Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 4 min

Vet

De gemeente Rotterdam zamelt frituurvet en bakolie in voor recycling. Wist u dat van het oude vet en olie biobrandstof gemaakt wordt?

Doe het vet, na het afkoelen, in een plastic fles. Sluit de fles goed af en breng deze naar het dichtstbijzijnde inleverpunt. Bij alle Rotterdamse kinderboerderijen en milieuparken, en bij steeds meer supermarkten en sportclubs, staat een gele of blauwe container. Deze zijn speciaal voor vet. Er is altijd een inzamelpunt. Link opent een externe pagina bij u in de buurt.

Ook van ander vet en olie kan biobrandstof gemaakt worden. Bijvoorbeeld van vet dat in de pan achterblijft na braden of wokken. En van olie waarin bijvoorbeeld feta of gedroogde tomaten wordt bewaard.

Tweede leven

Gebruikt frituurvet en bakolie krijgen na inzameling een tweede leven als biobrandstof. Het gebruik van biobrandstof is goed voor het milieu. Niet alleen het frituurvet wordt hergebruikt. Ook de plastic-flessen waarin u de oude vetten en oliën doet, worden hergebruikt.

Niet in het riool

Gelukkig weten de meeste mensen dat gebruikt frituurvet niet in het riool thuishoort. Dus gooi het niet in de gootsteen of wc. Als u vet en olie naar een inleverpunt brengt, voorkomt u verstoppingen bij u thuis of in het riool en helpt u met afval scheiden.

Inzamelpunt worden?

Door inzamelpunt te worden, kunnen organisaties en bedrijven meehelpen aan het inzamelen van gebruikt frituurvet en bakolie. En ze kunnen daar zelfs wat extra geld aan verdienen. Meedoen is makkelijk en draagt bij aan een beter en schoner milieu.  U kunt zich aanmelden via dit formulier. Link opent een externe pagina. U ontvangt daarna de gegevens van één of meerdere vetinzamelbedrijven. U beslist zelf met welk bedrijf u vervolgens afspraken maakt. Daarna wordt een vetcontainer van 240 liter bij u bezorgd. Gratis. Zet de container op een opvallende plek, informeer uw bezoekers en laat het inzamelen beginnen! De volle container wordt opgehaald en voor een lege omgewisseld. Na het wegen van uw volle container ontvangt u de bijbehorende vergoeding.

Vragen en antwoorden