Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 6 min

Aanpak overgewicht

Een gezond gewicht is belangrijk. U voelt zich beter, heeft meer energie en meer plezier in de dingen die u doet. Maar soms lukt het niet om zonder hulp een gezonder gewicht te bereiken. Via de Rotterdamse aanpak Overgewicht en Obesitas voor Volwassenen kunt u die hulp krijgen.

De aanpak is voor Rotterdammers met overgewicht of obesitas. Sommige mensen hebben ook andere aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, COPD of artrose. Zij kunnen begeleid worden naar de juiste ondersteuning in de wijk. Denk bijvoorbeeld aan een diëtist, fysiotherapeut, leefstijlcoach of beweegaanbieder.

Plan op maat

De oorzaak van overgewicht heeft niet altijd (alleen) te maken met leefstijl. Het kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld medische factoren. Denk aan medicijngebruik of een vervelende ervaring in het verleden. Daarom is de aanpak voor iedereen anders. Een plan op maat noemen we dat.

Aanpak

Als deelnemer werkt u onder begeleiding aan een persoonlijk plan. Dat plan past bij uw wensen voor en behoeften aan voeding, beweging en welzijn. Tijdens het programma gaat een zorgcoördinator met u in gesprek over uw leefstijl. Wat eet u op een dag? Wat doet u aan beweging? Zijn er ook andere redenen waarom een gezond gewicht krijgen niet lukt? Zoals te weinig slaap, stress of medicijngebruik. De zorgcoördinator brengt u in contact met andere hulpverleners die u daarbij kunnen helpen.

In de buurt

Het programma is laagdrempelig. U bepaalt zelf wat er gaat gebeuren, de zorgcoördinator adviseert en ondersteunt u. Het programma is vaak dichtbij huis. De Aanpak Overgewicht organiseren we in 2023 in Beverwaard, Bloemhof, Centrum, Katendrecht, Kralingen en in de gemeente Capelle aan den IJssel. We werken samen met organisaties in die wijken, zoals diëtisten, leefstijlcoaches, fysiotherapeuten en sport- of beweegaanbieders.

Wilt u meedoen?

 Wilt u meedoen aan dit programma voor een gezondere leefstijl? Meld u zich dan aan bij de balie of doktersassistent van onderstaande praktijken. Deelname is gratis. Als u meedoet, vragen wij u ook mee te doen aan een vragenlijstonderzoek. Op die manier kunnen wij het programma steeds weer verbeteren.

  • Beverwaard: Gezondheidscentrum Beverwaard, Mariska Hoogendam
  • Bloemhof: Gezondheidscentrum Bloemhof, Jacoby Olree
  • Centrum: Cool huisartsenpraktijk, Sukret Karatas
  • Katendrecht: Gezondheidscentrum CareXL, Gülsüm Koktas
  • Kralingen: Gezondheidscentrum Levinas, Hester de Reus.

Ervaringsverhaal

Meer informatie

Bent u (zorg)professional, en wilt u nog meer weten over de Rotterdamse Aanpak Overgewicht en Obesitas voor Volwassenen? Neem dan contact op met projectleider Monique Liet via e-mail amw.liet@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.