FitFestivals 55+
Gepubliceerd op: 04-11-2019
Geprint op: 05-10-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/fitfestivals/
Ga naar de hoofdinhoud

Gezond oud worden gaat niet altijd vanzelf. Op de Fitfestivals 55+ kunt u tests en activiteiten doen die te maken hebben met gezond eten en drinken, bewegen en slimme technologie (eHealth) voor het dagelijks leven van de 55+ Rotterdammers.

Steeds meer Rotterdammers bereiken de leeftijd van 55 jaar. Ze worden bovendien steeds ouder. Dan wilt u graag gezond zijn. Sommige inwoners willen zich blijven ontwikkelen, en hun talenten inzetten voor de samenleving. Anderen kunnen juist wel een duwtje in de rug gebruiken. Daarom organiseert de gemeente Rotterdam in samenwerking met Schuttelaar & Partners de komende maanden 'FitFestivals 55+' op verschillende plekken in Rotterdam.

Geplande FitFestivals

 • 7 september: Rozenburg, van 13.00 tot 20.00 uur. Locatie: Bibliotheek, Molenweg 20
 • 10 september. Gro-up Buurtwerk. Informatie volgt
 • 21 september: Delfshaven, van 13.00 tot 16.00 uur. Locatie: Pier 80, Rösener Manzstraat.
 • 6 oktober: Kralingen-Crooswijk van 16.00 tot 19.00 uur. Locatie: Huis van de Wijk De Branding
 • 15 oktober: IJsselmonde, van 13.00 tot 16.00 uur.. Locatie: Huis van de Wijk Grote Hagen, Grote Hagen 92
 • 5 november: Feijenoord, van 10.00 tot 14.00 uur. Locatie: Gezondheidscentrum Lijn 2, Slaghekstraat 251

'Ik kom alleen maar even voor de gezelligheid hoor.' Mieke Esmeijer is zaterdag één van de bezoekers aan Fitfestival in Pernis. Er kwamen deze dag meer mensen voor de gezelligheid. Maar voor heel wat van deze bezoekers was het festival in De Bonte Koe ook erg nuttig.

Allerlei organisaties gaven hier 2 april slimme gezondheidsadviezen en deden allerlei metingen. Maar je kon bijvoorbeeld ook genieten van het betere line dansen of een potje sjoelen bij de tafel van sjoelclub De Zoevende Schijf. Het paste allemaal in de aanpak van H!ERO. Zo heet de reeks van activiteiten die het leven in Pernis, Rozenburg en Hoek van Holland vitaler moet maken.

'Huh, hoe kan dít?'

Pernisser Bas Ruizeveld de Winter is blij met deze aandacht voor de gezondheid. 'Ik maak me wel eens zorgen. Mensen drinken soms al een hele tijd zo veel dat ze het op den duur gewoon gaan vinden. Maar dat is het natuurlijk niet.'

Voor Dawit Assefa bracht deze dag een welkome verrassing. ' Ik kan al een tijd m'n linkerarm niet goed omhoog kan krijgen. Alles zit vast.' Daar wisten ze na een klein onderzoekje bij de Pernisser therapeuten van Living Fit wel raad mee. Met een soort tikkende staaf werd z'n schouder afgetast. Na een paar minuten was het klaar. ' Huh, hoe kan dít? Ik kan m'n arm gewoon omhoog doen!' Tja, er zat kalk tussen z'n gewrichten. Gebeurt vaker. De shockwave-staaf tikte het even los.

'Live advies werkt beter'

Shanta Visser kwam samen met haar vriendin naar het Fitfestival. 'Mijn vriendin kwam voor de soep - die hier trouwens erg lekker is - ik kwam voor een advies. Ik zie er misschien wel goed uit, maar dat is de buitenkant. Ik heb toch het gevoel dat ik eens wat met m'n lijf moet doen. Ik heb al zitten puzzelen op internet, maar daar word je gek van. Zo'n live advies werkt toch beter.'

Niet altijd gaat het alleen om gezond eten en bewegen. Het gaat er ook om dat je het naar je zin hebt. Marian Bussem is vrijwilliger bij de speeltuin en doet in Pernis al jaren mee aan line-dansen. Ze zegt: 'Sporten en bewegen is verstandig. Maar het gaat óók om een goed leven, dat je lekker in je vel zit en dat je positief in het leven staat.'

'Koekje tussen twee koppen koffie in'

Lang niet altijd hoeven mensen hun hele leven om te gooien om meer in balans te komen. Soms kan een kleine tip al het verschil maken. Vraag het maar aan Narda Ketting-Keemink. 'Ik neem altijd tussen twee koppen koffie door een koekje. Dan smaakt die tweede bak beter. Maar daardoor is m'n taille wel te dik. Ik kreeg het advies om dat tussendoor-koekje te laten schieten. Ik ga het eens proberen.'

Mieke Esmeijer die voor gezelligheid kwam, heeft ondertussen haar ronde door het Fitfestival gedaan. En dat was niet voor niets. 'M'n cholesterol is te hoog. Dat wist ik niet. Ze hebben het net gemeten. Ik ga zo meteen een tafel verder met de diëtiste praten om te bekijken hoe ik die cholesterol omlaag krijg.'

Gezonder en gelukkiger leven

De FitFestivals 55+ zijn er om de gezondheid van 55+’ers in de verschillende gebieden te verbeteren. Tijdens de evenementen maken Rotterdammers uit de 55+-doelgroep mee hoe ze gezond en gelukkig kunnen leven in hun eigen omgeving. Bijvoorbeeld door goed te bewegen, gezond te eten en drinken, genoeg ontspanning te vinden, uw talenten te benutten en moderne technologie (eHealth) te gebruiken. Iedereen kan wel iets doen voor zichzelf of een ander.

Op een makkelijke, positieve manier worden tests en activiteiten aangeboden die te maken hebben met de gezondheid, het dagelijks leven en talentontwikkeling van de 55+’ers. Herkenbare organisaties en professionals uit de gebieden verzorgen de activiteiten. Zo verbinden zij zich aan de inwoners en de maatschappelijke opgave om gezond(er) en gelukkig(er) ouder worden in Rotterdam.

Gezondheidsdieren

De FitFestivals worden georganiseerd in de vorm van een safari. De safari neemt u mee door het leefgebied van zes 'gezondheidsdieren'. Elk gezondheidsdier heeft een herkenbare kracht, die door gezondheidspartners wordt benut. Deze zes dieren zullen u helpen aan een gezonder en gelukkiger leven:

 • de Cheetah: hier vindt u de partners die u helpen met sport en beweging
 • de Chimpansee: hier vindt u de partners die u leren over moderne technologie
 • de Leeuw: hier vindt u de partners die u helpen met talentontwikkeling
 • de Giraffe: hier vindt u de partners die u informeren over gezondere voeding
 • de Olifant: hier vindt u de partners die u helpen met taalvaardigheid
 • de Zebra: hier vindt u de partners die helpen bij sociale activiteiten.

Meer informatie

Benieuwd naar het Safari FitFestival 55+ of de 'gezondheidsdieren'? Of wilt u iets anders delen over de FitFestivals 55+ in Rotterdam? Kijk voor meer informatie op Gezond010.nl.