Volkstuinen
Rotterdam heeft 46 volkstuinencomplexen waar ongeveer 5.200 Rotterdammers tuinieren. Welke zijn dat, wat is de rol van de gemeente en wat is de rol van de volkstuinvereniging?
1 tuin en het bijbehorende huisje beschikbaar stellen aan verschillende doelgroepen
1 vrijgekomen tuin wordt een buurtuin. Een groep wijkbewoners en (aspirant)leden zorgen voor het onderhoud. Het huisje wordt een logeerhuisje voor wijkbewoners, die geen geld hebben om met vakantie te gaan. Of voor mensen die tijdelijk rust zoeken of aan een (artistiek) project werken. Tijdens dit groeiseizoen (april tot en met oktober 2025) wil men erachter komen: Voor welke mensen is het geschikt? En hoe bevalt het om er te logeren?
Kijk voor meer informatie op VTVBlijdorp. Link opent een externe pagina. Of neem contact op met werkgroep via 100@vtvblijdorp.nl. Link opent een externe pagina.
Gemeenschappelijk stukje grond beschikbaar stellen aan verschillende doelgroepen
Een gemeenschappelijk stukje grond van de vereniging wordt ingezet om mensen uit de wijk en verdere omgeving te laten tuinieren. Dit wordt een soort tuinteam. Zo kunnen ook mensen met weinig geld genieten van groen en werken in de tuin. Daarnaast investeert de vereniging in activiteiten voor de wijk, samen met de speeltuin dichtbij en de kinderboerderij. De vereniging wil deze samenwerking verder versterken en uitbreiden.
Meer informatie? Neem contact op met infoatvlombardijen@gmail.com. Link opent een externe pagina.
Een toegankelijker volkstuinencomplex
Met een of meer nieuwe ingangen (toegangspoorten en bruggen) wordt de volkstuinvoorziening meer een onderdeel van de omgeving. Zodat wijkbewoners en -bezoekers er makkelijker doorheen kunnen wandelen. De vereniging heeft al nieuwe toegangs- en informatieborden gemaakt. Iedereen is welkom en dat wil de vereniging zichtbaarder maken. Het zou ideaal zijn als dit kan met bruggen en poorten. Over andere ideeën voor meer toegankelijkheid denkt de vereniging nog na.
Meer informatie? Neem contact op met bestuur@vtv-eigenhof.nl. Link opent een externe pagina.
Samenwerken met een zorginstelling
Al sinds het najaar van 2024 werkt de vereniging samen met een in de wijk gelegen zorginstelling Breede Vliet door:
- De wandelclub actief uit te nodigen om door het volkstuinencomplex te wandelen
- Een groep jong dementerenden te begeleiden bij het doen van kleine klusjes op het complex. Zodat deze groep actief en sociaal blijft.
Deze samenwerking wordt dit groeiseizoen voortgezet en versterkt door onder andere na te denken over vervoer tussen de zorginstelling en de volkstuinvereniging.
Meer informatie? Neem contact op met info@vtv-onsbelang.nl. Link opent een externe pagina.
Biodiversiteit onderzoeken op verschillende volkstuinencomplexen
In deze pilot onderzoeken leden van volkstuinverenigingen de biodiversiteit op ten minste drie verschillende soorten volkstuinencomplexen. Bodemsoort, mate van verharding en mate van activiteit worden daarin meegenomen.
Tijdens dit groeiseizoen onderzoekt de initiatiefnemer vooral hoe het onderzoek eruit komt te zien de komende jaren. Er wordt ook een eerste inventarisatie van planten, vlinders en vogels gemaakt. Deze inventarisatie gebeurt door leden van onder andere VTV De Tochten. Er is aansluiting bij het gemeentelijk programma Biodiversiteit.
Meer informatie? Of wilt u als tuinder of bestuur meedoen? Neem contact op via info@vtvdetochten.nl. Link opent een externe pagina.
Volkstuinen worden beheerd door verenigingen waar de tuinders lid van zijn.
Als u belangstelling heeft voor een volkstuin dan moet u zich dus als lid aanmelden.
Op de kaart op deze pagina kunt u zelf een volkstuin in uw buurt selecteren.
De meeste volkstuinverenigingen hebben een eigen website waar u meer informatie vindt.
Ja. Om in aanmerking te komen voor een volkstuin in Rotterdam moet u inwoner zijn van de gemeente Rotterdam.
U moet daarbij een inschrijving in het bevolkingsregister kunnen aantonen.
Iemand die niet in de gemeente Rotterdam woont, kan dus geen lid worden van een vereniging in Rotterdam.
Er mag tijdens het seizoen dat loopt van 1 april tot 1 november worden overnacht op de volkstuin.
Voor mensen met een laag inkomen bestaat er een 'reductieregeling'.
Als u daarvoor in aanmerking komt betaalt u een lagere huur. Deze regeling is er om te zorgen dat voor iedereen een volkstuin betaalbaar is.
Tuinders die per 1 januari 2023 een inkomen hebben dat lager is dan 120% van het sociaal minimum kunnen een beroep op de regeling doen.
Het minimumloon 2022 is 20.838 euro.
Waardoor de inkomensgrens is vastgesteld op 25.006 euro per jaar.
De exacte vergoeding is afhankelijk van uw inkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw verenigingsbestuur of mailen aan: volkstuinenalgemeen@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina.
Jaarlijks kunnen de leden voor 1 oktober een aanvraag indienen.
Dat kan via een aanvraagformulier verkrijgbaar bij het bestuur van de vereniging.