FitFestivals
Gepubliceerd op: 04-11-2019
Geprint op: 08-12-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/fitfestivals/
Ga naar de hoofdinhoud

Gezond ouder worden gaat niet altijd vanzelf. Op de FitFestivals 55+ kunt u tests en activiteiten doen, die te maken hebben met gezond eten en drinken, bewegen en slimme technologie (eHealth).

De Rotterdamse bevolking vergrijst. Bovendien worden Rotterdammers steeds ouder. Het liefst blijven zij zo lang mogelijk gezond, fit en zelfstandig. Mensen blijven ook langer gezond als ze aan de slag gaan met hun talenten. Daar helpt de gemeente hen graag bij. Daarom organiseert de gemeente Rotterdam met welzijnsorganisaties uit de stad FitFestivals 55+ op verschillende plekken in Rotterdam.

Gezonder en gelukkiger leven

De FitFestivals 55+ zijn er om de gezondheid van Rotterdammers van 55 jaar en ouder in de verschillende gebieden te verbeteren. Tijdens de evenementen leren 55-plussers hoe ze gezond en gelukkig kunnen leven in hun eigen omgeving. Bijvoorbeeld door veel te bewegen, gezond te eten en drinken, genoeg te ontspannen, hun talenten te benutten en moderne technologie (of eHealth) te gebruiken. Iedereen kan wel iets doen voor zichzelf of een ander.

Op een makkelijke, positieve manier worden tests en activiteiten aangeboden, die te maken hebben met de gezondheid, het dagelijks leven en talentontwikkeling van de 55-plussers. Welzijnsorganisaties uit de wijken verzorgen de activiteiten. U vindt op een FitFestival organisaties die:

  • u advies geven over sport en beweging
  • u leren over moderne technologie
  • u helpen met het inzetten van uw talenten
  • u informeren over gezondere voeding
  • u leren om (beter) Nederlands te spreken en begrijpen
  • helpen bij sociale activiteiten, zoals samen wandelen.

Geplande FitFestivals

Op dit moment zijn er geen FitFestivals gepland. Als er weer nieuwe FitFestivals georganiseerd worden, worden die hier vermeld.

'Ik kom alleen maar even voor de gezelligheid hoor.' Mieke Esmeijer is zaterdag één van de bezoekers aan FitFestival in Pernis. Er kwamen deze dag meer mensen voor de gezelligheid. Maar voor heel wat van deze bezoekers was het festival in De Bonte Koe ook erg nuttig.

Allerlei organisaties gaven hier 2 april slimme gezondheidsadviezen en deden allerlei metingen. Maar je kon bijvoorbeeld ook genieten van het betere line dansen of een potje sjoelen bij de tafel van sjoelclub De Zoevende Schijf. Het paste allemaal in de aanpak van H!ERO. Zo heet de reeks van activiteiten die het leven in Pernis, Rozenburg en Hoek van Holland vitaler moet maken.

'Huh, hoe kan dít?'

Pernisser Bas Ruizeveld de Winter is blij met deze aandacht voor de gezondheid. 'Ik maak me wel eens zorgen. Mensen drinken soms al een hele tijd zo veel dat ze het op den duur gewoon gaan vinden. Maar dat is het natuurlijk niet.'

Voor Dawit Assefa bracht deze dag een welkome verrassing. ' Ik kan al een tijd m'n linkerarm niet goed omhoog kan krijgen. Alles zit vast.' Daar wisten ze na een klein onderzoekje bij de Pernisser therapeuten van Living Fit wel raad mee. Met een soort tikkende staaf werd z'n schouder afgetast. Na een paar minuten was het klaar. 'Huh, hoe kan dít? Ik kan m'n arm gewoon omhoog doen!' Tja, er zat kalk tussen z'n gewrichten. Gebeurt vaker. De shockwave-staaf tikte het even los.

'Live advies werkt beter'

Shanta Visser kwam samen met haar vriendin naar het FitFestival. 'Mijn vriendin kwam voor de soep - die hier trouwens erg lekker is - ik kwam voor een advies. Ik zie er misschien wel goed uit, maar dat is de buitenkant. Ik heb toch het gevoel dat ik eens wat met m'n lijf moet doen. Ik heb al zitten puzzelen op internet, maar daar word je gek van. Zo'n live advies werkt toch beter.'

Niet altijd gaat het alleen om gezond eten en bewegen. Het gaat er ook om dat je het naar je zin hebt. Marian Bussem is vrijwilliger bij de speeltuin en doet in Pernis al jaren mee aan line-dansen. Ze zegt: 'Sporten en bewegen is verstandig. Maar het gaat óók om een goed leven, dat je lekker in je vel zit en dat je positief in het leven staat.'

'Koekje tussen twee koppen koffie in'

Lang niet altijd hoeven mensen hun hele leven om te gooien om meer in balans te komen. Soms kan een kleine tip al het verschil maken. Vraag het maar aan Narda Ketting-Keemink. 'Ik neem altijd tussen twee koppen koffie door een koekje. Dan smaakt die tweede bak beter. Maar daardoor is m'n taille wel te dik. Ik kreeg het advies om dat tussendoor-koekje te laten schieten. Ik ga het eens proberen.'

Mieke Esmeijer die voor gezelligheid kwam, heeft ondertussen haar ronde door het FitFestival gedaan. En dat was niet voor niets. 'M'n cholesterol is te hoog. Dat wist ik niet. Ze hebben het net gemeten. Ik ga zo meteen een tafel verder met de diëtiste praten om te bekijken hoe ik die cholesterol omlaag krijg.'

Meer informatie

Kijk voor meer FitFestival-verhalen op Gezond010.nl.