Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 3 min

Schiekadeblok

Het Schiekadeblok is een eigenzinnige plek in het centrum van Rotterdam. Het gebied is in ontwikkeling. Naast werken en verblijven kan er straks ook gewoond worden.

Het Schiekadeblok is het gebied dat wordt begrensd door de Schiekade, Schiestraat, Delftsestraat en het Delftseplein. Er is een mix aan horeca, cultuur en design waarvoor Rotterdammers en bezoekers van de stad veel waardering hebben. Bij de ontwikkeling van het gebied wil de gemeente hierop voortbouwen. En tegelijkertijd inspelen op de groei van Rotterdam, waaronder de vraag naar woningen en kantoren dichtbij het Centraal Station.

Behoud huidig karakter

In het Schiekadeblok zijn veel creatieve en vernieuwende (horeca)ondernemers gevestigd. Samen met de rauwe uitstraling van het gebied zorgt dit voor een sfeer die geliefd is. Bij de ontwikkeling van het gebied wil de gemeente het huidige karakter zoveel mogelijk behouden. Dit gebeurt op verschillende manieren:

  • In de Delftsestraat en het Schieblock-gebouw blijven kantoren en werkruimtes voor de vernieuwende en creatieve bedrijven.
  • Ook blijft het Schiekadeblok een levendige plek om op een terras te zitten, uit eten te gaan of bijvoorbeeld een poppodium te bezoeken. In het nieuwe plan is ruimte voor dag-, avond- en nachthoreca.
  • Met de (horeca)ondernemers bespreekt de gemeente hoe creatieve initiatieven kunnen blijven opbloeien en groeien. In de toekomst én tijdens de bouwfase.
  • In het gebied staan panden die direct na het bombardement op Rotterdam zijn gebouwd. Deze zogeheten wederopbouwpanden zijn belangrijk voor de rauwe uitstraling van het gebied. De panden worden zoveel mogelijk behouden en in ere hersteld. 

Bouw 650 woningen en extra kantoren

In het Schiekadeblok zijn nu nog geen woningen. Dat gaat veranderen. Er worden twee (woon)torens gebouwd met in totaal ongeveer 650 woningen. Aan het Delftseplein komt een toren van maximaal 70 meter hoog. De tweede toren staat achter, of grenst aan, het Schieblock-gebouw en wordt maximaal 200 meter hoog. Er komen sociale huurwoningen, middeldure huur- en koopwoningen en woningen in de hoge prijsklasse. Ook worden er extra kantoren gebouwd in het Schiekadeblok. Vanwege de ligging bij Centraal Station vestigen bedrijven zich graag in het gebied. Langs het spoor is er ruimte voor de nieuwbouw van 39.000 m2 aan kantoren.

Hele dag levendig

Het Schiekadeblok is in de toekomst de hele dag door levendig. In het onderste deel van de gebouwen komen publieke voorzieningen zoals horeca. In alle plinten mag daghoreca komen. Daghoreca mag een terras houden en tot 23.00 uur open blijven. Ook in de avond en nacht is er horeca open. Wel minder dan nu. Om ervoor te zorgen dat wonen en horeca straks naast elkaar kunnen bestaan is met veel partijen gekeken naar de mogelijkheden. Voor avondhoreca zijn de nieuwbouwtorens het meest geschikt.De locatie van poppodium Annabel en de kelder van het Schieblock-gebouw zijn de twee plekken die bestemd zijn voor nachthoreca.

Groene ontmoetingsplaats

In het midden van het Schiekadeblok komt een groene en levendige ontmoetingsplaats met horeca en terrassen. De wederopbouwpanden en de nieuwbouw gaan samen een blok vormen rondom dit Delftsehof. Onder het hof en de nieuwe kantoorgebouwen langs het spoor komt een parkeergarage.

Besluitvorming gemeentebestuur

Het bestemmingsplan Schiekadeblok is op 20 oktober 2022 vastgesteld door de gemeenteraad. Hierin staat bijvoorbeeld onder welke voorwaarden gebouwd mag worden, tot welke hoogte en hoe de gebouwen en het gebied gebruikt mogen worden. Het bestemmingsplan is te bekijken op Ruimtelijkeplannen.nl. Link opent een externe pagina.

Met het vaststellen van het bestemmingsplan is het kader van de ontwikkeling bepaald. Eerder stelde het gemeentebestuur de uitgangspunten voor de ontwikkeling (mei 2020), het stedenbouwkundig model (mei 2020) en het stedenbouwkundig plan (januari 2022) vast: