Rondkomen: schulden
Gepubliceerd op: 17-12-2018
Geprint op: 20-09-2020
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/rondkomen-schulden/
Spring naar het artikel

Als u uw rekeningen niet op tijd kunt betalen of u zich zorgen maakt over geld dan kan de gemeente u helpen. Wacht niet te lang, anders krijgt u steeds meer schulden. En dat is niet nodig.

Als u krap bij kas zit, kunt door de coronacrisis nog eens extra in de geldproblemen komen. U kunt niet hamsteren omdat u dat niet kan betalen met uw leefgeld. Of u ziet de lege schappen in de supermarkt en bent onzeker of de Voedselbank wel pakketten kan blijven geven. We zetten hier wat vragen en antwoorden voor u op een rij. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

De uitbraak van het coronavirus zorgt dat veel Rotterdammers ineens minder inkomen hebben. Dat is even slikken. Daarom is de Geldkrant-special ‘Minder inkomen’ ontwikkeld. Deze geldkrant staat vol met informatie en handige tips voor alle Rotterdammers die geldzorgen hebben door de coronacrisis.

We zoeken graag samen met u naar een oplossing. U kunt hiervoor terecht bij de VraagWijzer.

De gemeente heeft hierover afspraken gemaakt met de woningbouwcorporaties, nutsbedrijven en zorgverzekeraars. Bel uw corporatie of leverancier en bespreek uw zorgen met hen.

Dat zorgt voor veel stress. Soms is het mogelijk om hiervoor bijzondere bijstand aan te vragen bij de gemeente. U kunt hiervoor terecht bij VraagWijzer. Direct aanvragen kan via de pagina Bijzondere bijstand aanvragen.

Als u uw rekeningen niet meer kunt betalen is dat heel vervelend. Voorkom dat u nog meer moet lenen en uw schuld steeds groter wordt. Neem zo snel mogelijk contact op met VraagWijzer (let op: gewijzigde openingstijden!) of bel naar 14 010.

Ben je jonger dan 27 jaar? Neem dan contact op met het Jongerenloket.

Kunt u uw rekeningen niet meer betalen? Heeft u een brief gekregen van een incassobureau, heeft u geen geld meer om eten te kopen of uw huur te betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met VraagWijzer of bel naar 14 010. Ben je jonger dan 27 jaar? Neem dan contact op met het Jongerenloket.

In een kennismakingsgesprek kijkt een medewerker samen met u naar uw situatie: bijvoorbeeld hoe de schulden zijn ontstaan en wat u zelf al heeft gedaan om uw schulden op te lossen. We vragen u daarbij ook om alle brieven van uw schuldeisers, gegevens over uw inkomen en andere informatie te bewaren en klaar te leggen. De medewerker kijkt samen met u naar de papieren en bekijkt op welke manier de gemeente u verder kan helpen bij het oplossen van uw schulden. Krijgt u de papieren, brieven en berichten niet op orde? Dan zoeken wij met u iemand die u daarbij kan helpen (een schuldmaatje).

Waarmee kan de gemeente u helpen?

De gemeente kan u op verschillende manieren helpen bij uw geldzaken. Bijvoorbeeld met een budgetmaatje (vrijwilliger) die u met uw papieren (administratie) helpt. Of met budgetbeheer, waarbij de Kredietbank uw huur, gas/water/licht, zorgverzekering voor u betaalt. Ook is er een schuldregeling via de Kredietbank.

Kredietbank

De Kredietbank (KBR) is er voor Rotterdammers die geldproblemen hebben en er vanaf willen komen. De Kredietbank probeert een schuldregeling voor u te starten. Dit doen wij door in gesprek te gaan met schuldeisers, uw inkomen te beheren of door u te begeleiden naar de juiste hulp. De animatie laat u zien wat de KBR voor u kan doen.

Bewindvoering (beschermingsbewind)

Als een budgetmaatje (vrijwilliger), budgetbeheer of een schuldregeling door de Kredietbank Rotterdam niet past bij uw situatie, dan kunt u ook een beschermingsbewindvoerder zoeken. Beschermingsbewind kost geld. Het is daarom belangrijk om vooraf te onderzoeken of een bewindvoerder voor u de juiste oplossing is. Beschermingsbewind is vooral bedoeld om u financieel te beschermen.

Wilt u zelf meer grip krijgen op uw geld?

  • Incasso? Betaal, maar alleen als het klopt! Op consuWijzer leest u waar op u op moet letten. Houdt een bedrijf zich niet aan de regels, doe dan een melding
  • Als u zich zorgen maakt over uw financiële situatie dan kunt u ook zelf via het geldplan Kom uit de geldzorgen meer overzicht krijgen
  • Daarnaast geeft de website wijzeringeldzaken.nl antwoord op uw financiële vragen
  • Met de handige tool op berekenuwrecht.nl ziet u in een paar stappen op welke regelingen u mogelijk recht heeft. Ook ziet u waar u deze kunt aanvragen
  • Wist u dat u op ConsuWijzer een overzicht vindt met bedrijven waar u voor moet opletten
  • Ook zijn er incassobureaus waar u volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) beter geen zaken mee kunt doen.

Meer informatie

Komt u er niet uit? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met een VraagWijzer bij u in de buurt, het Jongerenloket of met de gemeente Rotterdam via het nummer 14 010.

\