Rondkomen: schulden
Gepubliceerd op: 17-12-2018
Geprint op: 25-04-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/rondkomen-schulden/
Spring naar het artikel
Foto: René Castelijn

Als u uw rekeningen niet op tijd kunt betalen of u zich zorgen maakt over geld dan kan de gemeente u helpen. Wacht niet te lang, anders krijgt u steeds meer schulden. En dat is niet nodig.

Kunt u uw rekeningen niet meer betalen? Heeft u een brief gekregen van een incassobureau, heeft u geen geld meer om eten te kopen of uw huur te betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met VraagWijzer of bel naar 14 010.

In een kennismakingsgesprek kijkt een medewerker samen met u naar uw situatie: bijvoorbeeld hoe de schulden zijn ontstaan en wat u zelf al heeft gedaan om uw schulden op te lossen. We vragen u daarbij ook om alle brieven van uw schuldeisers, gegevens over uw inkomen en andere informatie te bewaren en klaar te leggen. De medewerker kijkt samen met u naar de papieren en bekijkt op welke manier de gemeente u verder kan helpen bij het oplossen van uw schulden. Krijgt u de papieren, brieven en berichten niet op orde? Dan zoeken wij met u iemand die u daarbij kan helpen (een schuldmaatje).

Jongeren tussen de 16 en 27 jaar

Ben jij een jongere tussen de 16 en 27 jaar? Bel dan voor advies of informatie met het Jongerenteam KBR, telefoonnummer 14 010. Je kan ook bij ons langskomen op locatie Zuiderparkweg 300 van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 11.30 uur.

Waarmee kan de gemeente u helpen?

De gemeente kan u op verschillende manieren helpen bij uw geldzaken. Bijvoorbeeld met een budgetmaatje (vrijwilliger) die u met uw papieren (administratie) helpt. Of met budgetbeheer, waarbij de Kredietbank uw huur, gas/water/licht, zorgverzekering voor u betaalt. Ook is er een schuldregeling via de Kredietbank.

Kredietbank

De Kredietbank (KBR) is onderdeel van de gemeente Rotterdam en biedt ondersteuning aan Rotterdammers die hun schulden willen aanpakken. KBR biedt schuldregelingen en (in sommige situaties) budgetbeheer.

  • Schuldregeling
    Bij een schuldregeling gaat de KBR in gesprek met de organisaties die nog geld van u krijgen (de schuldeisers). Als de gemeente vindt dat u recht heeft op hulp, dan maken wij afspraken over de afbetaling van uw schulden. Als dit lukt, dan betaalt u maandelijks de afgesproken bedragen af. Als u de afspraken nakomt en geen nieuwe schulden maakt, bent u binnen drie jaar schuldenvrij. U vraagt een schuldregeling aan via VraagWijzer.
  • Budgetbeheer
    Bij budgetbeheer stort u uw maandelijkse inkomen op een rekening van de gemeente. Met dat geld betaalt de Kredietbank uw rekeningen, voor onder andere huur, energie en zorgverzekering. Het bedrag dat na betaling van uw rekeningen overblijft, wordt teruggestort op uw eigen rekening. Van dit geld moet u dan leven. Budgetbeheer is tijdelijk. Het is bedoeld om u te helpen uw financiën op orde te krijgen. Meer informatie over budgetbeheer.

Bewindvoering (beschermingsbewind)

Als een budgetmaatje (vrijwilliger), budgetbeheer of een schuldregeling door de Kredietbank Rotterdam niet past bij uw situatie, dan kunt u ook een beschermingsbewindvoerder zoeken. Beschermingsbewind kost geld. Het is daarom belangrijk om vooraf te onderzoeken of een bewindvoerder voor u de juiste oplossing is. Beschermingsbewind is vooral bedoeld om u financieel te beschermen.

Wilt u zelf meer grip krijgen op uw geld?

  • Incasso? Betaal, maar alleen als het klopt! Op consuWijzer leest u waar op u op moet letten. Houdt een bedrijf zich niet aan de regels, doe dan een melding.
  • Als u zich zorgen maakt over uw financiële situatie dan kunt u ook zelf via het geldplan Kom uit de geldzorgen meer overzicht krijgen.
  • Daarnaast geeft de website wijzeringeldzaken.nl antwoord op uw financiële vragen.
  • Met de handige tool op berekenuwrecht.nl ziet u in een paar stappen op welke regelingen u mogelijk recht heeft. Ook ziet u waar u deze kunt aanvragen.

Meer informatie

Komt u er niet uit? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met een VraagWijzer bij u in de buurt of met de gemeente Rotterdam via het nummer 14 010.