Cool - Scheepvaartkwartier - Stadsdriehoek
Gepubliceerd op: 05-01-2017
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/cool-scheepvaartkwartier-stadsdriehoek/
Ga naar de hoofdinhoud

Dit gebied wordt door de meeste mensen als het centrum van Rotterdam gezien. Enorme wolkenkrabbers en veel winkels, musea en horeca. Dit gebied bevat ook meerdere (openbaar) vervoersknooppunten zoals het centraal station en station Beurs.

Er wonen ongeveer 24.000 mensen.

Nieuws

Meer nieuws over uw wijk? Meld u aan voor de wijknieuwsbrief. Elke twee weken ontvangt u nieuws over uw eigen wijk in uw mailbox.

Rotterdam realiseert op twee locaties opvangplekken voor statushouders en asielzoekers. Het gaat om het schip Arkona aan de Terwenakker (Stadsdriehoek), waar sinds deze week asielzoekers verblijven. Op het schip De Statendam in de Schiehaven (Delfshaven) worden vanaf volgende week statushouders opgevangen.

Op beide locaties werden overigens aanvankelijk Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Zij verhuizen naar een andere plek, zo kunnen de Oekraïners van de Arkona terecht op het schip De Volendam in de Merwehaven.

Asielzoekerscentra

De opvang van vluchtelingen raakt ons allemaal. We zien de verschrikkelijke beelden van de oorlog in Oekraïne en willen zo goed mogelijk onderdak bieden aan Oekraïners die dit geweld ontvluchten. Tegelijkertijd zijn er ook andere vluchtelingen die niet in hun land kunnen of willen blijven omdat het voor hen niet veilig is. Zij vragen in Nederland asiel aan.

De asielzoekerscentra in ons land kampen hierdoor met ruimtetekort. Dit heeft ook weer met de woningmarkt te maken. Asielzoekers die in ons land een verblijfsvergunning krijgen, worden statushouders. En hebben dan recht op een woning in een gemeente. Maar, die woningen zijn er niet of nauwelijks. Daardoor blijven zij langer in de asielzoekerscentra.

De landelijke overheid vraagt gemeenten daarom (tijdelijk) extra opvang te bieden aan zowel Oekraïense vluchtelingen als statushouders en asielzoekers. Rotterdam doet dit op verschillende plekken, waaronder dus sinds kort aan de Schiehaven en de Terwenakker.

Meer informatie

Wilt u meer weten? Kijk dan op de pagina Vluchtelingen Oekraïne. Heeft u andere vragen of opmerkingen, dan kunt u bellen met telefoonnummer 14 010.

Sinds 2019 werkt gemeente Rotterdam samen met stichting Droom en Daad aan het herstel van het Park op basis van de oorspronkelijke ontwerpen van de landschapsontwerpers vader en zoon Zocher.

De renovatie van het Park begon overigens al in 2012. Tot 2016 zijn onder meer de bruggen en waterpartijen opgeknapt, de evenementenvelden versterkt, paden vernieuwd, speelplek de Verloren Parel is gerealiseerd en het Koetshuis werd gerestaureerd.

Sinds 2019 is Droom en Daad ook bij dit project betrokken. Het is de ambitie om voor eind 2023 de hele renovatie af te ronden.

Plattegrond van Het Park. Op het getekende bovenaanzicht is linksboven, in de noordwestelijke punt van het park het gebied van de afgeronde fase één omkaderd. Links daarvan is het gebied van fase twee van de renovatie omlijnd.

Deze winter werd in de noordwestelijke punt van het park fase één afgerond. De bouwhekken zijn hier dan ook verdwenen. Nu is fase twee aan de beurt. Deze werkzaamheden duren tot de zomer. De beplanting volgt in het najaar.

De werkzaamheden vinden per deelgebied plaats. Zo blijft het grootste gedeelte van het Park voor iedereen toegankelijk.

Meer informatie is te vinden op de pagina Renovatie Het Park.

Wijkraad

Vanaf 16 maart heeft uw wijk een wijkraad. De leden van de wijkraad halen op wat er leeft in de buurt. Op straat, tijdens bijeenkomsten of online. Ze zorgen ervoor dat iedereen die dat wil kan meedenken. Bijvoorbeeld over meer groen, veiligheid, speelplekken of fietspaden. De wijkraad verzamelt de ideeën en maakt plannen - samen met bewoners, wijkorganisaties en de gemeente. Al deze plannen schrijven ze op in het wijkakkoord. Dit wijkakkoord wordt onder andere door de gemeente uitgevoerd. De wijkraad kijkt mee of dit ook echt gebeurt; en adviseert de gemeente over alles dat voor de wijk van belang is. Lees meer op de pagina Wijkraden.

Fien van den Assem

Fien van den Assem

Leon Houtzager

Leon Houtzager

Marco Kole

Marco Kole

Edson Olf (voorzitter)

Edson Olf

Loes Rojer

Loes Rojer

Sandra de Vries

Sandra de Vries

Renske Wienen

Renske Wienen

Bewonersinitiatieven

Als u een leuk idee voor de buurt heeft kunt u hiervoor subsidie aanvragen. Dat kan van alles zijn, zolang het gebied of de wijk er maar leuker, mooier of beter van wordt. Kijk voor meer informatie op Mijn.Rotterdam.nl of Opzoomermee.nl of neem contact op met uw wijknetwerker.

Meer informatie

Wilt u iets melden of heeft u een vraag aan de gemeente? U kunt ons altijd bereiken:

U kunt de wijkraad bereiken via e-mail, telefoon 14 010 of per brief: Wijkraad Cool-Scheepvaartkwartier-Stadsdriehoek, Postbus 70012, 3000 KP Rotterdam.