Zelfbeheer
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 15-02-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/zelfbeheer/
Spring naar het artikel
Foto: gemeente Rotterdam

Bij zelfbeheer zorgt u zelf voor een deel van uw directe woonomgeving. Dat kan een stukje groen zijn, maar ook het schoon en veilig houden van een deel van uw straat of buurt. Door zelfbeheer bepaalt u zelf hoe uw woonomgeving eruit ziet.

U neemt het onderhoud deels over en helpt dit te verbeteren. Samenwerken bij het onderhouden van groen is een leuke kans om andere buurtbewoners te leren kennen.

Geveltuinen, boomspiegels en plantenbakken

Voor de aanleg van geveltuinen en het verfraaien van boomspiegels heeft u geen toestemming van de gemeente nodig. Ook kunt u zelf de stoep opfleuren met plantenbakken bij uw woning. U kunt zo aan de slag, mits u zich aan bepaalde voorwaarden houdt. Om de stoep goed bereikbaar te houden, is het belangrijk dat er minstens 1 meter en 80 centimeter van de stoep overblijft.

Samen met andere bewoners uit de straat kunt u ook een grotere plantschaal aanvragen. U kunt hiervoor een financiële bijdrage vragen aan de gebiedscommissie met een bewonersinititatief. U onderhoudt deze plantschaal met andere bewoners uit de straat. Over de plek van de plantschaal en het onderhoud maakt u afspraken met de wijkregisseur van Stadsbeheer.

Groenstrook, plantsoen of buurtpark

Wilt u een groter stuk groen, zoals een plantsoen of een deel van een buurtpark zelf gaan onderhouden? Neem dan contact op met de wijkregisseur van Stadsbeheer en leg uw idee voor. Het is belangrijk om met uw buren te overleggen en goed na te denken over het onderhoud dat bij uw plan hoort. Een voorwaarde is dat het groen voor iedereen toegankelijk blijft. De wijkregisseur legt de afspraken vast.

Braakliggend terrein of binnentuin

Als u een (braakliggend) terrein of binnentuin op het oog hebt, probeer dan eerst uit te vinden of dit van een projectontwikkelaar of woningcorporatie is. Is dat het geval, vraag dan bij deze eigenaar of u er gebruik van mag maken. Als de grond van de gemeente is, neemt u contact op met de wijkregisseur. Houd er rekening mee dat braakliggende terreinen meestal maar tijdelijk zijn te gebruiken en u mogelijk huur moet betalen.

Moestuin

Steeds meer mensen verbouwen hun eigen groente, kruiden en fruit. Dat is gezond, duurzaam en vooral heel lekker. Wilt u samen met de buurt een moestuin beginnen, bekijk dan een aantal inspirerende voorbeelden.

Hoe ondersteunt de gemeente zelfbeheer?

De wijkregisseur kan u adviseren en meedenken over uw initiatief. Kijk ook eens bij de tuintips. In overleg kan de gemeente uw project ondersteunen. Denk aan hulp bij het inrichten en verwijderen van zwerfvuil bij de start van het project of het ophalen van snoeiafval.

Meer informatie

Heeft u een idee of wilt u meer weten? Neem dan contact op met de wijkregisseur van Stadsbeheer via telefoon 14 010 of mail naar het gebiedskantoor.