Betalingen door gemeente
Gepubliceerd op: 21-03-2019
Geprint op: 04-10-2022
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/betalingen-door-gemeente/
Ga naar de hoofdinhoud

Als u bent begonnen met een betaalde baan en uw uitkering stopt, betaalt de gemeente niet langer voor u aan derden. Bijvoorbeeld betalingen voor de huur, energielasten, eventuele beslagleggingen en schulden.

U kunt zelf afspraken maken met uw werkgever, instantie of uw bank, zodat u deze kosten zelf kunt gaan betalen.

Bij verrekening van een hoger salaris met uw uitkering, kan uw aanvullende uitkering te laag zijn om er de vaste lasten van te betalen. Controleer daarom elke maand uw uitkeringsspecificatie op de betaling van de vaste lasten. Zorg dat u op tijd uw vaste lasten betaalt. Daar bent u zelf verantwoordelijk voor.

Let op! Uw eerste salaris bij uw werkgever staat vaak op de laatste dag van de maand op uw rekening. Dat is anders dan wat u gewend was met uw uitkering.

U gaat zelf uw ziektekostenpremie betalen. Informeer bij uw nieuwe werkgever naar een collectieve ziektekostenverzekering. Neem in ieder geval op tijd contact op met uw eigen zorgverzekeraar, zodat u altijd goed verzekerd blijft.

Betaalt de gemeente van uw uitkering de vaste lasten, zoals de huur voor uw woning? Dat noemen we derdenbetalingen. Als u geen uitkering meer ontvangt, betaalt de gemeente niet langer voor u aan derden. Maak dan afspraken met uw werkgever, instantie of uw bank zodat u uw rekeningen zelf kunt betalen.

Bankrekening

Als u geen bankrekening heeft, neem dan contact op met uw inkomensconsulent. Hij of zij kan u helpen bij de aanvraag van een bankrekening.

Andere regelingen

Als u een baan heeft gevonden, zijn er verschillende regelingen. Of u er gebruik van kunt maken hangt af van de hoogte van uw inkomen.

Bijzondere bijstand is een uitkering waarmee u extra kosten en bijzondere kosten kunt betalen. U heeft recht op bijzondere bijstand als u voldoet aan de voorwaarden. Verdient u veel, dan heeft u meestal geen recht op bijzondere bijstand. Vragen hierover? Stel deze aan uw inkomensconsulent of kijk op de pagina Rondkomen.

Met uw nieuwe inkomen veranderen soms ook de heffingskortingen. Houd er rekening mee dat de hoogte van uw zorg- en huurtoeslag ook kan veranderen.

  • Meer informatie over toeslagen van de Belastingdienst (bijvoorbeeld over huurtoeslag of een kindgebonden budget)? Ga naar toeslagen.nl of bel 0800 - 05 43
  • Meer informatie over heffingskortingen van de Belastingdienst? Ga naar belastingdienst.nl en vul de zoekterm heffingskortingen in bij het zoekvenster of bel 0800 - 05 43.
  • Meer informatie over kwijtschelding van gemeentelijke belastingen? Ga naar de pagina Gemeentebelastingen of de pagina Rondkomen.
  • Meer informatie over de tegemoetkoming studiekosten staat op duo.nl.

Er komt veel op u af als u weer gaat werken. Uw contactpersoon werk kan meer informatie geven en u doorverwijzen.

Meer informatie

Gemeente Rotterdam vindt het belangrijk u juiste, volledige en actuele informatie te bieden. Omdat we dit niet altijd kunnen garanderen, kunt u geen rechten aan deze informatie ontlenen. Wilt u meer weten? Neemt u dan contact met ons op.