Rondkomen: jongeren
Gepubliceerd op: 17-12-2018
Geprint op: 25-06-2019
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/rondkomen-jongeren/
Spring naar het artikel
Foto: René Castelijn

Vanaf je 18e jaar verandert er een heleboel in je leven. Je hebt bijvoorbeeld geen toestemming meer nodig van een volwassene voor een lening voor een auto. Je krijg je er ook opeens meer (financiële) verantwoordelijkheden bij.

Zoals een eigen huisje, je zorgverzekering of vervoerkosten. En dan moet er ook nog geld overblijven voor leuke dingen. Heb jij een laag inkomen en wil je weten hoe je iedere maand geld overhoudt?

Kom je er zelf niet meer uit?

Het Jongerenloket kan je helpen.

Kijk op de pagina contact Jongerenloket hoe je hen kan bereiken.

Vanaf je 18e ben je officieel volwassen en daarmee krijg je meer verantwoordelijkheden. Misschien ga je op jezelf wonen, studeren of werken. Op de website Wijzeringeldzaken vind je informatie hierover. Bekijk in het geldplan Bijna 18 wat er geregeld moet worden vóór de 18e verjaardag en wat er daarna nog meer verandert.

Ga je studeren aan het mbo, hbo of wo? Dan heb je meestal recht op studiefinanciering (en een OV-studentenkaart). Let op: voor mbo-niveau 3, 4, hbo en wo is de studiefinanciering altijd een lening. Studiefinanciering moet je zelf aanvragen bij DUO. Op startstuderen.nl staat alle informatie over beginnen met studeren. Ga je (verder) voortgezet onderwijs volgen? Dan heb je wellicht recht op een tegemoetkoming scholieren. Ook deze tegemoetkoming vraag je zelf aan bij DUO. En kijk of je daarnaast recht hebt op een bijstandsuitkering.

Extra geld (toeslagen) aanvragen

Als je een laag inkomen hebt, dan heb je misschien recht op extra geld (toeslagen). Met de handige tool op berekenuwrecht.nl zie je in een paar stappen op welke toeslagen je mogelijk recht hebt. Ook zie je waar je deze kunt aanvragen. Zorg- en huurtoeslag zijn de twee belangrijkste toeslagen:

 • Zorgtoeslag
  Als je 18 jaar wordt, ben je verplicht zelf een ziektekostenverzekering af te sluiten. Tot nu toe was je meeverzekerd met je ouders. Voor een basisverzekering betaal je tussen de 60 en 80 euro per maand. Je kunt via de zorgtoeslag geld terugvragen. Hoeveel je terug krijgt hangt af van de hoogte van je inkomen (salaris). Zorgtoeslag moet je aanvragen bij de Belastingdienst. Je hebt hiervoor een DigiD nodig.
 • Huurtoeslag
  Als je een woning gaat huren (met eigen voordeur) dan kun je recht hebben op huurtoeslag. Dit is afhankelijk van jouw inkomen en leeftijd. Huurtoeslag is extra geld van de overheid waar je een deel van je huur mee kunt betalen. Het kan 13 weken duren vanaf jouw aanvraag tot de beslissing of je huurtoeslag krijgt (het toekennen). Vraag je huurtoeslag dus op tijd aan. Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst of bel met het gratis nummer van de Belastingdienst: 0800 - 05 43.

Sparen

Het is altijd slim om een deel van je geld te sparen voor grote of onverwachte uitgaven of als het even wat minder gaat. Denk aan sparen voor een studie, fiets, een paar nieuwe schoenen, je rijbewijs, een auto of een vakantie! Maar het kan ook zijn dat er opeens iets kapot gaat zoals je koelkast, wasmachine of laptop. Hiervoor kun je een spaarrekening openen zodat je geld makkelijker (automatisch) apart kunt zetten. Zo heb je altijd geld op de momenten dat dat echt nodig is.

Denk goed na over een lening

Lenen klinkt zo makkelijk en dat is het ook: banken ‘verkopen’ je graag een lening. Want hoewel je denkt dat je gewoon ‘je geleende geld terugbetaalt’ moet je daarbij ook rente betalen. De bank wil natuurlijk wel aan je verdienen! Lenen kost dus geld.

Ook shoppen en pas later betalen is niet altijd een goed idee: ook bij webshops betaal je vaak een hoop rente als je bijvoorbeeld je rekening in termijnen betaalt.

Baas over je geld blijven is niet altijd even makkelijk. Soms is het nodig dat er iemand met kennis en ervaring even met je meekijkt. Waaraan merk je dat het tijd is om in te grijpen?

Bijvoorbeeld:  

 • Als je vaak piekert over geld
 • Als je geen idee hebt hoe je je rekeningen moet betalen
 • Als je regelmatig meer geld uitgeeft, dan dat er binnenkomt.

Merk je dat je je geld niet meer onder controle hebt? Je bent echt niet de enige. Blijf niet te lang met vragen of zorgen rondlopen.

 1. Probeer je inkomsten te verhogen
  Misschien niet de leukste oplossing, maar wel de makkelijkste: probeer meer geld te verdienen. Door bijvoorbeeld extra uren te gaan werken. Of misschien ben je super handig of creatief en kun je via Marktplaats of Facebook je diensten tegen betaling aanbieden (let er wel op dat je dit bij de Belastingdienst aangeeft in je belastingaangifte). Je kunt ook spullen die je niet meer nodig hebt verkopen via Facebook en marktplaats, om zo extra geld te verdienen.
  Lukt dat niet? Kijk of je via de gemeente een toeslag (zoals de individuele inkomenstoeslag of alleenstaande oudertoeslag) kunt krijgen. Voor iedere toeslag gelden weer andere regels. Op berekenuwrecht.nl kun, door in te vullen hoe jouw situatie is, kijken waar je mogelijk recht op hebt. Wil je liever persoonlijk advies? Loop dan binnen bij het Jongerenloket.
 2. Tref betalingsregelingen
  Kun je je rekeningen niet meer op tijd betalen en heb je betalingsachterstanden? Als je geen actie onderneemt, dan verhogen bedrijven de hun rekeningen met boetes en uiteindelijk komt een deurwaarder aan je deur, om het bedrag bij je op te halen. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met de bedrijven die nog geld van je krijgen. Vraag ze of je een betalingsregeling kunt treffen. Je maakt dan afspraken over het terugbetalen in meerdere delen. De meeste bedrijven staan hiervoor open. Maak alleen geen afspraken waarvan je weet dat je ze niet kunt nakomen.
 3. Sluit geen leningen af/vraag geen roodstand aan
  Het lijkt makkelijk: als je rekeningen moet betalen maar niet genoeg geld hebt, om dan even snel een lening af te sluiten of een paar honderd euro meer in de min aan te vragen voor je betaalrekening. Maar, dat betekent dat je steeds meer schulden krijgt. het ene gat vult met het ander. Daarnaast kan de bank een hogere rente rekenen dan een bedrijf dat nog geld van je krijgt.
 4. Vraag om advies of hulp
  Er zijn een heleboel organisaties die je advies kunnen geven of je kunnen helpen. Wil je anoniem en gratis je verhaal kwijt of vragen stellen? Het JIP (Jongeren Informatie Punt) geeft informatie en advies over werk, school, drugs, geld, huisvesting, rechten en plichten, seks en vrije tijd. Je kunt anoniem en gratis bij het JIP terecht met je vragen. Kijk op jip.org of loop bij ze binnen op woensdag, vrijdag en zaterdag van 13.00-17.00 uur en op donderdag van 13.00-19.00 uur. Adres: Vijverhofstraat 47.
  Ook het Jongerenloket kan je helpen. Elke werkdag kun je bij het Jongerenloket terecht. Kijk op de pagina contact Jongerenloket voor meer info.