Tiny houses in Rotterdam
Gepubliceerd op: 01-05-2020
Geprint op: 16-05-2022
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/tiny-houses/
Ga naar de hoofdinhoud

In Rotterdam is een pilot gestart, waarbij het mogelijk wordt gemaakt om een tiny house te plaatsen op de eerste officiële tiny house-locatie in Rotterdam: locatie Keyenburg.

De toekomstige bewoners zijn inmiddels bekend.

Nieuws

Een eigen stukje mini-Rotterdam bouwen, midden op Zuid? Thijs en Parel doen het met hun tiny houses - in bewonersgroep De Kleine Burg.

Bekijk de video:

Groepsfoto van de eerste bewoners

De eerste tiny houses komen op de Keyenburg in het Zuiderpark. Community De Kleine Burg mag daar maximaal tien jaar wonen. Daarna wordt de locatie weer teruggegeven aan het Zuiderpark.

De groepsleden die zich hebben verenigd als ‘De Kleine Burg’ hebben onlangs de selectie gewonnen voor het tiny houses woon-experiment in Rotterdam. Na een paar maanden in spanning te hebben gezeten, mogen zij binnenkort hun tiny houses plaatsen aan de Keyenburg in het Zuiderpark in Charlois.

Over de pilot

Wonen in Rotterdam is fijn wonen in een wereldstad, een inclusieve stad waar ook ruimte is om te experimenteren met nieuwe woonvormen. Rotterdam wil in 2050 klimaatneutraal zijn en experimenten met tiny houses en de daarbij behorende duurzame levensstijl kunnen lessen opleveren die wellicht op grotere schaal toepasbaar zijn in reguliere woningbouw. Er wordt gebouwd aan een stad voor allerlei verschillende mensen, zodat iedereen zich thuis voelt. Tot 2040 moeten maar liefst 50.000 woningen worden gebouwd. Dit vraagt om sneller, slimmer en gevarieerder bouwen. Tiny houses kunnen daar een bescheiden bijdrage aan leveren en kenmerken zich door flexibiliteit, innovativiteit én duurzaamheid.

Tiny Houses, locatie Keyenburg

Inmiddels is de eerste officiële tiny house-locatie in Rotterdam een feit: locatie Keyenburg in Zuidwijk. Het wonen in een mooie parkachtige omgeving maakt het voor de bewoners extra bijzonder. De locatie biedt plaats voor maximaal 15 tiny houses, voor een periode van maximaal 10 jaar.

Voorlopig wordt in Rotterdam op één locatie geëxperimenteerd met tiny houses. Als dit experiment een succes is dan volgen er misschien meer locaties. Andere mogelijkheden worden op dit moment ook onderzocht, bijvoorbeeld op daken. Informatie over tiny house-locaties in Rotterdam wordt op deze pagina geplaatst.

Wat is een tiny house?

Er zijn verschillende definities voor tiny houses. Specifiek voor de locatie Keyenburg hanteert de gemeente Rotterdam de volgende definitie. Een tiny house:

  • is een kleine woning met een gebruiksoppervlakte van maximaal 50 vierkante meter
  • heeft een maximale grondoppervlakte van 35 vierkante meter
  • is verplaatsbaar/verrijdbaar, heeft in elk geval geen vaste fundering
  • is vrijstaand in een gedeelde buitenruimte
  • heeft een minimale ecologische footprint
  • is maximaal zelfvoorzienend.

Eigenaren kiezen in veel gevallen voor een financieel onafhankelijk leven, een minimalistische vorm van duurzaam leven en/of wonen op bijzondere plekken. Ze worden uitgedaagd om zelf een woning te ontwerpen die maximaal efficiënt gebruik maakt van vloeroppervlak en voorzieningen.

De Kleine Burg

Om te wonen op locatie Keyenburg konden belangstellenden zich als groep aanmelden. In december 2020 koos een selectiecommissie drie groepen die door mochten naar de finale. Begin 2021 werd de winnaar bekend gemaakt. De groep 'De Kleine Burg' won en kon in de zomer van 2021 starten met de voorbereidende werkzaamheden op de locatie. Hun plan omvat 11 tiny houses. Alle plekken zijn inmiddels vergeven, de eerste woningen staan al op de locatie. Rond de zomer van 2022 staan naar verwachting alle woningen op locatie. De Kleine Burg is te volgen via Instagram en heeft een eigen website: dekleineburg.nl.

Meer informatie

De inschrijving voor tiny house-locatie Keyenburg is gesloten. Op dit moment zijn er geen andere tiny house-locaties op gemeentegrond in Rotterdam. Als er nieuwe informatie is, dan wordt die op deze pagina geplaatst.

Wilt u woning plaatsen op eigen grond? Kijk dan voor meer informatie op de website Bouwplannen | Bouwen aan Rotterdam.