Burgerberaad Klimaat
In 2030 moeten onze straten en wijken groener en gezonder zijn voor alle Rotterdammers. We zijn op de goede weg, maar er moet nog veel gebeuren. Daarom zoeken wij naar creatieve ideeën en oplossingen van Rotterdammers en organiseren wij een burgerberaad over het klimaat.
Wat is een burgerberaad?
In het burgerberaad zitten 117 verschillende Rotterdammers. Jong en oud, uit allerlei wijken en met verschillende achtergronden. In zes bijeenkomsten (van april tot en met september) komt het burgerberaad samen om kennis op te doen over het klimaat en samen oplossingen te bedenken voor een groenere en gezondere stad. Moeten bijvoorbeeld de hitte en wateroverlast in onze wijken worden aangepakt? Of willen we meer groen en energiebesparing? De leden praten mee vanuit hun eigen ervaring als inwoner van Rotterdam. Het burgerberaad kan een beroep doen op experts en informatie opvragen. In oktober brengen zij hun advies uit aan de gemeenteraad. De gemeenteraad beslist wat wordt uitgevoerd. Zo oefent het burgerberaad direct invloed uit op wat de gemeente doet aan het klimaat.
Hoe is het burgerberaad samengesteld?
Om zoveel mogelijk verschillende mensen in het burgerberaad te krijgen, is twee keer geloot. Begin februari werden 10.000 Rotterdammers willekeurig geselecteerd uit het bevolkingsregister. Zij kregen een uitnodigingsbrief en konden zich aanmelden. 358 mensen gaven gehoor aan deze oproep. Uit de aanmeldingen werden mensen geloot. Hierbij is gelet op een goede verdeling naar leeftijd, geslacht, buurt, arbeidsverband en opleidingsniveau. Uiteindelijk doen nu 117 Rotterdammers mee.
Bijeenkomsten
Tijdens de zomermaanden vroeg het burgerberaad aan de stad om mee te denken. Wat wilt u ons meegeven? Wat vindt u belangrijk?
Met de reacties wilde het burgerberaad zijn adviezen beter maken of nieuwe adviezen verzinnen. Meedoen kon via een online peiling.
Ook praatten de leden op straat met inwoners. Als een van de eerste burgerberaden in Nederland is zo'n brede peiling gedaan onder bewoners. De interesse om mee te denken was groot. Ongeveer 1.340 mensen maakten van de mogelijkheid gebruik.
Wilt u het hele verslag lezen of bent u benieuwd naar de uitkomsten van de zomergesprekken en de online enquête?
Bekijk dan: Mijn Rotterdam - Nieuwsberichten. Link opent een externe pagina
Op donderdag 20 juni vond bijeenkomst 4 plaats. Groepjes deelnemers werkten aan verschillende onderwerpen, zoals gezondheid, aanpassingen voor het klimaat en duurzame ideeën uit de stad. Per onderwerp bespraken zij hoe ze erover denken en wisselden zij meningen uit. Daarna werden de eerste voorlopige adviezen op papier gezet. Dit is de eerste stap naar het advies aan de gemeenteraad.
In de zomer vraagt het burgerberaad aan de stad om mee te denken. Houd hiervoor Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina in de gaten!
Op zaterdag 1 juni werden de deelnemers van het burgerberaad bijgepraat door 15 klimaatexperts. De experts zijn door het burgerberaad uitgenodigd om hun inzichten te delen over verschillende klimaatonderwerpen. De deelnemers van het burgerberaad brengen hun eigen kennis en ervaring in als Rotterdammer zijnde. Maar tijdens het burgerberaad is het belangrijk dat zij ook veel kunnen leren over het klimaat. Deze kennis zal hen helpen om maatregelen te bedenken waarmee we de klimaatdoelen kunnen behalen.
Wil je meer lezen over de derde bijeenkomst of ben je benieuwd naar de inzichten die de klimaatexperts aan het burgerberaad hebben meegegeven? Lees het verslag op Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina.
20 april ging het Burgerberaad Klimaat op excursie in de stad. Het was lastig kiezen, want er gebeurt veel in Rotterdam op het gebied van klimaat!
Ze bezochten: het Stationsgebied, Floating Farm Rotterdam, Het Nieuwe Nassen, Stichting Iedereen aan Boord, de Prinsessenflats, het Essenburgpark en Project SAWA. Enkele plekken waren aangedragen door Rotterdammers. Zij konden begin april meedenken over de te bezoeken locaties. De leden van het burgerberaad hebben zo ontdekt hoe het onderwerp klimaat leeft onder de bewoners en organisaties.
Tijdens het burgerberaad gaan enthousiaste deelnemers in zes bijeenkomsten maatregelen bedenken voor het klimaat in de stad. Voorzitter van deze bijeenkomsten is de Rotterdamse Yke Ntoane, met een groot hart voor de stad.
Op dinsdag 16 april was de eerste bijeenkomst van het Rotterdams Burgerberaad Klimaat! Die stond in het teken van kennismaking: met elkaar en het onderwerp klimaat.
In oktober brengt het burgerberaad advies uit aan de gemeenteraad, zo oefent het burgerberaad direct invloed uit op wat de gemeente doet aan het klimaat.
Documenten
Bekijk de documenten zoals de flyer, teaser, motie en notitie op Mijn Rotterdam. Deze vindt u onderaan de pagina van het project Rotterdams Burgerberaad Klimaat bij 'Handige documenten' en 'Meer documenten'.
Vragen en antwoorden
Nee, het burgerberaad is inmiddels samengesteld. U kunt wel op de hoogte blijven van het burgerberaad door Mijn Rotterdam in de gaten te houden of door u aan te melden voor de nieuwsbrief.
Fijn dat u zo betrokken bent. Meedenken kon in augustus via Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina. Nu gaan de leden van het burgerberaad de input die zij hebben opgehaald verwerken in hun advies aan de gemeenteraad.
Wij willen graag dat de deelnemers aan het burgerberaad een goede dwarsdoorsnede van de Rotterdamse samenleving vormen. Daarom hebben wij twee keer geloot.
Eerste loting
Om de kans te vergroten dat alle groepen goed vertegenwoordigd zouden zijn, hebben wij daarnaast mensen buiten de groep van de 10.000 benaderd om zich op te geven voor een zogeheten reservelijst. 10.000 Rotterdammers zijn willekeurig gekozen uit groepen in de Basisregistratie Personen. Dat is een bestand met de persoonsgegevens van alle inwoners van Rotterdam. De loting met een computerprogramma vond plaats naar de groepen leeftijd, geslacht en (wijkraad)buurt. Deze mensen kregen een schriftelijke uitnodiging om zich aan te melden voor het burgerberaad. Uit jarenlange ervaring met de verkiezingen is gebleken dat bepaalde buurten minder reageren. Om dat op te vangen, nodigden wij in die buurten in verhouding iets meer Rotterdammers uit.
Tweede loting
358 Rotterdammers gaven gehoor aan de oproep om zich aan te melden voor het burgerberaad. Bij hun aanmelding vroegen wij naar opleiding en arbeidsverband. Vervolgens vond de tweede loting plaats. Daarbij is gelet op een goede verdeling naar leeftijd, geslacht, buurt, arbeidsverband en opleidingsniveau. Aan de mensen die waren ingeloot vroegen wij om een definitieve deelnamebevestiging. Ook hebben wij mensen van de reservelijst gevraagd om deel te nemen. Uiteindelijk doen nu 117 Rotterdammers mee.
Gemeenteraadsleden, het college van burgemeester en wethouders, wijkraadsleden en medewerkers van de gemeente zijn uitgesloten van deelname aan het burgerberaad.
Ja, het burgerberaad mag overal voorstellen voor doen. Echter heeft de gemeente beperkte invloed in de haven omdat de rijksoverheid, de Europese Unie en de industrie hier voor het grootste deel aan zet zijn. Maar het staat het burgerberaad uiteraard vrij om adviezen te geven over het haven- en industriegebied.
Het burgerberaad heeft informatie gekregen over de klimaatdoelen en CO2. Ook kunnen de deelnemers experts uitnodigen om meer over CO2 te leren.
Daarnaast geeft een toetsingscommissie advies over eerste, voorlopige voorstellen van het burgerberaad.
In die commissie zit ook iemand van buiten de gemeente die veel kennis heeft over CO2. Zo kan het burgerberaad uiteindelijk met haalbare en uitvoerbare voorstellen komen, die bijdragen aan de klimaatdoelen.
De gemeenteraad heeft overigens bepaald dat het burgerberaad over meer mag adviseren dan alleen de CO2-reductie.
Er is geen livestream-uitzending van de bijeenkomsten.
Zo krijgen de deelnemers van het burgerberaad op een veilige manier alle ruimte om te werken aan hun adviezen.
Niemand moet zich gehinderd voelen om te zeggen wat men voelt en denkt.
Van het verloop van de bijeenkomsten wordt verslag gedaan in tekst, beeld en/of video.
Deze verslagen worden verspreid via tal van kanalen. Onder meer de deze pagina, mijnrotterdam.nl, social media en posters in de stad.
Geïnteresseerden kunnen zich opgeven voor een nieuwsbrief.
Uiteraard juichen wij het toe als onze relaties de informatie verder willen delen.
Ook vragen wij het burgerberaad om de Rotterdammers te betrekken, hen vragen te gaan stellen en de antwoorden mee te nemen in hun voorstel aan de gemeenteraad.
Tijdens de eerste bijeenkomst heeft het burgerberaad besloten de media toe te laten bij haar volgende bijeenkomsten.
De gemeente kijkt heel serieus naar alle manieren waarop Rotterdammers betrokken kunnen worden.
Om die reden neemt de gemeente ook deel aan een landelijk onderzoeksproject naar burgerberaden.
Het betrekken van inwoners is een van de onderzoeksthema’s. Onderzoekers volgen Rotterdam als casus.
Bureau Burgerberaad spreekt over tien gouden regels.
We hebben bij de opzet en organisatie van het Rotterdamse burgerberaad natuurlijk goed gekeken naar deze gouden regels.
Ook hebben wij ons laten adviseren door Agora Europa, partnerbureau van Bureau Burgerberaad.
Tegelijkertijd hebben wij gekeken naar wat het beste past bij de stad Rotterdam en de deelnemers.
Daarom zijn de gouden regels geen harde blauwdruk voor het Rotterdamse burgerberaad. Voor enkele punten hebben wij een andere invulling gekozen.
Meer informatie
Heeft u nog vragen over het burgerberaad? Of wilt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief? Stuur dan een e-mail naar burgerberaadklimaat@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Via Mijn Rotterdam. Link opent een externe pagina kunt u ook alle nieuws over het burgerberaad volgen.