Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 5 min

Samenvoegen van woningen SwieGo

Samenvoegen en vergroten van woningen in de Van Swietenlaan en Goereesestraat.

De gemeente stimuleert het vergroten van woningen op Rotterdam Zuid door een uit- of opbouw, maar ook het samenvoegen van twee kleinere woningen tot één grotere woning. Met het project SwieGo koopt de gemeente zelf woningen aan in de Van Swietenlaan en de Goereesestraat, om van twee woningen één samengevoegde woning te maken, of een woning te vergroten. Deze woningen worden vervolgens als kluswoning aangeboden aan bewoners die groter willen wonen.

Waarom doen we dit?

In Rotterdam Zuid staan veel kleine woningen en dat kan lastig zijn als u groter wilt wonen. Bijvoorbeeld als u gaat samenwonen, wilt thuiswerken of als u kinderen krijgt. Omdat er te weinig grote woningen zijn wil de gemeente Rotterdam oplossingen bedenken. Tevreden bewoners zouden immers in hun eigen buurt moeten kunnen blijven wonen.

Het vergroten van uw woning of het samenvoegen van woningen wordt in sommige wijken gestimuleerd door middel van een subsidie.

Welke opties heeft u als woningeigenaar?

Er zijn drie opties: niets doen, meedoen met vergroten óf verkopen. Deelname is niet verplicht maar wel een mooie kans. Misschien kunt u ook groter wonen zonder de vertrouwde omgeving te hoeven verlaten. Kijk op pagina Samenvoegen vergroten voor de mogelijkheden.

Als u op de begane grond woont, kunt u bijvoorbeeld vergroten door minimaal 20m2 in de tuin aan te bouwen, als de tuin het toelaat. Daar zijn inmiddels al een aantal mooie voorbeelden van. De gemeente Rotterdam koopt hier ook woningen, er is dus een kans dat we de woning naast u aanbieden om samen te voegen.

Voortgang van het project

De afgelopen maanden zijn er diverse (verduurzamende) werkzaamheden verricht aan de Van Swietenlaan 41-51. In dit blok zijn 8 kleine woningen samengevoegd tot 2 modelwoningen en 2 grote kluswoningen. Deze 4 grote (klus)woningen worden in het laatste kwartaal van 2023 te koop aangeboden via Funda. De 4 (klus)woningen (41A, 45A, 47A en 47C) zijn de eerste samengevoegde woningen die worden verkocht binnen dit project, maar zeker niet de laatste.

Aan de Van Swietenlaan én de Goereesestraat worden in 2024 nieuwe samengevoegde woningen gecreëerd en worden er woningen met vergrootverplichting verkocht.  Om een woning samen te voegen, moet deze natuurlijk vrij van verhuur zijn. Daarom zijn er de afgelopen tijd een aantal tijdelijke huurcontracten opgezegd om samenvoegingen mogelijk te maken. De nieuwe samengevoegde woningen én de woningen met vergrootverplichting worden op den duur verkocht als kluswoning aan mensen die er zelf gaan wonen.

Carnisse Poort

Midden in het gebied Van Swietenlaan/Goereesestraat komt de Carnisse Poort. Een project dat de doorgang tussen Zuidplein en de achtergelegen wijk Carnisse moet verbeteren.

Vragen en antwoorden

Meer informatie

Wilt u in gesprek gaan over de verkoop van uw woning of het zelf samenvoegen of vergroten van uw woning? Neem dan contact op met Nick Smit van Steenvlinder, via telefoon 06 265 750 46 of e-mail nick.smit@steenvlinder.nl. Link opent een externe pagina.

Nieuwsbrieven

Wilt u de nieuwsbrieven over dit project ontvangen? Ook hiervoor kunt u zich aanmelden bij Nick Smit van Steenvlinder. Link opent een externe pagina.