Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Samenvoegen vergroten

De gemeente Rotterdam moedigt het samenvoegen en vergroten van woningen in bepaalde wijken van Rotterdam-Zuid aan. De subsidieregeling die in 2022 zou eindigen, wordt verlengd.

Een hamer en een beitel
Foto: gemeente Rotterdam

Woningeigenaren kunnen nog steeds € 35.000 krijgen voor het samenvoegen van woningen en € 20.000 voor het vergroten van hun woning.

Er zijn verschillende manieren om woningen te vergroten of samen te voegen. Zo kunnen een beneden- en bovenwoning worden samengevoegd. Of twee appartementen binnen één complex. Ook kan een eigenaar ervoor kiezen om zijn woning uit te bouwen of opslagruimten, kelders of zolderbergingen te veranderen in bijvoorbeeld een woonkamer, slaapkamer of keuken.

Het samenvoegen en vergroten van woningen heeft positieve effecten:

 • Meer aantrekkelijke bijzondere woningen in Rotterdam-Zuid.
 • Bewoners van Rotterdam-Zuid hoeven niet te verhuizen als ze groter willen wonen in dezelfde wijk.
 • Rotterdam-Zuid wordt aantrekkelijker voor woningzoekenden.
 • Meer verschillende woningen.

Subsidie direct aanvragen

U kunt de subsidie voor het samenvoegen van twee woningen of voor het vergroten van uw woning online aanvragen via het loket van de gemeente Rotterdam. U logt in met uw DigiD (voor burgers) of eHerkenning (voor bedrijven). Vervolgens volgt u de aangegeven stappen om de subsidie aan te vragen.

Voor deze wijken is de subsidie beschikbaar

De subsidie is beschikbaar voor huiseigenaren in:

 • Afrikaanderwijk
 • Bloemhof
 • Carnisse
 • Feijenoord
 • Hillesluis
 • Landbouwbuurt:
  • Strevelsweg (even) 144 - 230
  • Verlengde Motorstraat (even) 10 - 98
  • Dordtsestraatweg (even) 398 - 470
  • Valkeniersweg (oneven) 81 - 135
  • Jagerslaan (even) 4 - 98
 • Oud-Charlois
 • Tarwewijk.

De samenvoegcoach helpt

Samenvoegen en vergroten kan op veel manieren. Heeft u vragen of begeleiding nodig? Stuur dan een e-mail naar de samenvoegcoach.

Vier dingen die u moet weten over de samenvoegcoach en de subsidie:

1. De Samenvoegcoach geeft gratis advies

De Samenvoegcoach is een medewerker van de gemeente Rotterdam. Hij of zij kan u helpen bij het aanvragen van de subsidie of adviseren over zaken die u moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van één gas, water en elektriciteitsaansluiting of toestemming van de VVE.

2. Subsidie voor samenvoegen of vergroten van woningen

Voor het vergroten van een woning is de subsidie € 20.000 en voor het samenvoegen van twee woningen € 35.000. De subsidies zijn niet met elkaar te combineren. Wel is het mogelijk om een combinatie te maken met andere subsidies voor onderhoud of verbetering van huizen.

3. Woningen in Rotterdam-Zuid

De subsidies zijn beschikbaar voor huiseigenaren in bepaalde wijken van Rotterdam-Zuid. Op dit moment zijn er weinig ruime woningen beschikbaar. Door het vergroten of samenvoegen van woningen komen er straks meer verschillende woningen.

4. U ontvangt de subsidie achteraf

De subsidie is bedoeld om huiseigenaren aan te moedigen huizen samen te voegen of te vergroten om meer ruimere woningen in Rotterdam-Zuid mogelijk te maken. De subsidie is niet bedoeld om een woning mee te kopen. U ontvangt het bedrag achteraf. Het is ook niet mogelijk om een voorschot te krijgen op de subsidie.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Ervaringen van anderen

Tanja woont samen met haar partner en dochter aan de Van Swietenlaan. Samen met twee andere buren besloot Tanja haar huis te vergroten. Haar woning was 60 vierkante meter en na de verbouwing, waarbij één extra verdieping op het huis werd geplaatst, hadden ze er 30 vierkante meter woonruimte én een dakterras van 15 vierkante meter bij.

Tanja: 'Voor een gezin was deze woning eigenlijk te klein. Mijn dochter had een kleine slaapkamer en mijn man en ik hadden onze slaapkamer gecreëerd door een schuifdeur in de woonkamer te plaatsen. Hierdoor was de woonkamer erg krap. De badkamer bestond uit alleen een douche en kwam direct uit in de keuken. Toen mijn buurvrouw vertelde haar woning te gaan vergroten en vroeg: 'Is dat ook niet iets voor jou?', durfde ik het aan.
Van bouwtekening tot verbouwing

De buren zochten contact met de adviseur van de gemeente en tijdens een VVE-bijeenkomt kregen ze uitleg over de aanpak. 'Daarna hebben we een architect in de arm genomen. Zij bleek een grote hulp. Ze maakte de bouwtekeningen en toen is het balletje gaan rollen.' Het huis werd in ongeveer één jaar volledig verbouwd. Tanja zegt er wel bij: 'Eigenlijk had ik me beter moeten laten informeren. Het wachten op de bouwvergunning gaf stress en een betrouwbare aannemer vinden was moeilijk. Ook duurde het even voordat de financiën rond waren. Toen de aannemer eenmaal aan het werk ging, was hij in twee maanden klaar. Dat vind ik knap voor zo'n grote klus. Tijdens de verbouwing konden wij tijdelijk bij mijn vader wonen.'

Tanja blijft op Zuid

'Ik ben ontzettend blij met het resultaat. Als je er geld voor hebt, raad ik het andere bewoners zeker aan. Wel met het advies je goed te laten informeren over welke wegen je moet bewandelen. Zoek een goede aannemer die je kunt vertrouwen en zorg ervoor dat je je papieren netjes op orde hebt. De ervaring met de gemeente was prima. Zonder deze subsidieregeling waren we waarschijnlijk verhuisd. Ik ben blij dat we zijn gebleven, want de buurt wordt steeds leuker!

Cristina Ampatzidou is architect en woont sinds 13 jaar in Rotterdam. Samen met haar vriend en dochter was ze lange tijd op zoek naar een grotere woning. 'We werken allebei als freelancer en hebben ruimte nodig om te kunnen wonen én werken. Maar het vinden van een betaalbaar, ruim huis was heel moeilijk. We werden altijd overboden. Als freelancer is het lastig om het op te nemen tegen mensen met een vast inkomen.'
Droomhuis

Cristina en haar vriend besloten twee woningen samen te voegen. Ze hebben twee huizen gekocht en samengevoegd tot één woning. Inmiddels zijn ze hard aan het klussen om hun droomhuis waar te maken. Er zijn een aantal zaken die je moet regelen als je woningen gaat samenvoegen. 'Toen we hoorden over de samenvoegcoach van de gemeente hebben we haar direct benaderd. De coach heeft ons uitgelegd hoe het hele proces werkt en op welke zaken we moesten letten. Ze is geweldig, ze legt alles uit en ze doet het gratis!'

Marco is vastgoedontwikkelaar en heeft met zijn team 20 woningen en 4 winkels aan de Strevelsweg verbouwt tot moderne appartementen.

Marco: 'In 2019 kochten we voor een klant het complex aan de Strevelsweg. Hier stonden twee winkelunits al een tijd leeg en de kwaliteit van de woningen was bijzonder slecht. Ons plan was om deze winkels te verbouwen naar woningen. We dachten niet per se aan vergroten of samenvoegen. We begonnen met het aanpakken van de twee winkels en al snel konden we ook aan de slag met twee vrijgekomen woningen.'
In gesprek met de gemeente

'Vanaf het begin waren we met de gemeente in gesprek omdat we een omgevingsvergunning nodig hadden voor de verbouwingen. De winkels konden aangemerkt worden als woningen waardoor we in aanmerkingen kwamen voor de subsidie. De gemeente wil immers grotere woningen creëren. Ook kregen we vanuit de gemeente een architect toegewezen die ons kon helpen, van het indienen van de vergunning tot het aanvragen van de subsidie. Hierdoor kregen we sneller en makkelijker de omgevingsvergunning. Deze mogelijkheid hebben we met beide handen aangegrepen'.

Marco voegt toe 'We hebben veel contact gehad met de samenvoegcoach van de gemeente om onze plannen te realiseren. De gemeente Rotterdam wil echt iets moois maken van Rotterdam-Zuid. Ze reageerden altijd snel en de samenvoegcoach dacht echt met ons mee.'

Uiteindelijk zijn in 2021 zes ruime en moderne appartementen opgeleverd, allemaal groter dan 75 vierkante meter.

Meer informatie

Heeft u vragen over het aanvragen van subsidie of over de afhandeling van uw aanvraag? Mail dan naar subsidie@rotterdam.nl of bel met 010 267 48 50.