Tipgeldregeling
Gepubliceerd op: 19-06-2020
Geprint op: 29-09-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/tipgeldregeling/
Ga naar de hoofdinhoud

Om (vuurwapen)geweld in de stad terug te dringen treft Rotterdam een aantal maatregelen. Een ervan is een beloning voor tips die leiden tot het vinden van vuurwapens. Een tipgever kan daarvoor maximaal 750 euro krijgen.

Schietincidenten hebben veel impact op slachtoffers, nabestaanden en getuigen. Om het vuurwapengeweld terug te dringen namen de hoofdofficier van justitie, de burgemeester en de eenheidschef van politie (de driehoek) maatregelen.

Rotterdamse tipgeldregeling

Eén van die maatregelen is een tipgeldregeling. Rotterdammers kunnen vermoedens van vuurwapens melden via 06 - 33 236 432. De melding komt rechtstreeks binnen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI), een afdeling die strikt vertrouwelijk omgaat met de gegevens van de melder. De hoofd officier van justitie bepaalt uiteindelijk of de tipgever met maximaal 750 euro wordt beloond. De tipgeldregeling is een nieuwe maatregel die nog niet veel bekendheid heeft. Daarom brengen politie, Openbaar Ministerie en gemeente dit meer onder de aandacht.

Openbare orde bewaken

In Rotterdam worden al vele middelen ingezet tegen wapenbezit. Zoals preventief fouilleren. Ook worden gebiedsverboden ingezet voor personen die een concrete aanleiding vormen voor verstoring van de openbare orde.

'Vuurwapens dragen en vuurwapens gebruiken is niet normaal. Ik vraag de bewoners van Rotterdam om ons hierbij te helpen.'

Ahmed Aboutaleb - burgemeester van Rotterdam

Uitspreken tegen vuurwapenbezit

Burgemeester Aboutaleb is verheugd dat steeds meer Rotterdammers opstaan tegen vuurwapengeweld. Zo juicht hij het buurtinitiatief Wapens de Wijk uit toe, waarbij al ruim 1.000 Rotterdammers zich openlijk uitspreken tegen wapens en daarvoor verschillende acties ondernemen, zoals een Fortnite-toernooi waarbij de politie en de gemeente ook in gesprek gaan met jongeren over de gevolgen van wapens in de echte wereld. Aboutaleb: 'Vuurwapens dragen en vuurwapens gebruiken is niet normaal. Ik vraag de bewoners van Rotterdam om ons hierbij te helpen. Want vuurwapenbezit kent alleen maar verliezers.’