Ga naar de hoofdinhoud

Leestijd: 11 min

Volkstuinen

Rotterdam heeft 44 volkstuinen waar ongeveer 5.200 Rotterdammers tuinieren. Een volkstuin is een fijne plek voor Rotterdammers die zelf geen tuin hebben.

Mensen hebben er vaak een eenvoudig huisje en een stukje groen om van de buitenlucht te genieten. Voor kinderen is de tuin een fijne en veilige speelplek. Van de 44 volkstuinen zijn er 8 die zich meer richten op het kweken van groente en fruit.

Lid worden van een volkstuin

Volkstuinen worden beheerd door verenigingen waar de tuinders lid van zijn. Als u belangstelling heeft voor een volkstuin dan moet u zich dus als lid aanmelden. De meeste volkstuinverenigingen hebben een eigen website waar u meer informatie vindt. Houd er rekening mee dat de belangstelling voor volkstuinen groot is en dat u op een wachtlijst komt.

Volkstuinen en de gemeente Rotterdam

De grond waarop de volkstuinen in Rotterdam staan, is in bezit van de gemeente Rotterdam. De gemeente verhuurt de grond aan de volkstuinverenigingen. De gemeente is blij dat de volkstuinen er zijn. De tuinen zorgen voor 200 hectare groen in de stad. Bij elkaar is dat een groot gebied. En veel Rotterdammers zonder tuin krijgen door de volkstuinen toch de mogelijkheid om lekker buiten te zijn.

De gemeente stelt ook regels op voor volkstuinen. Zo bewaakt de gemeente de veiligheid, net als in de rest van de stad. Soms gaat het wel eens mis op een volkstuin, bijvoorbeeld door ruzie, illegale activiteiten of achterstallig onderhoud. Dan zoekt de gemeente samen met de volkstuinvereniging naar oplossingen. De gemeente wil ook dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de tuinen. Bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten voor de buurt.

De gemeente vindt de volkstuinen dus belangrijk, maar moet ook zorgen voor voldoende ruimte in de stad voor woningen, bedrijven en voorzieningen. En die ruimte wordt steeds schaarser in een groeiende stad als Rotterdam. Soms moeten er daarom lastige keuzes worden gemaakt. Het is aan het gemeentebestuur om een evenwichtige afweging te maken tussen de meerwaarde van volkstuinen en de groeiende behoefte aan woonruimte.

Accepteer de cookies om deze inhoud te kunnen zien

Nieuw beleid

Om meer Rotterdammers te laten genieten van de groene volkstuinen en om te zorgen dat de tuinen goed worden beheerd, heeft de gemeente een nieuwe visie en nieuw beleid ontwikkeld. Dit is gebeurd in nauwe samenwerking met de vertegenwoordigers van de volkstuinverenigingen.

Nieuwe huurovereenkomst

In 2023 gaat de gemeente de volkstuinen weer direct aan de volkstuinverenigingen verhuren, zonder tussenkomst van de Stichting Volkstuinen in Nederland (SVIN). Daarom krijgen alle volkstuinverenigingen een nieuw huurcontract. 

Heeft u vragen over het beleid van de gemeente Rotterdam op het gebied van volkstuinen? Mail ons dan op volkstuinenalgemeen@rotterdam.nl. Link opent een externe pagina. Hieronder vindt u alvast de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Algemene vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden over de huurovereenkomst

Vragen en antwoorden over kwaliteitseisen

Vragen en antwoorden over onderhoud

Vragen en antwoorden over handhaving