. Zamelt u gft in? Dan is het belangrijk dat er geen ander afval in de container komt. Schone en bruikbare compost maken is alleen mogelijk als het gft-afval niet vermengd is met ander afval.

Let op! Restafval mag alleen in de grijze huiscontainer!

Warm weer

Bij warm weer ontstaan er soms nare geurtjes of maden in de gft-container. Met de volgende tips kunt u dat zoveel mogelijk beperken:

 • Gooi geen los afval in de container, maar gebruik composteerbare zakjes met het kiemplantlogo. Deze zijn te koop in de meeste supermarkten.
 • Gebruikt u geen zakjes, verpak vlees- en visresten dan in een oude krant.
 • Zet de gft-container zoveel mogelijk in de schaduw.
 • Doe bij warm weer etensresten in de container die het eerst wordt geleegd (maar niet de papiercontainer). Zo voorkomt u overlast.
 • Maak de gft-container regelmatig schoon met water en groene zeep.
 • Leg een oude krant op de bodem van de gft-container. Dit papier is composteerbaar.
 • Laat gemaaid gras een dagje drogen en laat vochtig afval eerst uitlekken voor het in de container gaat.
 • Gooi af en toe een handjevol patentbloem, meel of strooikalk in de container. Dit neemt vocht en geurtjes op.

Heeft u toch maden in de gft-container? Dan kunt u deze bestrijden met heet water of een scheut azijn.

Vorst

Als het buiten vriest, kan uw gft vastvriezen aan de wanden van uw huiscontainer. Hierdoor blijft ook bij het legen van de container het gft-afval (gedeeltelijk) vastzitten. Als het gft vastzit, proberen we het los te schudden. Maar als dit niet lukt, kunnen we het niet meenemen.
Tips om vastvriezen te voorkomen:

 • stamp het gft niet aan in de container
 • leg een krant of eierdoos onderin de container (papier neemt vocht op en voorkomt dus voor een groot deel dat het afval vastvriest)
 • zet uw container indien mogelijk binnen of op een beschutte plek (en vóór 07.030 uur op de inzameldag weer buiten)
 • laat nat groente- en tuinafval, theezakjes en koffiefilters uitlekken voordat u ze in de gft-container doet (hoe minder vocht, hoe minder kans op bevriezing)

Doe geen zout of antivriesmiddel in uw container om vastgevroren afval te ontdooien. Hierdoor kan het afval niet meer hergebruikt worden als grondstof voor bijvoorbeeld compost.

Snoeiafval

Tuin- en snoeiafval, gras, stro en bladeren, bloemen en kamerplanten mogen in de gft-container. Maar schadelijke exotische planten (zoals de Japanse Duizendknoop) niet. Dikke takken, boomstammen en -stronken zijn grof tuinafval, waarvan geen compost gemaakt kan worden. Dit mag ook niet in de gft-container en kunt u inleveren bij één van de milieuparken. Bent u niet in de gelegenheid om het zelf weg te brengen, dan kun u een ophaalafspraak maken.

Rotterdamse vloggers helpen mee met inzamelen gft

Het bekende Rotterdamse Cosmoscouple vindt het ook belangrijk dat gft apart wordt ingezameld. Zij gingen daarom een middag mee met de inzamelaars en hielpen mee om het gft-afval in de straten van Rotterdam op te halen. Dat zijn inmiddels al bijna 45.000 huishoudens.

Jip en Petra: ‘Wij hadden een topdag op de vuilniswagen en kwamen er zelf achter: dit gft apart inzamelen is veel beter voor het milieu, ons afval krijgt dan een tweede leven: het wordt verwerkt tot compost en groene stroom. En oh ja: wat een leuke mensen zijn de vuilnismannen!’

Ophaaldata voor gft

Wij legen uw gft-container eens in de twee weken. Bekijk de data via de Afvalwijzer. Daar staan ook de ophaaldata van uw huiscontainer voor restafval en papier/karton. Heeft u door warm weer last van nare geurtjes, gooi dan uw gft-afval in de bak die we als eerste ophalen (rest of gft). Zet uw huiscontainer op tijd aan de stoeprand. Legen gebeurt vanaf 07.00 uur. Zorg dat uw bak na 20.00 uur weer weg is van de stoep.

Bekijk uw ophaaldata nu ook via de nieuwe AfvalWijzer app voor de iPhone, iPad, Android of Windows smartphone. Deze is te downloaden via de App Store, Play Store of Windows Store (zoek op 'AfvalWijzer'). Voor alle andere smartphones kunt u gebruik maken van de mobiele website.

Met de AfvalWijzer app kunt u uw inzameldagen op elk gewenst moment inzien. Ook kunt u instellen dat u een berichtje krijgt wanneer u uw container op straat moet zetten.

Gft inzameling in hoogbouw

In een deel van het Oude Westen is een proef met een schillenboer. Elke dinsdagochtend van 9.00-12.00 uur, vrijdagmiddag van 13.00-16.00 uur en zaterdag van 10.00 - 13.00 uur kan groente- en fruitafval bij de schillenboer worden ingeleverd. Kijk voor meer informatie op de pagina van de schillenboer.

In Ommoord en Prins Alexander vinden ook een aantal proeven plaats met gft inzameling in speciale gft-containers bij flatgebouwen.

Rotterdam Circulair

In Rotterdam willen we dat afval op den duur niet meer bestaat. Dat doen we onder andere door afval goed te scheiden. Maar er is nog zoveel meer. Samen moeten we minder afval produceren, spullen hergebruiken en recyclen. Er gebeurt al heel veel in Rotterdam. Op rotterdamcirculair.nl staat allerlei informatie over de circulaire economie in de stad. Laat u inspireren door alle initiatieven die al plaatsvinden! Zelf een circulair initiatief opzetten? We helpen u graag op weg.

De meest gestelde vragen en antwoorden op een rij

Allereerst omdat dat beter is voor het milieu. Maar ook omdat de kosten lager zijn en omdat landelijke en Europese wetgeving dit vereisen (lees over beleid en wetgeving meer in de Afvalbeleidsnota 2013-2018 (pdf)).

Ongeveer één derde van het aantal kilo’s Rotterdams afval bestaat uit groente-, fruit-, en tuinafval.

Het afval krijgt 'een tweede leven': het wordt verwerkt tot compost. Compost wordt gebruikt in de land- en tuinbouw, maar ook in sier- en moestuinen en bij het maken van tuinaarde en potgrond. En van de stoffen die vrijkomen bij het maken van compost, maken we groene stroom.

Geschikte woningen zijn voornamelijk laagbouwwoningen. Deze woningen beschikken in de meeste gevallen over een voor- en/of achtertuin. Soms zijn ook gestapelde woningen geschikt wanneer de benedenwoning beschikt over een voor- en/of achtertuin.

Niet alle woningen zamelen gescheiden gft in. Hoogbouw of gestapelde woningen (of andere woningen zonder voor- of achtertuin) zijn hiervoor niet geschikt.

Gestapelde woningen (onder/bovenwoningen) die wel over een huiscontainer beschikken voor restafval en papier en geschikt zijn voor gft krijgen maatwerkoplossingen aangeboden. De bewoners krijgen dan een gft-container, maar het restafval gooien zij weg in de ondergrondse wijkcontainers. Als er geen of te weinig ondergrondse wijkcontainers staan, dan plaatsen we tijdelijk bovengrondse wijkcontainers. Na evaluatie bepalen we of er definitief ondergrondse wijkcontainers bijgeplaatst worden. Hierover worden bewoners uiteraard tijdig geïnformeerd.

Nee. Gemeenten zijn wettelijk verplicht om gft gescheiden in te zamelen.
 

Elke woning die geschikt is, ontvangt standaard een huiscontainer voor gft. Composteert u? Dien dan een gemotiveerd verzoek in om uw gft-container in te leveren.

U kunt hiervoor ook mailen met afvaladministratieSB@rotterdam.nl.

Let op: niet alle groente- en fruitresten zijn geschikt voor een composthoop. Denk hierbij aan gekookte etensresten, aardappelschillen bespoten met antispruit, sinaasappelschillen, vlees, vis en dergelijke.

Ja, in bijna alle gevallen mag dat. U kunt u een verzoek indienen voor een tweede container via afval@rotterdam.nl.

Dat kan. Als u een container heeft van 240 liter, kunt u deze omwisselen voor een container van 140 liter. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden. Stuur uw verzoek naar afval@rotterdam.nl.

Onder gft verstaan we: schillen en etensresten van bijvoorbeeld aardappelen, groente en fruit. Maar ook andere maaltijdresten zoals vlees, vis, kip, eierschalen, graten en botjes.

Doppen van pinda’s en noten, kaaskorsten (zonder plastic), brood, koffiedik, koffiefilters (geen koffiepads) composteerbare zakjes met kiemplantlogo en theebladeren mogen in de gft-container.
Snoeiafval en kortgemaakte takken, bladeren, gras, kleine beetjes stro en (kamer)planten zonder pot en aarde (alleen restjes potgrond) mogen in de gft-container. Dikke takken, boomstammen en –stronken zijn grof tuinafval en levert u in bij het milieupark.
Kleine beetjes mest van kleine huisdieren mogen ook in de gft-container. Grote hoeveelheden mest (zoals paardenmest) mogen niet in de gft-container.
Olie en frituurvet kunt u apart inleveren bij het vetpunt of milieupark. Hier wordt biogas of biodiesel van gemaakt.

Schone en bruikbare compost maken van gft is alleen mogelijk als het gft-afval niet vermengd is met ander afval. Daarom is het belangrijk dat onderstaand afval niet in de gft-container komt.

Dit hoort bij het restafval:

 • as uit asbakken en de open haard
 • honden- en kattenharen
 • kattenbakkorrels
 • schelpen (van bijvoorbeeld mosselen)
 • luiers
 • koffiepads en theezakjes (piramidevormige theezakjes mogen bij PMD)
 • stofzuigerzakken met inhoud
 • vogelkooizand
 • zand en graszoden
 • kauwgom
 • lucifers
 • sigarettenpeuken
 • slachtafval
 • grote hoeveelheden mest

Oud papier en karton hoort in de papierbak, grof tuinafval brengt u naar het milieupark en melk- en sappakken kunt u in de plasticcontainer (PMD) gooien.

Het kan zijn dat er nare geurtjes ontstaan. Als u op de juiste manier omgaat met uw gft, dan kunt u dit wel grotendeels voorkomen.

 • Doe bij warm weer etensresten in de bak die het eerst wordt geleegd.
 • Verpak vlees- en visresten eerst in krantenpapier.
 • Gooi geen los afval in de afvalbak. Gebruik biologisch afbreekbare afvalzakjes voor afval dat in de gft- container mag en sluit deze goed af.
 • Laat gemaaid gras een dagje drogen en laat vochtig (gft)-afval eerst uitlekken voor het in de bak gaat.
 • Zet de (gft)-container zoveel mogelijk in de schaduw.
 • Maak de (gft)-container regelmatig schoon met water en groene zeep.
 • Leg een oude krant op de bodem van de gft-container.
 • Gooi af en toe een handjevol strooikalk, patentbloem of meel in de (gft)-container. Ze nemen vocht en geurtjes op.

Bij warm weer kan het soms voorkomen dat er maden in de afvalcontainer ontstaan. U kunt dit tegengaan door vleesresten in de bak te gooien die het eerst wordt geleegd (rest of gft) en ze daarnaast goed in te pakken in papier of biologisch afbreekbaar plastic, zodat vliegen er niet bij kunnen. Als er toch maden ontstaan, bestrijd ze dan met heet water of een scheut azijn.

Nee, de gemeente reinigt uw huiscontainers niet. Wij maken uw container alleen leeg. Schoonmaken kunt u zelf eenvoudig doen met water, een borstel en eventueel groene zeep.

Een hogedrukreiniger werkt ook prima. Vermijd chloor en andere agressieve schoonmaakmiddelen want deze zijn schadelijk voor de container en voor het milieu. Er zijn ook professionele schoonmaakbedrijven die containers schoonmaken. Als u uw containers wilt laten schoonmaken, kunt u zelf contact opnemen met een schoonmaakbedrijf en een contract afsluiten. De container laten schoonmaken is voor eigen rekening.

Met de nieuwe huiscontainers (met chip en barcode) weten we welke container bij welk huisadres hoort. Zo hebben we als gemeente beter zicht op bijvoorbeeld het aantal huiscontainers en het aantal kilo’s afval in een wijk.

De chip en een sticker met een barcode bevat data met adresgegevens. Ook wordt er geregistreerd welk type huiscontainer er staat. Deze registratie geeft  in het klantcontact inzicht in het soort en aantal huiscontainers per adres.