Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 7 min

Bomen

In de stad staan ruim 165.000 bomen. Ze staan in straten, op pleinen, langs wegen, singels en in plantsoenen en parken. In natuurlijke stroken met struiken en stukken bos groeien nog eens 450.000 bomen. Samen is dat meer dan 1 boom per inwoner!

In Rotterdam zijn meer dan 700 verschillende soorten bomen te vinden. Er is zelfs een boom naar de stad vernoemd, de Acer pseudoplatanus 'Rotterdam'. Rotterdam heeft ook een aantal monumentale bomen. Bekijk ze hier op een kaart. Link opent een externe pagina

Meer weten over Rotterdamse bomen? Wandel dan de Bomenroute. Deze loopt door het centrum langs 22 bomen met een verhaal.

Belangrijk voor de stad

Bomen zijn belangrijk voor een fijne, groene omgeving. Ze nemen water op als het regent en geven verkoeling als het heet en droog is. Ze dragen bij aan de biodiversiteit en zorgen voor gezonde lucht in de stad. 

Stadsbomen hebben het niet altijd makkelijk. De wortels staan vaak in de verdrukking. Daarom investeert Rotterdam extra in bestaande bomen, door de groeiplek te verbeteren. De oude grond rond de wortels wordt weggezogen en nieuwe voedzame aarde komt ervoor in de plaats. Waar het kan komt er ook meer groen rond de boom.

Zorg voor de bomen

De bomenexperts van de gemeente houden de bomen goed in de gaten. Ze controleren de groei en ontwikkeling van de bomen. Ook bepalen ze waar en wanneer een boom gesnoeid moet worden. Bomen die gevoelig zijn voor ziekten of die een aanrijding of straatophoging hebben ondergaan, krijgen extra aandacht. Bekijk ook het groenonderhoud in Rotterdam.

Boomziekten

Bomen kunnen ook ziek worden of ergens last van hebben. De meest voorkomende ziektes en plagen bij Rotterdamse bomen zijn:

Bomendepot

Bomen moeten soms helaas weg  door  werkzaamheden aan bijvoorbeeld het riool. Gezonde, sterke  bomen die verplant kunnen worden, krijgen een nieuwe plek  binnen een project of ergens anders in de stad. Is er niet meteen  een nieuwe plek beschikbaar, dan verzorgen we de boom in het bomendepot. Voordat de bomen een nieuwe plek in de stad krijgen, blijven ze ongeveer 3 jaar in het depot. Zo kunnen ze op hun gemak herstellen. Bekijk de video. Link opent een externe pagina (Vimeo). 

Vervangen van bomen

Jaarlijks worden dode bomen en ernstig aangetaste bomen verwijderd. Dat gebeurt uit voorzorg om gevaarlijke situaties te voorkomen. Zoveel mogelijk bomen worden vervangen door nieuwe. Op de Rotterdamse boomvervangingskaart kunt u zien of er een nieuwe boom wordt geplant.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Zorgplicht bomen

De gemeente controleert daarnaast het hele jaar door en in de hele stad bomen op basis van de zogenaamde 'zorgplicht'. Ook dan kan er aanleiding zijn om bomen, die een risico voor de veiligheid vormen, uit voorzorg te snoeien of weg te halen.

Op de kaart 'kapvergunningen zorgplicht bomen Rotterdam' staan  bomen in het openbaar gebied waarvoor een kapvergunning is aangevraagd op basis van de zorgplicht. Ook staat er voor welke bomen de vergunning is verleend.  Klik op een boom op de kaart om in  de bijlage het bijbehorende besluit in te zien. Nadat de vergunning verleend is kunt u binnen zes weken bezwaar maken. Let op: bomen die worden verwijderd in verband met een project staan hier niet op.

Kaart 'Kapvergunningen zorgplicht bomen Rotterdam'. Link opent een externe pagina

Niet alle aanvragen en besluiten  voor kapvergunningen staan op deze kaart. Bomen die niet op gemeentelijke grond staan vindt u hier niet. Zoals bomen op het terrein van een woningbouwvereniging.

Omgevingsvergunningen

Alle aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen, waaronder kapvergunningen, kunt u inzien op deze kaart.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

OmgevingsAlert app

U kunt een melding ontvangen van actuele aanvragen voor omgevingsvergunningen in de buurt. Download hiervoor de OmgevingsAlert app in de App Store of Google Play Store. Zet in de app uw locatie aan en geef aan welk soort meldingen u wilt ontvangen.

    Zelf een kapvergunning aanvragen

    Wilt u een boom verwijderen, verplaatsen of sterk snoeien? Dan heeft u mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Doe de Vergunningcheck en zie meteen of u een vergunning nodig heeft.