Textiel
Gepubliceerd op: 15-12-2016
Geprint op: 19-05-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/textiel/
Spring naar het artikel
Foto: Mark Heeman

Gemeente Rotterdam zamelt alle textiel in voor hergebruik. Kapotte of versleten kleding, schoenen, huishoudelijk textiel (gordijnen, lakens), zachte knuffels, kledingaccessoires (petten, tassen), dekbedden, kussens of zelfs één enkele sok.

In totaal gooien Nederlanders maar liefst 135 miljoen kilo kleding en textiel per jaar weg. Dat zijn 10.000 vrachtwagens vol! Per huishouden is dit gemiddeld elf kilo kleding en schoenen die in de vuilnisbak terecht komt. Dat is zonde, want dat textiel is nog goed bruikbaar. Als tweedehands kleding of om nieuwe dingen van te maken, zoals poetsdoeken, dekens, isolatiemateriaal en ondertapijt voor vloerbedekking.

Textiel kan maar liefst vijf keer worden hergebruikt. Textiel scheiden en hergebruiken levert dus een enorme milieuwinst op. Het verbouwen van bijvoorbeeld katoen is een grote belasting voor het milieu, omdat er veel water en bestrijdingsmiddelen voor nodig is.

In Rotterdam scheiden we toch allemaal ons afval?

Veelgestelde vragen

Alle textiel is welkom. Kapotte of versleten kleding, schoenen (per paar binden), huishoudelijk textiel (theedoeken, handdoeken), zachte knuffels, kledingaccessoires (petten, tassen), dekbedden, kussens of zelfs één enkele sok. Alleen natte en vuile kleding, tapijt en vloerbedekking en hard speelgoed mogen niet de textielcontainer.

Verpak textiel en schoenen altijd in een plastic zak. Zo blijven schoenen bij elkaar en wordt het textiel niet vuil.

Om het u zo makkelijk mogelijk te maken uw oude kleding en textiel in te leveren, staan 225 textielcontainers verspreid over de stad, voorzien van een Leger des Heilssticker. Er is dus altijd wel een textielcontainer bij u in de buurt.

Leger des Heils

Het Leger des Heils is partner van de gemeente voor textielinzameling. Zij sorteren en verwerken het ingezamelde textiel. Zij bieden daarmee werk aan mensen die moeilijk een baan kunnen vinden. Anderen krijgen de gelegenheid er werkervaring op te doen.

Een deel van het textiel gaat naar mensen in nood, een ander deel van de kleding en schoenen gaat naar de Piekfijn Kringloopwinkels. Van alles wat niet meer bruikbaar of draagbaar is, worden nieuwe spullen gemaakt.

Milieuparken

U kunt uw textiel, zoals schoenen, jassen, jurken, broeken, truien en gordijnen, dekens, lakens, ook inleveren bij een milieupark. Spullen die nog kunnen worden hergebruikt, gaan naar een van vier Piekfijn Kringloopwinkels, zodat ze een tweede leven krijgen bij een nieuwe eigenaar. Piekfijn haalt grote spullen ook gratis bij u thuis op (zware spullen alleen vanaf de voordeur beneden). U kunt hiervoor een afspraak maken.

In Rotterdam scheiden we toch allemaal ons afval?

Rotterdam Circulair

In Rotterdam willen we dat afval op den duur niet meer bestaat. Dat doen we onder andere door afval goed te scheiden. Maar er is nog zoveel meer. Samen moeten we minder afval produceren, spullen hergebruiken en recyclen. Er gebeurt al heel veel in Rotterdam. Op rotterdamcirculair.nl staat allerlei informatie over de circulaire economie in de stad. Laat u inspireren door alle initiatieven die al plaatsvinden! Zelf een circulair initiatief opzetten? We helpen u graag op weg.