Langskomen gemeente
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 08-12-2022
https://www.rotterdam.nl/bestuur-organisatie/langskomen-gemeente/
Ga naar de hoofdinhoud

Bij de gemeente Rotterdam kunt u veel producten online aanvragen.

Wilt u toch langskomen bij één van de loketten? Kijk eerst op de pagina van het betreffende loket. Daar staat of u een afspraak moet maken of langs kunt komen zonder afspraak. Of bel naar 14 010.

Het is tijdelijk beperkt mogelijk om op locatie Centrum een aanvraag te doen voor reisdocumenten en rijbewijzen omdat locatie Centrum wordt ingezet voor specialistische producten.

Voor het aanvragen van bijvoorbeeld rijbewijzen of reisdocumenten kunt u wel in één van de andere 6 stadswinkels een afspraak maken.  

Er is op dit moment een grote vraag naar producten van de gemeente. Houd rekening met langere wachttijden en maak op tijd een afspraak.

Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding

Sinds 1 augustus 2019 geldt in overheidsgebouwen een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding. Het gaat bijvoorbeeld om een integraalhelm, een bivakmuts, een boerka of een nikab. Daarom mag u met gezichtsbedekkende kleding onze locaties niet in. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Gemeentelijke dienstverlening gaat zoveel mogelijk online.

U kunt online een afspraak maken. Dit kan met of zonder DigiD (digitale identiteit, waarmee u kunt inloggen op overheidswebsites). Kiest u voor DigiD, dan zijn de meeste gegevens al ingevuld. Verder kiest u zelf waarvoor u langskomt, in welke stadswinkel, op welke dag en op welk tijdstip. Vergeet niet uw afspraak te bevestigen.

Als u op het formulier van de afspraak uw e-mailadres heeft ingevuld, krijgt u een bevestiging van uw afspraak in uw mailbox. Hierin staat of u iets mee moet nemen en wat de eventuele kosten zijn.

U kunt ook bellen voor een afspraak via het gemeentelijke telefoonnummer 14 010. Houdt u wel uw Burgerservicenummer bij de hand. Dit staat onder andere op uw paspoort of rijbewijs.

Een afspraak aanpassen of afzeggen doet u via de link in de mail die u krijgt nadat u een afspraak heeft gemaakt. U kunt ook telefonisch via 14 010 uw afspraak aanpassen of afzeggen.

Zorg ervoor dat u op tijd komt. Bent u te laat dan kan het zijn dat u niet geholpen wordt. U moet dan een nieuwe afspraak maken.

Bent u aan huis gebonden door ziekte, invaliditeit of andere omstandigheden? Maak dan gebruik van de Vliegende Brigade van de gemeente Rotterdam. U kunt uzelf op 2 manieren aanmelden:

  • U belt 14 010 voor het maken van een afspraak met een medewerker van de Vliegende Brigade.
  • U stuurt een mail naar vliegendebrigade@rotterdam.nl. Vermeld uw volledige naam, telefoonnummer en het product dat u wilt aanvragen.

Stadswinkels

In een stadswinkel kunt u langskomen voor producten die u niet online kunt aanvragen. Momenteel kunt u alleen langskomen op afspraak. Het is op dit moment niet mogelijk om documenten af te geven in de stadswinkels zonder afspraak. De stadswinkels hebben verschillende openingstijden. Bekijkt u adressen en openingstijden.

Let op: Bij een bezoek aan de Stadwinkel moet u een geldig identiteitsbewijs meenemen

Publiekslocaties

Op de 14 publiekslocaties in Rotterdam kunt u terecht voor allerlei producten en diensten van de gemeente Rotterdam. U kunt hier veel zaken regelen. U vindt hier één of meer van de volgende loketten:

  • Belastingen
  • Burgerzaken, zoals verhuizen, paspoort, uittreksels
  • Vraagwijzer
  • Werk en werkintake
  • Jongerenloket
  • Kredietbank

Vraagwijzer

Heeft u vragen of problemen en komt u er zelf niet uit? Dan kunt u terecht bij de Vraagwijzer, een gratis loket van de gemeente Rotterdam. Bijvoorbeeld met ingewikkelde brieven, juridische kwesties, vragen over uw gezondheid of over geld. Er zijn 14 Vraagwijzerkantoren in Rotterdam.

Wijkhub

Heeft u vragen of problemen, stap dan een van onze wijkhubs binnen. Denk aan schulden, geen werk, overlast, criminaliteit, vuilnis buiten containers, kapotte lantarenpaal of een moeilijke brief ontvangen van de gemeente.

Medewerkers van de gemeente bieden een luisterend oor en helpen u graag. Kijk op de pagina Wijkhub voor de dichtstbijzijnde wijkhub.

Belastingen Rotterdam

Al uw gemeentelijke belastingen kunt u digitaal regelen via de pagina Belastingen. Bij het kantoor van Belastingen gemeente Rotterdam kunt u terecht als u een aanslag contant wilt betalen.

Ondernemersinformatie

Informatie voor ondernemers vindt u bij de Ondernemersbalie. De ondernemersbalie is gevestigd op het Ondernemersplein bij de Kamer van Koophandel, aan de Blaak 40.

Werk en inkomen

Een afspraak bij één van de locaties voor werk en inkomen van gemeente Rotterdam? Kijk voor meer informatie op de contactpagina van Werk en Inkomen. Daar ziet u waar u terecht kan voor een persoonlijk gesprek over werk en over uitkeringen.

Jongerenloket

Het Jongerenloket is er voor Rotterdamse jongeren. Hier kunnen zij terecht met al hun vragen over school, zorg, werk, geld en wonen.

Fietspunt

Uw verwijderde fiets of een ander verloren voorwerp kunt u ophalen bij Fietspunt, Koperstraat 23.

Milieupark

Als inwoner van Rotterdam kunt u gratis uw afval, grofvuil en kringloopgoederen inleveren bij een van de 7 milieuparken.

Loket Plaagdierbeheersing

Voor informatie en aanvullend advies over het beheersen en bestrijden van plaagdieren kunt u terecht bij het Loket Plaagdierbeheersing.

Kredietbank Rotterdam

Kunt u uw rekeningen niet op tijd betalen? Heeft u zorgen over geld? Samen met de Kredietbank Rotterdam (KBR) kunt u deze problemen aanpakken. Ga langs bij een Vraagwijzer bij u in de buurt en ontdek wat de Kredietbank voor u kan betekenen.